Lieve BakBuren
Normaal gesproken gaan we de wolken in met ons Hemelvaart-assortiment, maar dan komen we weer stevig terug op aarde met Pinksteren met een zwaar brood. Maar deze week blijven we eigenlijk nog een beetje in de lucht zweven….gewoon omdat het kan ;=)
Ons Pinkster assortiment voor deze week is geworden:
*Het ‘gast’ brood: Gouden amandelbrood (lactosevrij en vegan)
Pinksteren staat bekend om die miraculeuze gebeurtenis waardoor mensen in vreemde talen begonnen te spreken nadat de Heilige Geest indaalde.
En onze ‘vreemde taal’ is de taal van brood…en baksels….en lekkere dingen. En zonder te zelf-ingenomen te klinken vinden wij dat dit brood ook wat wonderbaarlijks heeft, haha. Dus het past perfect bij het Pinkster-verhaal (vinden wij dan…)
Op het eerste gezicht ziet dit brood eruit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist lichtgouden kruim. Een verrassende alchemische wending vindt plaats omdat het resultaat een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Wonderlijk toch?
Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (toch weer met echte boter is Sjoerds aanrader, never never margarine hè…), tosti’s en om te dippen in een goede olijfolie. En het snijdt zeker ook perfecte bammertjes voor de lunchbox…




€5,25 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes . Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
*Patisserie: Buiksloterbreek vlierbloesem-citroen cakejes met slagroom rozetjes
Het verschijnen van de bedwelmende en geurende vlierbloesem in het Buiksloterbreekpark is voor ons altijd het teken dat de zomer aardig onderweg is.
Deze schattige sappige citroen cakejes in de vorm van een rechthoekig boomstammetje krijgen een drievoudig shot vlierbloesem: eerst een goede slok vlierbloesemsiroop in het beslag, en daarna wordt er een citroen-vlierbloesemmengsel overheen gekwast wanneer de cakejes warm uit de oven komen. Tenslotte decoreren we alles met rozetjes slagroom (no sugar in die room hoor) en de enige echte (en goed gewassen) Buiksloterbreekse vlierbloesem bovenop.
En voor de duidelijkheid – die bloemetjes eet je niet op hè, die zijn er puur voor de decoratie. Dus.
Misschien herinner je je ze nog toen we deze voor het eerst in 2018 maakten toen Prins Harry trouwde met Megan Markle? Die cakejes waren zo populair dat Jayne meer dan 90 minuten bezig was om alle rozetjes (21 per cakeje) te spuiten…en kreeg regelmatig kramp in haar handen totdat ze klaar was met het 3200ste rozetje :=) Mochten ze weer zo razend geliefd zijn dan kan het zijn dat we geen 21 rozetjes per cake doen hè, maar 3 of 4 grotere…hi hi…
Elk cakeje is een boomstam van ongeveer 8x4x6 cm en is ruim genoeg voor 1 persoon – én ze smaken net zo verfijnd en heerlijk als ze eruit zien. Je kunt ze ook in plakjes snijden om te delen met je gasten, zoals in de foto’s.
We leveren er drie per bestelde portie. Daar is niks symbolisch of dubbelzinnigs achter te zoeken – het is simpelweg een aesthetische-praktische reden: onze gebaksdoosjes zijn van een dusdanige grootte dat 2 cakejes gewoon te weinig is in zo’n bakje en 4 stuks passen niet. Dus worden het er drie.
Mocht je er dus al eentje onderweg naar huis opeten, dan kan je volhouden daar er maar twee in het bakje zaten….Your secret is safe with us…




€4,95 voor 3 boomstammen
*Het-3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrijebrood: Zongedroogde tomatenbrood (glutenvrij)
Iets pinks voor Pinksteren!
Ons glutenvrije zeezout-rozemarijn brood is altijd populair. Het ‘glutenvrij’ komt dankzij een basis van gemalen lijnzaad. Maar deze week pimpen we het anders op: met zongedroogde tomaten en een handvol Middellandse Zee kruiden voor juist dat extra vleugje smaak.
We bakken dit brood in onze lange ‘Brick’ bakvorm van 24 cm. Het blijft dagenlang mals in de koelkast zodat je het kunt uitproberen met allerlei toppings: kaas, eieren, hummus, guacamole en prosciutto. En boter.




€7,95 per 24 cm lang brood, ‘Brick’ vorm
*Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.




€4,50 per brood (ca 650 gram)