Lieve BakBuren
Ben jij voor of tegen?
We hebben het (als een van de weinigen) niet over de tweede kamer verkiezingen.
Maar wel over de ‘never ending’ zomertijd/wintertijd discussie.
Hoe sta jij daarin?
Dit weekend gaan klokken weer een uur terug. Dat betekent dat we vaarwel zeggen tegen de zomertijd en weer hallootjes doen richting wintertijd.
Wij vinden het heerlijk om ons ’s ochtends nog een uurtje extra te kunnen omdraaien, maar…om nou een uur extra te moeten wachten op het avondeten…wel dat valt dan minder in de smaak ;=)
Velen van jullie zijn deze week de hort op voor de herfstvakantie (veel plezier!), en om te zorgen dat de thuisblijvers dat extra wacht-uurtje vol kunnen houden hebben we verrukkelijke vooruitzichten bedacht voor ons menu deze week.
Ons de-klokken🕰️-gaan-weer-terug assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Gouden amandelbrood (lactosevrij en vegan)
Wij houden van alchemie.
In het ontwikkelen van broodrecepten stuiten we af en toe op een broodresultaat dat onze verwachtingen overtreft. Dit is er zo een. Wanneer je begint met eenvoudige ingrediënten ga je er vanuit dat je een simpel doch lekker resultaat krijgt. Toch?
Maar niet altijd dus. Soms slaat er een alchemisch vonk over ergens in het bakproces. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist lichtgouden kruim. Wat er op het eerste gezicht uitziet als een eenvoudig ‘wit gistbrood’ krijgt een verrassende wending omdat het resultaat een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Wonderlijk toch? (En een win-win voor onze vegan en lacvtosevrije bakburen).
Er zit een grappige geschiedenis achter dit recept. Het werd geïnspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne, 17 april, maar dan 166 jaar eerder). Eliza begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was – omdat haar poezie niet zo goed verkocht😜.
Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel.
Een van haar recepten heette ‘Turks brood’. Dit omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk nietkent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen vanuit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten, dan over de werkelijkheid. Mevrouw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres….dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?
Ondanks dit alles kan dit betoverende brood voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (toch weer met echte boter is Sjoerds aanrader, never never margarine hè…), tosti’s en om te dippen in een goede olijfolie. En het snijdt zeker ook perfecte bammertjes voor de lunchbox…




€5,25 per busbrood óf artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes (suikervrij, tarwevrij)
Zoals jullie allang door hebben vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uiteen recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn dan ook zoiets dat we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.
Voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – wel, tadaaaaaa…. dat zit hier niet eens in!
Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op de een of andere manier brengt het alle smaken samen.
Elk rondje is 6 cm in doorsnede en 2,5 cm hoog. Je kunt ze zowel bij een kopje koffie of thee serveren. Of in halfjes, dat kan ook voor meer eetplezier!
Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta of dikke Griekse yoghurt. Je kunt ze ook licht opgewarmd serveren als dessert met roomijs, fruitsalade of slagroom…ideeën genoeg…






€5,25 voor 4 flinke rondjes (ieder van ca 6 cm doorsnede)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)