Vrijdag 14 oktober 2022

Lieve BakBuren

De bladeren beginnen te verkleuren in het park. Dat gaf ons de inspiratie om de herfstkleuren en smaken in ons brood en patisserie te stoppen. Dus…

Ons de-herfst-is-in-onze-baksels-gekropen assortiment van deze week is:

* Het gast brood: Gespikkeld wortel-sesambrood

Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met al zijn spikkels: oranje van de wortels, en wit en zwart van de sesamzaadjes. 

Wat je niet weet is dat dit brood een geheim ingrediënt bevat….

Sinaasappelsap!

Hoe zit dat nu? 

Ascorbinezuur – beter bekend als  vitamine C – wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood…. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken vers sinaasappelsap. En die is, zoals iedereen weet, een goede bron van vitamine C. Tjakka!

Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling deze keer hoor…) én een heerlijke smaak. Dat de sesamzaden kleine bommetjes van gezondheid zijn (rijk in koper, mangaan, magnesium, zink en vitamine B1) en dat wortels een goede dosis vitamine A geven (goed voor je ogen) betekenen dat dit een super brood is. 

Heerlijk met hartig beleg, au naturel met wat roomboter en perfect dompelbaar in soep. Jam en pindakaas zou ook net kunnen….maar net.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Patisserie 1: Dadel-haver-spelt rondjes (suikervrij en tarwevrij; niet glutenvrij)

Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uiteen recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.

En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – dat zit hier niet eens in! Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op de een of andere manier brengt het alle smaken samen.

Elk rondje is 6 cm in doorsnede en 2,5cm hoog. Je kunt ze zowel bij een kopje koffie of thee serveren. Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta of dikke Griekse yoghurt. Je kunt ze ook licht opgewarmd serveren als dessert met roomijs, fruitsalade of slagroom…ideeën genoeg…

€5,25 voor 4 flinke rondjes (ieder van ca 6 cm doorsnede)

* Patisserie 2: Kruidige peer, walnoot- en rogge cake (lactosevrij, suikerarm)

Sappige herfstperen, stukjes walnoten en de nootachtige smaak van volkoren roggemeel…

Een geurig kruidenmengsel van kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper…

Ruik je het al? Een herfstcake om van te houden.

Bovendien bevat het ook nog eens weinig suiker. Ben je hier al verliefd op? 

We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een compacte structuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kunt snijden of het goed dicht kunt metselen met boter. Een cake om je tanden eens goed in te zetten. Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een ‘vergeten stukje achterin de koelkast’ bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn. Tadaaaaa… ! 

Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham vervanger. Ondanks de naam tea loaf  hoef je het niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….

€4,95 per halve langwerpige cake; €9 per hele cake (een halve cake is ca 12 cm langen 400+g zwaar; een hele cake is 24 cm lang)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie