Lieve BakBuren
Wat doe je als je man het hele weekend plat op bed ligt?
Dat was het geval bij ons dit weekend…Dus, tussen thee en eten heen en weer naar de slaapkamer brengen, ging Jayne allerlei nieuwe baksels uitproberen. Vandaar dat we deze week – op ons vaste rogge zuurdesem na – allerlei nieuwe baksels hebben. Elk nadeel ‘heb’ zo zijn voordeel…
Ons allerlei-nieuwe-baksels 🆕 assortiment voor deze week is:
* Het zuurdesemgast brood: Daslook desembrood
De daslook staat nog even volop in bloei! Voordat het verdwijnt voor dit jaar wilden we daar toch nog ‘iets’ mee doen. Vrijdag (19 april) blijkt Knoflookdag te zijn dus, perfecte timing…bij deze, ons gloednieuwe daslook desem.
Sinds de vorige jaar zomer is Jayne regelmatig aan het experimenteren geweest met verschillende nieuwe zuurdesembroden. Sindsdien hebben jullie al kunnen genieten van het zwarte heksenbrood, de witte Borondinsky en recentelijk het vijgen-gember tarwezuurdesem.
Dit daslook desembrood is een lichte tarwe zuurdesembrood dat een lange rijstijd krijgt in de koeling. De volgende dag wordt het ‘ingesmeerd’ en opgerold met een knoflookboter van goede knoflook en gespikkeld met versgeplukte daslookbladeren uit 020Noord. Daarna laten we het nog flink wat uren rijzen zodat de smaak in het deeg trekt en het deeg luchtiger wordt.
We leggen een lang daslookblad in de rijsmand zodat wanneer het brooddeeg omgekiept wordt om de oven in te gaan, het blaadje dan bovenop het brood ligt (zie foto’s). Het eindresultaat ziet er best ‘artisanaal’ uit, dwz het kan er zelfs uitkomen met allerlei grappige bulten en gezwellen!! Maar het ruikt verrrrrrrukkelijk en smaakt nog lekkerderder!
Let op: er is wel een logistieke limiet aan hoeveel we van deze knoflookbroden kunnen maken gezien die langere rijstijden, de ovenbezetting én omdat we dezelfde rijsmanden gebruiken als voor ons gewone rogge zuurdesembrood. Dat wordt jongleren vrijdag! Dus, in het kort: op = op = vol. Zoiets.




€5,75 per brood (ca 750 gram)
* Glutenvrije derde-vrijdag-van-de-maand brood: Glutenvrije focaccia met zeezout (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)
Focaccia!
Het klinkt als een vloekwoord, vooral als je het (te) enthousiast hardop uitspreekt. De rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en zouterige korst zijn kenmerken die de focaccias populariteit al jarenlang verklaart.
Maar nu hebben wij een glutenvrije versie (uiteindelijk!) kunnen maken! En eentje die net zo lekker (en toch anders) smaakt als zijn glutenvolle variant.
Hoe is dit gelukt? Door een mengsel van glutenvrije melen te gebruiken (boekweit, gierst, volkoren rijst en tapioca) bootsen we de smaak na, en met psylliumzaad de lichttaaie textuur.
Vlak voordat het de oven in gaat drukken we onze vingers er nog even in om de bekende kuiltjes te maken. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen en we toppen alles af met een goede plens olijfolie.
We leveren dit brood af als twee plakken van (ongeveer) 10 x 20 cm plak van circa 650+g (zie foto’s). Deze kun je dan zelf in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Of je kunt ze in nog meer olijfolie dompelen, eten met pesto, tapenade, hummus of een andere dip. Gebruik iets met knoflook en kun je lekker meedoen met Knoflookdag vrijdag!
We hebben ook ontdekt dat als je een plak doormidden snijdt en belegt, dan heb je een focaccia sandwich. Je kunt stukjes ook toasten (of een toastie maken) en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? En onze focaccia is dagenlang goed houdbaar in de koelkast.



€6,50 per 2 plakken focaccia; elke plak is ca 10 x 20 cm
* Patisserie: Tarte au chocolat ‘anders’
Het is geen geheim dat Jayne erg veel van deegmaken houdt. Laat haar een ’tarte au(x) iets’ gaan bakken en is ze meteen gelukkig.
Toen Sjoerd afgelopen weekend in bed lag dacht ze om dat ene recept uit te proberen voor een tarte bodem die al een tijd op haar bak-radar had gestaan. Een tarte deeg gemaakt uit lichte roggebloem, wat rogge zuurdesemstarter en gemalen koffie. De schrijvende Amerikaanse bakker had belooft: ‘From its stunning velvety darkness to the way it melts on your tongue, you’ll make this dough once and wonder where it’s been all your life.’ Dat klonk erg Amerikaans en overdreven, maar met zo’n beschrijving moest het uitgeprobeerd worden.
Het bleek waar te zijn.
De tartbodem kruimelt-smelt op je tong en dat ‘donker fluweel’ paart voortreffelijk met de pure chocoladeganache vulling.
Deze chique tarte is niet voor watjes!
De pure 70% chocoladeganache (met slagroom en een beetje boter) maakt het het machtig (en ook prijzig…). Maar wat een feestelijk taart is het! We maken het nog decadenter met een sprinkle GOLD-poeder bovenop. Speciaal voor jullie. Anders. Tarte au chocolat ‘anders’.





€9,95 per halve cake (ca 16 cm lang; genoeg voor 4-6 personen); €19,50 per hele cake (ca 32 cm lang; genoeg 8+ personen)
Je kunt dunne tranches van een halve taart snijden, maar je kunt ook elke plak in tweeën snijden zodat je (meer) blokjes maakt (zie foto’s).
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)