Vrijdag 24 januari 2025

Lieve BakBuren 

Gisteren (maandag 20 januari) was weer Blue Monday. Blue Wat?? Blijkbaar is die derde maandag van januari dé dag van het jaar wanneer we een hogere kans zouden hebben om ons depressief te voelen. Tis wat hè! 

Wat ons betreft gaat dat niet gebeuren bij jullie. Om de somberheid geen kans te geven hebben we een anti-depressiva assortiment dat de blues meteen zal wegjagen. Vrij-dag wordt dan blij-dag! 

En alsof dat nog niet genoeg is, dan is vrijdag (24 februari) de dag van de pindakaas. En daar hebben we ook iets lekkers op bedacht…

Kortom, deze week zijn al onze baksels zorgvuldig gekozen om je blijheidshormonen-afgifte te verhogen. Oh happy day, let us help chase the blues away!


Ons anti-blues💙-pro-pindakaas🥜 assortiment voor deze week is geworden:

Een brood waar wij blij van worden, alleen al door het te maken!

Perfect voor deze tijd van het jaar; 

dit brood is thuis met zowel hartig als zoet beleg. En uiteraard pindakaas paart erg goed met dit brood….

Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat namelijk ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. En als je verslaafd raakt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=) In ieder geval een perfect brood als ‘anti-gif’ voor Blue Monday.

De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloids die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect (nou, daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze brengen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog eens natuurlijke pijnstillers. Maanzaadjes bevatten ook veel goede vetzuren: die verhogen het niveau van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen. Kleine gezondheidsbommetjes dus!

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Vrijdag wordt het de landelijke pindakaasdag. Dus waarmee lust jij jouw pindakaas?

Gewoon op brood? 

Of met een laagje jam? 

Of met dunne geschaafde kaas? 

Of gewoon rechtstreeks uit het potje? 

De meest tenenkrullende combinatie die we zijn tegengekomen is pindakaas, Marmite, zuurkool en tabasco….ehm… nee!

De combinatie van pindakaas met banaan is vooral bekend van de tosti’s die Elvis maakte. Maar nu hebben we dit duo verwerkt in deze schattige mini-cakejes. Onze bananencakes zijn altijd zo geliefd en daarom vroeg Jayne zich af of een bananencake met pindakaas zou lukken. Antwoord: JA! En met een beetje fleurige bloemenhoning aan het beslag toegevoegd is het een nog grotere JAAAAAA!!!

In plaats van onze gebruikelijke 24 cm lange cakes dachten we onze mini-cake vormpjes weer eens van stal te halen. Dus mocht je alleen wonen of met z’n tweeën zijn, dan zijn deze perfect voor jou/jullie. Of je neemt er meer… hi hi.

Wat leuk is aan deze cakejes is dat je ze op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s hier zie je onze testjes:  ricotta en honing, marmalade, plakjes kaas, banaan, en met meer pindakaas (of course). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten – maar aan jou hoe…een beschaafd plakje in de breedte (zoals de foto boven links), of misschien een stoere, gulzige plak door de cake in de lengte te snijden?

Deze mini-cake blijft een aantal dagen lekker sappig (in een luchtdichte container) dus er zijn genoeg kansen om allerlei toppings uit te proberen.

€3,95 per cakeje (ca 7 x 12 x 5 cm; genoeg voor zeker 2 personen) 

Met zo’n fel geel cakeje kun je alleen maar blij worden! 

De kleur doet je meteen denken aan de warme zon met langere lichtere dagen;en de verfrissende citroensmaak geeft je meteen een oppeppertje. Perfect voor die blauwe maandag.

We noemen deze blokjes Botox blokjes omdat deze sappige citroen-amandel cake uitpuilt van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Dan zijn Botox en fillers overbodig. De cake z’n warme glow komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en de fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon-en-hagel…global warming, bedankt). 

Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn ook nog eens erg voedend. Ze zitten boordevol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit amandelmeel vol met magnesium dat dan weer goed is voor de bloedsomloop. 

Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten. Wel, dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. 

Dat drenkt dan lekker diep door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je familie dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de Botox naald…Of misschien hebben jullie hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik zo’n Botox blokje nou opeten….of rechtstreeks op mijn gezicht smeren?

€4,95 voor 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie