Vrijdag 15 september 2023

Lieve BakBuren

We zijn heuuuuul blij dat de temperaturen gaan dalen…we waren afgelopen vrijdag zelf bijna gebakken en gesmolten, haha. Afhankelijk van welke weer-app je hebt, kan komende vrijdag en zaterdag weer warm zijn (maar niet zoals de 30+ graden van de laatste week) maar het kan ook zomaar afkoelen. Dus om ‘safe’ te zijn hebben we een menu dat goed bij zowel het (mogelijke) warme weer als het koelere weer past. 

Ons schommelende-temperaturen assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Oergranen eenkoornbrood

Dit was een topper van onze zomerse testjes bij de thuisblijvende bakburen! 

Een paar dagen geleden hebben we een lading eenkoornmeel ontvangen van onze favoriete molenaar en we popelen om dit brood weer te bakken. Maar nu voor álle bakburen!

Eenkoorn is de oudste – en meest primitieve vorm van – tarwe die wetenschappers kennen en het wordt beschouwd als dé eerste tarwe van de mensheid. Wist je, bijvoorbeeld dat er resten van eenkoorn bij die gletsjer-mummie Ötzi zijn gevonden?  TisWatHè.

Maar hoe smaakt zo’n superoud graan nou eigenlijk? Nou, het heeft een zacht, ietwat zoetige smaak en het geeft een warmgelige gloed aan het kruim. Het is een voorloper van spelt en emmer, dus zijn smaak en textuur zijn daarmee te vergelijken. 

Een bijzonder bammetje op je bord dus deze week! We hebben het recept eenvoudig gehouden zodat je dit oergraan goed kunt proeven. Omdat eenkoorn ‘zwakke’ gluten-eiwitten bevat hebben we het gemengd met een beetje tarwemeel. Het voortreffelijke resultaat is goed te combineren met alle oer-Hollandse belegsoorten: kaas, sjem, pindakaas, een gebakken eitje….oeroud maar zeker niet oer-saai ;=)

€5,25 alleen per busbrood (ca 750 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegje en de freeform lukt hier ook niet mee.

* Patisserie 1: Koele kokos carrés

We zijn gek op deze blokken – en we beseften eigenlijk dat we ze al járen niet meer in de bakkerij hebben gehad. Het wordt dus tijd om dat recht te trekken. Ze zijn perfect voor een verkoelend hapje…mocht het toch bijna-tropen-weer worden dit weekend. 

Een krokante deegbodem met een dikke laag fluweelzachte kokoscrème die ook verfrissende limoen bevat. Bovenop doen we er een sprinkle gemalen kokos. Dat doet ons denken aan sneeuw…en díe hadden we graag afgelopen vrijdag eventjes gehad tijdens onze smelt-bakmiddag, haha. 

Mocht het nou toch ineens koeler zijn dan de weer-appen ons doen geloven…dan lig je met deze smaakcombinatie al gauw in gedachten verzonken op een zonovergegoten strand, met palmbomen om je heen en strakke blauwe hemel. Karamba!

€4,95 voor 6 blokken/carrés

* Patisserie 2: Kruidige peer, walnoot en roggecake (lactosevrij, suikerarm)

Sappige peren, stukjes walnoten en de nootachtige smaak van volkoren roggemeel…

Een geurig kruidenmengsel van kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper…

Ruik je het al? Een cake om van te houden. (En je te verwarmen mocht het toch frisser zijn dit weekend…)

Bovendien bevat het ook nog eens weinig suiker. Ben je hier al verliefd op? 

We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een compacte structuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kunt snijden of het goed dicht kunt metselen met boter. Een cake om je tanden eens goed in te zetten. Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een ‘vergeten stukje achterin de koelkast’ bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn. Tadaaaaa… ! 

Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham vervanger. Ondanks de naam tea loaf  hoef je echt het niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen nu je weet dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….

€4,95 per halve langwerpige cake; €9 per hele cake (een halve cake is ca 12 cm langen 400+g zwaar; een hele cake is 24 cm lang)

Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Rozemarijn-zeezout brood

Dit is één van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad (hoera! blije darmen!). En die zorgen ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! 

Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.

€6,95 per busbrood

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)