Halloween assortiment: vrijdag 1 november 2024

Whooooo whoooo lieve BakBuren

Donderdag is het Halloween en we hebben wat gruwelijk smakelijke baksels voor jullie verzonnen voor komende vrijdag. 

En om in de spirit van Halloween te blijven hebben we wat ‘leuke’ (ahem) tips om je kinderen en gasten dit weekend de stuipen op het lijf te jagen. Graag gedaan, haha.

Ons gruwelijk-lekker-Halloween assortiment van deze week wordt:

Pompoenen zijn het meest bekende ‘gezicht’ van deze oorspronkelijke Amerikaanse traditie van Halloween. Deze traditie zetten wij voort met ons kleurrijke pompoenbrood van deze week. Dit brood is royaal gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en – de verrassende toevoeging – blauwe kaas.

Wil je je kids een nooit-te-vergeten Halloween herinnering bezorgen?

Doe zoals Jayne jaren geleden deed met haar nichtjes en neefjes … Vertel ze dat de blauwe kaas gesmolten oogbollen zijn….ieuwww….scream!

Dit brood gaat uitstekend met hartig beleg zoals (meer) kaas, roomboter, avocado, hummus, zalm en het maakt geweldige toast. Deze week zouden we het zoetere beleg zoals jam en Nutella maar in de kast laten staan. 

Het gaat ook fantastisch met een stevige najaarssoep. Dompel ze onder! Voor de pompoenliefhebbers onder jullie, ga voor een pompoen overdosis: serveer het naast een dikke pompoensoep met een goede drizzle pompoenpittenolie en besprenkeld met een handvol geroosterde pompoenpitten. En bieslook. Too much?…..We horen het wel! 

Om dat oogbollenverhaal iets meer te benadrukken, serveer een goede plak brood met een gebakken eitje bovenop… Uiteraard met het eigeel nog zacht zodat het uitvloeit… :=) whooooo hooooooo!

€5,25 als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen).

Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, (tarwe)bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!

Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar.

Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat trouwen; een erwt– jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stukje doek of stof….dan je hebt geen mazzel en wordt je arm; oh ja, en een stokje…levert veel ruzie op….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken deze cake met één van de voorgenoemde verrassingen per halve cake en twee in een hele Barmbrack.

We leveren het expres ongesneden aan, want als we dit in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..en da’s nou net niet de bedoeling ;=)

€4,95 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token); €9,50 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)

Halloween staat bekent om zijn ‘trick or treat‘ (= je snoep of je leven) grappen. Deze Duivels ‘crack’ combineert de trick en de treat in één. Even uitleggen…

Het idee voor dit baksel kwam uit een Australisch kookboek dat Jayne eigenlijk al in de afvalbak had gedaan… Gekocht in de ramsj bij het American Book Center in 020 – er stonden eigenlijk toch nog wel wat interessante recepten in – lag het, vergeten en zielig, twee jaar lang op de boekenplank. Tot die opruimactie. Vlak voordat het aan de container gevoerd zou worden, dacht Jayne om het nog een keer ‘even’ in te kijken…Je moet haar nu horen over het boek (‘Special Guest’ door Annabel Crabb en Wendy Sharpe). Het is een van haar meest geliefde kookboeken geworden! Dit recept komt daar dus uit.

In dit wegwerpboek schrijft de Australische radio-presentatrice Annabel hoe een luisteraar haar een pakketje van deze lekkernijen had opgestuurd. Ze was niet van plan om ze te proberen omdat ze zóóóó fout klonken.

Een crackertje (ja, ja, die crackers met die ‘doorbreek gaatjes’ die we hier in Nederland toppen met huzarensalade, een stuk brie of roomkaas als hapje vóór het eten of op een feestje), maar nu bedekt met een laagje caramel en afgetopt met een toplaag glanzende chocolade. Zo fout. Zo goed.

Ze nam een hap en voordat ze het wist was het pakje leeg.

We hebben Annabels verslavende ‘crack’ recept een Halloween twist gegeven. We sprenkelen er gehakte cranberry’s, getoast amandelschaafsel en een snufje grof zout overheen. Devilishy delicious! We leveren dit als een hele plak zodat je het zelf thuis in stukjes kunt breken. Het zou in principe een aantal dagen goed houdbaar zijn…maar eerlijk gezegd is het zo lekker en verslavend dat het niet de kans zal krijgen.

Wil je je kids en gasten toch ook nog even traumatiseren dit weekend?

Met de cranberry’s en het amandelschaafsel kun je ze wijs maken dat het bloedstolsels en botfragmenten zijn…(Misschien kijken wij tegenwoordig te veel Scandi-detectives op tv…)

€4,50 per plak (ca 9 x 13 cm): zelf in stukjes breken

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). 

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,95 voor ca. 900 g 

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie