Lieve BakBuren
Het is niet te geloven – 1 september al. En dat betekent dat de meteorologische herfst aangebroken is. Voor ons gevoel zou het nog steeds vet zomer moeten zijn😱🫣
Gelukkig laat de inhaakkalender wat grappige ‘feestdagen’ zien voor deze week, waaronder de Internationale dag van de kokosnoot. Dus bij deze nog een beetje tropische vibe voordat de herfst echt inslaat.
Nog grappiger is dat vrijdag (5 september) de ‘Be late for something‘ dag is…echt waar, dit verzinnen wij niet. Maar uiteraard is dit niet van toepassing voor het ophalen van je bestelling komende vrijdag…😂😂
Ons september-is-aangebroken assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Krenten-roggebrood met cacao (wel toevallig vegan)
Dit brood zorgt altijd voor veel feedback-emails nadat het heeft opgetreden in ons assortiment! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille Willy van onze bakkerij te zijn. Een perfect brood voor een september-weekend herfstbrunch. En ook voor in de lunchtrommel volgende week…
Maar hoe is dit brood nou ontstaan? Wel, lieve bakbuurlezers (mooi woord voor galgje), op een zondagochtend ergens in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken (as you do), en natuurlijk met een twist.
In haar zondag-ochtend-mistige-nog-geen-koffie-gehad bakbrein (picture that!) had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zou kunnen zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan dit roggebrood?
De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. En het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.




In de foto hierboven zie je de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), pindakaas, roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), maar bizar genoeg is goede gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje (no pictures).
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zoveel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen….(Of bestel een extra brood voor het geval dat…😜)
€5,25 Dit speciaaltje is alleen per busbrood beschikbaar deze week (ca. 750 g; het deeg is te nat voor bolletjes of freeform)
*Â Patisserie: Hemelse triple kokoscake
We konden geen beter baksel verzinnen voor de Internationale dag van de kokosnoot van vandaag (2 september)! Een luchtige, witte cake die een triple whammy van kokos bevat: kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos. En toch is het geen overheersende overdosis kokos. Bovenop ligt er een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Lekkâh!
Voor de bakburen die een aantal jaren bij ons zijn, jullie zullen je zeker herinneren dat dit dé cake was die Jayne live bakte in RTL-Koffietijd. En dat viel zo in de smaak bij de hoofdtechnicus dat ‘ie het zelf heeft gemaakt voor zijn bruiloft een paar weken later. Wat een eerbetoon!
Deze cake is enkele dagen goed houdbaar in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Mocht je de blokjes in de koelkast zetten, dan worden ze harder en wat anders van structuur. Zacht blokje = gauw opeten!




€4,95 voor 6 goede blokken
* 1e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a. The Brick of Baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.



€9,95 voor ca. 900 g
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.




€4,50 per brood (ca 650 gram)