Vrijdag 22 augustus 2025

Lieve BakBuren

We hadden een primeur afgelopen vrijdagochtend. Een stroomstoring!

Maar in plaats van een ramp was het een timing die we zelf niet beter hadden kunnen verzinnen. 

Het begon om 7.15 ’s ochtends. Sjoerd liep naar beneden, vouwde het zuurdesemdeeg en stopte het in de koelkast…en ging maar weer terug naar bed. Tja, zonder stroom doe je niets hè… 75 minuten later was het voorbij. 

Dus geen echte storing gehad bij de stroomstoring😜. Bovendien waren er zoveel mensen met vakantie zodat we niet heel veel bestellingen hadden – daardoor was de logistiek makkelijk op te lossen. De bakkersbeschermengel (mooi woord!) leek gelukkig niet met vakantie te zijn😅!

We zien nu buren om ons heen weer terugkomen van weggeweest te zijn. Dat kan alleen maar betekenen dat de schoolvakantie bijna op z’n eind loopt. Welkom terug allemaal! Hopelijk was jullie vakantie helemaal top. 

Ons de-schoolvakantie-nadert-zijn-eind assortiment van deze week is geworden:

Twee jaar geleden was dit een van onze zomerse testjes die erg in de smaak viel. Het heeft een lang proces nodig om het te maken, dus dat vinden we een mooie overgang van de eind van de schoolvakantie naar een nieuw hectisch school- of academisch jaar.

Onder bakkers heeft Borodinsky brood een iconische status: een donker rogge zuurdesembrood met grof gemalen korianderzaad dat én vol van smaak is én vol is met folkore…(Het was eigenlijk het eerste roggebrood dat wij leerden bakken waaaaay back in 2010 in Schotland).

Oorspronkelijk werd dit brood ‘geboren’ dankzij de vrouw van een Russische generaal de avond voor (wat achteraf bleek) de beslissende slag van Borodino (1812) tegen Napoleon. Ze wilde een bijzonder brood maken om de soldaten op te beuren. Nou, dat lukte haar wel met wat verse koriander dat langs de weg groeide onder die vroege septemberzon…tja, dat was kat in het bakkie (of eigenlijk, koriander in de kom, haha). Ze plette wat zaadjes, voegde ze toe aan het deeg van haar donkere roggezuurdesembroden en the rest is history

En nu komen wij met onze Witte Borodinsky. Totaal onbekend in de wereld- geschiedenis, haha. In plaats van een donker roggezuurdesembrood besloten we een licht en luchtiger tarwezuurdesembrood te maken. Het resultaat heeft een zachte malse kruim en blijft een aantal dagen heerlijk sappig. En Jayne deed zelfs de generaalsvrouw na door wat geplet korianderzaad toe te voegen aan het mengsel. Voordat je je neus ophaalt, je merkt er niks ‘korianderigs’ van hoor. Het geeft nou net die verrukkelijke ondertoon van licht gebrande sinaasappel. En dat gaat goed met het iets zurige karakter van de zuurdesem. 

Dit is echt iets dat je wilt proberen! 

Een plak belegd met gerookte zalm, kaas, boter of eieren is onovertroffen. En mocht je zelfs nog ergens een bodempje van onze Marmelade (van een paar maanden geleden) hebben, dan is ook dat een aanrader…..

Enne…niet onbelangrijk…het is een luchtiger zuurdesem dat óók goed als busvorm lukt. Juist omdat jullie dan een smakelijk rechthoekig bammetje in de lunchtrommel kunnen meenemen voor wanneer de scholen (en werk) weer beginnen.

€5,25 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram)

Dit is één van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn uit eigen tuin, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad (hoera! blije darmen!). En die zorgen ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! 

Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.

€7,50 per busbrood

We houden van dit soort historische recepten. Een paar weken geleden hadden we de Pruimen torte uit de  de New York Times. Dit komt ieder jaar weer naar voren als een van Amerika’s meest geliefde recepten. 

Dit recept stamt ook uit The New York Times (nee we hebben geen abonnement). Het verscheen in 1973 onder de naam ‘Teddy’s Apple Cake’. Niemand is er ooit achter gekomen wie die Teddy nou precies is (of was), en of het een man of vrouw was. Ondanks dat het al jaren in Jaynes receptenfolder staat hebben we het slechts één keer eerder gemaakt in de bakkerij, en een paar keer voor grotere cateringen.

Als je het recept googelt dan kom je erachter dat iedereen aan dit recept sleutelt door ingrediënten toe te voegen of weg te halen: walnoten, rozijnen en verschillende specerijen. Maar voor de verandering houden we het simpel en puur: blokjes frisse appel en een goede snuf kaneel. Er zit geen boter in maar zonnebloemolie, wat de tulbandjes lactosevrij maken. En die olie zorgt er weer voor dat ze dagenlang sappig blijven zodat je er het hele weekend van kan genieten.

In plaats van een grote tulband zoals in het oorspronkelijke recept gebruiken we onze kleine tulbandjes. We bieden ze aan als setje van drie…dat vult onze kartonnetjes rijkelijk en mocht je bezoek krijgen dit weekend dan kun je gul en gastvrij die derde delen…maybe

€4,50 voor 3 tulbandjes

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie