Vrijdag 12 april 2024

Lieve BakBuren

Jullie kennen ons nu zo langzamerhand wel een beetje….elke week proberen we een goede smoes te gebruiken als leidraad voor het menu van die week. Samen met een flinke dosis humor doen we onze best om daar iets van te bakken. 

Wel, deze week zijn er drie kandidaten (=uitdagingen!) waarvoor we een passend baksel hebben verzonnen….woensdag (10 april) is het International Day of Pink én Dag van de Poep (jazeker, deze stuff verzinnen wij écht niet). En vrijdag (12 april) blijkt het de Dag van de drop te zijn.

Don’t worry! We houden ons gedeist, netjes en erg smaakvol….

Ons pinkendrop-en-darmen assortiment voor deze week wordt:

Dit is ons meest visuele grappige brood! Perfect voor de International Day of Pink.

Een licht volkorenbrood met vele rode spikkels van verse bieten erdoor. Het is ook grappig om te eten: je proeft én de aardse (=earthy) smaak én de iets zoetige hit van de bieten. 

In onze testen van afgelopen weekend ontdekten we dat het erg lekker is met een plakje geitenkaas, maar ook met roerei (zondag brunch idee) of roomkaas-avocado of gerookte zalm. Dan heb je opvallende kleurcontrasten op je bord om je weekendbammetje nog bijzonderder te maken.

Maar wat is nou International Day of Pink waarvoor we dit brood verzonnen hebben? Het is wel leuk als je dit weekend het achterliggende verhaal kunt vertellen.

Het blijkt uit 2007 te stammen en is begonnen in Nova Scotia, Canada. Twee middelbare scholieren waren getuige van het pesten van een gay medestudent omdat hij een roze shirt droeg. Zij grepen in en daarna stimuleerden ze al hun medestudenten om de volgende dag roze shirts te dragen uit protest én solidariteit. Sindsdien is deze dag op 10 april symboliek geworden van anti-pesten. Met al die rode-roze spikkels past dit brood helemaal in het ‘pink’ stramien.

€5,25 als busbrood of als artisanale freeform (geen bolletjes mogelijk – deeg is te plakkerij) Geef je aan of je een busvorm of een freeform wilt?

Onze ‘choc-drop’ cake is terug!

Afgelopen jaar was dit een primeur in de bakkerij – en het viel zo in de smaak dat voor De Dag van de Drop komende vrijdag (12 april) gaan we in de herhaling.

Drop is toch wel iets typisch Nederlands…maar ook zijn de Scandinaviers hier gek op. Dus voor een ‘Dag van de drop’-baksel dook Jayne haar Scandikookboeken in voor inspiratie. En dit is het resultaat. 

Een lichte doch smeuige chocoladecake die wordt afgetopt met opgespoten rozetjes van een likkebaardende ganache gemaakt van witte chocolade en drop. Dat klinkt misschien wat raar, maar deze combinatie is er eentje die snel bij je blijft – voor al de juiste redenen. De dropsmaak komt van een mengsel van Nederlands dropsiroop en Deense lakridspulver (zoethoutpoeder). Deze laatste namen we vanuit Kopenhagen mee toen we er waren…gewoon, voor het geval dat…

En om deze super lekkere cake helemaal af te ronden… er is drop bovenop!

Proberen dus maar! Laat je verrassen door deze lichte choc-drop cake.

€4,25 per cake  (1 cake is 10 cm doorsnede en is genoeg voor zeker 2 personen als dessert, of voor 2-4 personen bij een kopje koffie)

Sommige baksels zien er gewoon niet zo mooi uit. En dit is er toevallig zo eentje ;=) 

Dat is geen goede verkoopstrategie haha – maar laat je niet misleiden door een niet-zo-aantrekkelijk uiterlijk please. Dit vrijvanalles én vegan baksel heeft zijn pracht diep verborgen. 

Bovendien is het óók goed voor je darmen en dus passend voor de Dag van de Poep op woensdag 10 april!  

Deze gembercake is genereus gekruid met kaneel, gember (zowel vers geraspt als gemberpoeder), kruidnagel en zwarte peper. De zoetigheid komt van de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en de agavesiroop. Het resultaat is sappig-en-plakkerig en het geheime ingrediënt van gedroogde pruimen zorgt voor wat textuur contrast. Pruimen en gember – dat worden vast blije darmen dit weekend (poepoe hee, of zou dat poep-oe hee moeten zijn?).

Wanneer een bevredigend baksel zo likkebaardend lekker is dan merk je niet dat er eigenlijk ‘niks’ in zit. Geen eieren, geen boter, geen gluten, geen noten…geen probleem. Een baksel waar iedereen van kan genieten. Da’s een mega win-win, hoera!

€4,95 voor 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)