Lieve BakBuren
We kunnen er niet om heen. De Amerikaanse Dag van de Onafhankelijkheid (Independence Day) van 4 juli valt precies op onze bakvrijdag. Maar in plaats van standaard Amerikaanse baksels te maken dachten we het om het deze keer eens een tikkie anders te gaan doen. Lees lekker verder…
Gezien dat Sjoerd goed bezig is om alle bakwerkzaamheden op zich te nemen💪 (terwijl Jayne haar nieuwe talent in ‘niks doen’😜 heeft ontdekt), wil hij een paar vormen voor een gastbrood weer aanbieden.
Tot nu toe is het uitsluitend een ‘busvorm’ (voor je rechthoekige bammetje) geweest. Maar deze week gaat hij én de busvorm én de freeform maken.
Voor de nieuwere bakburen, een freeform is een meer ovale/ronde vorm zoals bij een vloerbrood (de gastbroodfoto hieronder is een doorgesneden freeform).
Het is meer ‘artisanaal’ wat betekent dat de vorm wat meer rustiek is. Geen strak bammetje dus. Het gewicht is precies hetzelfde als het busbrood. Even onthouden om je keuze van vorm door te geven met je bestelling…en Sjoerd doet de rest😜🥳.
Ons Fourth-of-July-met-een-twist assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Pinda-chilibrood (ook vegan, toevallig hoor)
Bij een knallend Fourth of July feest hoort altijd vuurwerk. Op deze nationale feestdag in de VS zitten mensen in parken te picknicken, te barbecuen en bier te drinken terwijl er ’s avonds vuurwerk wordt afgestoken.
Om dit sfeertje deze week in ons menu te krijgen bedachten we een ’twist’: we brengen dat vuurwerk-effect in het brood. Hoe dan? Nou, met ons pinda-chilibrood komt er een vonk(je) in dankzij wat chilivlokjes. Maar wees gerust, we doen het netjes. Dat wordt een aangename kietel en geen knal. Dus niet nodig om de brandweer op standby te hebben of een liter melk te drinken om je brandende maag te blussen.
Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is. Het combineert dat über-Hollandse en vertrouwde ingrediënt, pindakaas, met die chilivlokjes. Voor extra crunch voegen we een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra onverwachte (na)smaak-punch.



Dit pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Dit brood gaat ook prima met al het barbecue gedoe! Voor de exotici onder jullie zou zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.
Mochten de weersvoorspellingen voor dit weekend kloppen, dan zullen de temperaturen gaan dalen en dan zal deze verwarmende chili-ondertoon erg welkom zijn!
€5,25 als busbrood of artisanale freeform (ca 700 gram) – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt
*Â Patisserie: Citroen-lavendel blondies
Elke zondag sparren wij met elkaar over het assortiment voor de komende week. Meestal tijdens een wandeling. We lopen dan langs een bepaald huis hier in de straat en er onstaat een soort Pavlov-reactie waardoor Jayne vraagt, ‘En wat gaan we doen deze week?’ Iedere keer weer.
Met de hitte van afgelopen zondag kwam dat vraagje thuis in de woonkamer al naar voren in plaats van in de bloedhete volle zon.
‘Het wordt de Fourth of July vrijdag, wat zullen we doen?’ Het knie-jerk antwoord voor ons als er een Amerikaans getint menu is is altijd ‘brownies’. Maar met het heen-en-weer bomen over de mogelijke keuzes kwam dat idee van ‘Fourth-of-July-met-een-twist’. Wat voor twist zouden we kunnen geven aan die brownies dan? Sjoerd zei meteen lachend ‘Blondies! Dat zijn zeker brownies met een twist!’
En dus lieve bakburen, zo is het gekomen. Blondies it is deze week.
Het volgende dilemma was om te kiezen welk soort blondie het zou worden. We hebben er best een aantal verzonnen in de loop van de jaren. Met het zomerse weer was het makkelijk kiezen: frisse citroen-lavendel blondies.
Deze vertegenwoordigen de zomer in één hap: de geurigheid van lavendel, de frisheid van citroen, de fluwelen ondertoon van de witte chocolade en de aangename crunch van hazelnoten. Het is een kunst om met lavendel te werken. Een tikkie te veel en je denkt niet meer aan de prachtige lavendelvelden in de Provence…maar dan juist aan die kledingkast van je oma. Oeps.
We denken (=hopen!) dat we hier toch echt de juiste balans gevonden hebben.
Dus wat misschien op het eerste gezicht een gekke combinatie lijkt is er hopelijk eentje geworden die lang in je geheugen zal blijven – en voor alle goede redenen. Even afkloppen dat jullie dat nog steeds zo vinden…




€4,95 voor 6 goede blokken
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.



€9,95 voor ca. 900 g
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)