Lieve BakBuren
Hoe ging het met de ‘waarzeggerij’ van de Barmbrack afgelopen week? We hebben foto’s op de app gezien van blije gezichten met gevonden munten, maar wie o wie heeft nou een ring gevonden? We wachten namelijk met smart op een goede bruiloft😜🤣!
Met de dominantie van de Amerikaanse verkiezingen in het nieuws deze week wilden wij een meer ‘feel good’ iets verzinnen voor ons menu. Een soort bak-antigif voor al die ellende en dat moddergooien dat daar aan de overkant van de plas gaat komen…
Een snelle ‘google’ door alle ‘feestdagen’ van deze week levert daar een perfecte kandidaat voor op.
Donderdag (7 november) blijkt de ‘Mannen maken het diner dag‘ te zijn. Dat vinden wij nou echt een goede aanleiding om onze bakbuurmannen een helpende hand in de keuken te kunnen geven.
Dit om ze eventjes in de spotlight te kunnen zetten voor het eind van de week – en misschien zelfs tot ver in het weekend…🤞Dat pappa-maakt-diner dag hoeft niet op donderdag hoor, die kunnen de mannen ook doen in het weekend mét onze creatie’s. Toch?
Ons mannen-maken-het-diner-dag assortiment van deze week wordt:
* Ons stoere mannen gastbrood: Ruige rogge-mosterdbrood
Dit is het Harry Potterbrood van onze broodfamilie. Met zulke stoere, ondeugende en magische eigenschappen hoort dit brood zeker op ons mannen-in-de-keuken menu voor komende vrijdag.
Een alchemistische mengeling van onopvallende ingrediënten zoals volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad wordt omgetoverd tot iets bijzonders door het toevoegen van een lekkere klodder Dijon mosterd. We weten niet hoe dit werkt, maar het is net een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel….PLOEF! Er ontstaat iets wonderlijks.
Toen we dit een aantal jaren geleden voor het eerst maakten hadden we een soort roggebrood verwacht…maar nee. Het resultaat lijkt meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.
Dit brood is je nieuwe beste vriend in de keuken voor een beetje culinaire inspiratie. De magische vonk in dit brood slaat ook over op het beleg. Het is een marriage made in heaven met kaas of met ham.



Sjoerd vindt het heerlijk met plakjes worst (en mayo) of vers gemaakte eiersalade (beetje tabasco erin doen!). Kip of rosbief zou ook kunnen.
Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfect au naturel, of met een likje boter, of gedompeld in je dikke soep. Geroosterd op die loeihete grillplaat….of zelfs bij de barbecue mocht het droge, zonnige weer het volhouden. Genoeg ideeën mannen om je innerlijke keukenprins naar voren te toveren! PLOEF!
€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie: Appelkruimelcake met rozemarijn
We willen graag dat onze Breekmannen goed kunnen scoren dit weekend met hun kookkunsten. En bij het ‘mannen maken het diner’ thema hoort een goed dessert. Dit is ‘em…
Een boterige sponscake-bodem met blokjes appel, een laag appelblokjes daar weer bovenop, en dan nog eens een kruimeltopping met een vleugje rozemarijn (uit onze eigen tuin). Rozemarijn klinkt misschien een beetje als een wild card. Appels en rozemarijn zijn goede smaakpartners, maar dan vooral bij varkensvlees. En deze combinatie werkt heel toevallig ook voortreffelijk in deze cake.
Warm uit de oven (daar is alvast tip1)…kun je omtoveren tot een volmaakt dessert met een klodder opgeklopte slagroom (tip2), crème fraîche (tip3) of goed roomijs (tip4). Bovendien is het een aantal dagen goed houdbaar zodat je hier het hele weekend van kunt genieten…en misschien nog belangrijker…vele complimenten zal krijgen.



€4,95 voor 6 flinke blokken (en eindeloze lof!)
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Bananen-boekweitcake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Als je voor anderen mag of zelfs moet koken dan krijg je steeds meer te maken met dieët beperkingen. Dus voor de in-de-pan-roerende-mannen deze week hebben we deze traktatie verzonnen. Mocht je geen full blown nagerecht willen maken dan is een kopje thee of koffie vergezeld van een plakje van deze cake al meer dan voldoende.
We gebruiken boekweitmeel, amandelmeel, veel rijpe bananen, een beetje honing, een vleugje kaneel en wat eieren (om het beslag goed te binden). Het resultaat is een malse, sappige cake die lekker voedt en ook voldoening geeft. Ja, ja, en deze cake bevat ook nog eens geen gluten, suiker of lactose.
En wat ook wel eens leuk is, is dat hij een week goed houdbaar is in de koelkast!
Dit laatste heeft ook nog een ander voordeel: je kunt het ‘during the week‘ beleggen met veel lekkere dingen, mocht je het echt op je heupen krijgen. Met zijn goede houdbaarheid heb je genoeg dagen om verschillende belegmogelijkheden uit te proberen.
Zullen we alvast een paar ideeën verklappen? Denk aan pindakaas, notenpasta’s, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als dat je niet echt uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas (Jaynes favoriet) aanraders. Het maakt na een paar minuten in de broodrooster zelfs top-toast.
Mocht je rustiger aan willen doen dan kun je het zeker ook zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk – samen met dat bakkie koffie of thee.




€5,75 per halve cake van 12 cm lang; €11 per hele cake van 24 cm lang
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwemeel zuurdesembrood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel – en onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)