Hemelvaart en Moederdag vrijdag 10 mei 2024

Lieve BakBuren

Komende donderdag (9 mei) is het weer Hemelvaartsdag en zondag (12 mei) Moederdag. (Dus bij deze een hint voor iedereen die het al (bijna) vergeten was….Je kunt ons later bedanken, hihi)

We hebben weer wat erg lekkere dingen bedacht zodat jij kunt scoren. Uiteraard perfecte baksmoezen – voor ons dan – om een hemels assortiment uit te rollen voor jullie dat óók een verwennerij is voor de moeders. Win-win!

Ons Hemelvaart-en-Moederdag assortiment voor deze week is: 

Dit brood zorgt altijd voor veel feedback-emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn. Dit vinden wij het perfecte krentenbrood voor juist dat ontbijt op bed aanstaande zondag… 

Maar hoe is dit brood ontstaan? Wel, lieve lezers, op een zondagochtend in januari 2021  werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken (as you do), en natuurlijk met een twist. In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein (picture that!) had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden kunnen zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan dit roggebrood?

De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. En het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.

In de foto’s zie je de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), pindakaas, roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje. 

Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zoveel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen….maar vergeet niet om wat plakken te bewaren voor komende zondagochtend!!

€5,25 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)

Als je denkt aan de hemel, dan denk je vrijwel meteen aan wolken.

Onze Hemelvaartscake van deze week is puur, wit en fluffy. Klinkt als een wolk, nietwaar?

Een luchtige, witte cake die een triple whammy van kokos bevat: kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos. En toch is het geen overheersende overdosis kokos. Bovenop ligt er een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Lekkâh!

Deze cake is enkele dagen goed houdbaar in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Mocht je de blokjes in de koelkast zetten, dan worden ze harder/anders.

€4,95 voor 6 goede blokken

Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfect voor een moederdag assortiment in plaats van anti-rimpel crèmes vol wazige ingrediënten die je niet eens kan uitspreken.

De cake z’n warme glow komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en de fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon-en-hagel…global warming, bedankt).

Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten boordevol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit amandelmeel vol met magnesium dat dan weer goed is voor de bloedsomloop. 

Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten. Wel, dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker diep door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je familie dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de Botox naald…

Kortom, met de vele schoonheidscomponenten die huid- en gezondheidsbevorderend zijn (mooi woord voor galgje), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of rechtstreeks op mijn gezicht smeren?

€4,75 voor 6 blokken

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)