Lieve BakBuren
Even aftellen deze week! Komende vrijdag is het alweer de laatste dag van het schooljaar in onze regio. En dan gaat die zomervakantie dus officieel echt echt echt van start!
Zodat jullie het alvast weten: volgende week (18 juli) bakken wij niet. We hebben even een week pauze voordat we (wel, Sjoerd dan) de hele zomer vrolijk blijven doorbakken.
Of je in de komende dagen nou wel of niet met de Noorderzon vertrekt, al onze baksels kunnen dit weekend mee de hort op – dwz mee op vakantie, of naar een picknick, barbecue of etentje. Of gewoon naar je eigen keukentafel. Oost, west, thuis best.
Ons de-zomervakantie-begint assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Zomers tuinkruidenbrood
Dit weekend is het weer ‘That time of the year‘. Strak gemaaide grasbanen, meelevende toeschouwers juichend voor de (vooral Engelse) underdog, mensen smikkelend van hun bakken strawberries & cream.
Dit alles kan alleen maar één ding betekenen: Wimbledon! Komende zaterdag en zondag zijn de finales.
Bij zo’n gelegenheid past er een afternoon tea bij voor de thuiskijkers. Een goede sandwich gevuld met eiersalade, kaas-met-chutney, rosbief met mierikswortel of ham met mosterd. Dit zomerse tuinkruidenbrood is de perfecte bouwsteen waarop je je beleg goed (en dik) kunt metselen. En toch blijven kijken zodat je geen punt mist.
Mocht tennis niet je sport zijn, dan kun je jezelf nog steeds verwennen met een bammetje voor je lunch, brunch of bij de barbecue. Dit is een licht volkoren brood dat luchtig wordt door het toevoegen van yoghurt, en oh zo smaalvol is dankzij de vele verse tuinkruiden zoals dille, peterselie, marjoram en bieslook. De geuren en smaak van deze zomerse kruiden betekenen dat het brood goed gezelschap is voor roerei, kaas, roomkaas, vleeswaren, burgers, worsten en gerookte zalm.
Fan of geen fan van tennis, wanneer je dit serveert (oeps, geen bewuste woordspelling) wordt het toch game, set and match voor jou.


€5,25 als busbrood OF artisanale freeform (ca 700 gram) – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt
* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesemcake (toevallig glutenvrij)
Met een sappig en boterig mengsel van fijngemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Het geurige aroma van het sinaasappelbloesemwater geeft je meteen een vakantiegevoel.
Deze cake blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Wanneer volledig afgekoeld kan het goed tegen een stootje dus deze cake is prima om mee te nemen in de auto op vakantie of voor een picnic.
Over een stootje gesproken….We hebben regelmatig onze uitdagingen en stress-momenten in de bakkerij op de vrijdagen. Deze cake viel (letterlijk) in ook zo’n stramien omdat er elke keer wel iets mis mee ging. Het werd een soort nemesis cake….
Bijvoorbeeld, een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om een cursus te gaan geven in Groesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…en nieuwe moest maken…
Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. ‘Dat zal wel meevallen,’ dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide alles uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig? Nu Sjoerd alle bakwerkzaamheden doet zal hem dat zeker zonder problemen lukken…en toch even afkloppen, haha. ‘We’ zijn gewaarschuwd hè…
Gelukkig is deze cake zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven.
Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens glutenvrij. Gewoon toevallig hoor.



€4,95 voor een 1/4 punt; €19 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
* Glutenvrij brood: Bourgondisch boekweitbrood (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, gistvrij)
Met de Tour de France al onderweg (NL in het geel) zien we de bikkels fietsen door allerlei schattige Franse dorpen. Dat geeft ons meteen een vakantie gevoel, maar dan vanuit onze woonkamer. En het roept allerlei culinaire herinneringen op van heerlijke gerechten die we daar in de loop van de jaren hebben gegeten.
Onder onze glutenvrije broden is dit een mals bourgondisch voorbeeld. Waarom noemen we het bourgondisch? Omdat het perfect paart met alle belegsoorten, van hartig tot zoet. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Men denkt vaak dat dit een tarwesoort is, en dus glutenvol zou moeten zijn, maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en het komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Oh ja? Jazeker!
Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen. Dat zouden de wielrenners kunnen gebruiken!


€8,95 voor ca 900+g – als lange 24cm ‘Brick’ vorm
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)