Lieve BakBuren
Hebben jullie een gezellige Koningsdag gehad?
We weten dat velen deze week (or zelfs twee) op vakantie zijn, dus mocht je deze email lezen vanuit je strand- of campingstoel, Landal park of tent, veel plezier.
Wij blijven hier lekker doorbakken om de thuisblijvers te verwennen!
Zoals jullie wel weten is het betaald parkeren in de straat. Het is zeker aan te raden om je parkeerapp of ticket te activeren (code 19731), want de heren van de gemeente zijn zeer actief met die scanauto in de straat. Onlangs viel er weer bij iemand die een broodje kwam ophalen een boete van €78 op de mat…dat maakt je broodbestelling wel een beetje duur wat niet leuk is. Dus…een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Deze week is een week van vieringen: morgen is het 1 mei (Dag van de Arbeid), zaterdag (4 mei) is het Dodenherdenking en zondag (5 mei) Bevrijdingsdag. Dat zijn een hoop ‘feest- en herdenkingsdagen’ in een week. Deze vieringen vind je terug in ons bak-assortiment van deze week.
Ons Dodenherdenking-en-Bevrijdingsdag assortiment voor deze week is:
* Ons gastbrood: Fetakaas-olijvenbrood
We wilden een brood verzinnen voor bevrijdingsdag zondag dat onze vrijheid symboliseert. Hoezo de lat hoog leggen?!
Onze springplank was om een zwart-wit thema te nemen zodat we die twee tegenpolen kunnen ‘verenigen’ in één brood. Een geinig, misschien te vergezocht, idee (vonden wij!). We dachten de hoofdrolspeelers van zwarte olijven en witte fetakaas te kunnen gebruiken. Toen las Sjoerd laatst een artikel over zwarte olijven; die blijken vaak zwart-gekleurde/geverfde groene olijven te zijn…weer een teleurstelling in het leven, haha. Toen kwamen we op het idee om zwarte én groene olijven te gebruiken samen met de witte fetakaas. Een all inclusief brood dus.
Dit brood kun je zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. Nog meer ideeën om mee uit te pakken/beleggen zijn bijvoorbeeld gebakken eitjes met vers gemalen zwarte peper, of plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté. Oh ja, en natuurlijk met zachte roomboter! En voor diegenen die scherp zijn, zie je dat er zwarte olijven zijn in de foto…deze week komen er ook groene erbij….



€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
*Patisserie: Chocolade, rozemarijn en olijfoliecake
Rozemarijn is het kruid van de nagedachtenis. Echt waar. Dus perfect voor de Dodenherdenking op 4 mei.
Maar bakkers, kom nou toch! Chocolade en rozemarijn??? Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: hebben die twee van nummer 57 deze week een tik van de molen gehad? Nee hoor….dit is een aparte èn fantastisch verrassende combinatie. Elke keer wanneer we dit maken is iedereen er laaiend enthousiast over: deze twee ingrediënten samen is een aangename verrassing. Tjakka!
Dit is een super sappige cake met een gouden kruimel, groen gevlekt van de rozemarijn en gespikkeld met donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het dringt echt op een subtiele wijze in de cake door. Eerst krijg je de aromatische kick van rozemarijn en daarna de diepe tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans. Oef!
En er zit hier ook nog eens weinig suiker in!




€5,50 voor een halve cake (12 cm lang; een dikke pond zwaar), €10,50 per hele cake (24 cm lang; dus ruim een kilo…)
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.



€9,95 voor ca. 900 g
* Bevrijdvanallesbehalvesmaak én vegan patisserie: Koffie-dadel-chocoladecake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)
Was het je al opgevallen?
Onze woordspeling voor dit baksel?
Hier zit er namelijk helemaal niets in. Geen suiker, geen gluten, geen lactose, geen noten…
Kortom: bevrijd-van-alles (behalve smaak dan) én iets voor i-e-d-e-r-e-e-n inclusief onze vegan bakburen! Perfect voor bevrijdingsdag.
Hoe in hemelsnaam is zoiets ontstaan?
Nét voordat Corona intrad in onze levens gaf Sjoerd een stoere wild-(=vlees) workshop in zo’n partytent in onze achtertuin. Jayne nam de rol van catering juffrouw op haar schouders. Heerlijk om iedereen van koffie, soep en brood te voorzien. Maar tja, jullie weten allang dat wanneer er mensen op bezoek komen, dat dat maar één ding betekent voor onze Jayne: proefkonijnen! Laat Jayne nu toch nog ergens een recept hebben liggen dat ze al tijden heel graag wilde uitproberen. Proefkonijnen voor een wildworkshop? Wat betere smoes om een volledig veganistisch recept uit de hoge hoed te toveren voor al die vleesetende gasten. Jullie kunnen je vast voorstellen hoeveel binnenpret Jayne nu had, toch?
Maar daar bleef het niet bij. Zij ging verder sleutelen. Zou het mogelijk zijn om dat recept om te toveren zodat het ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zou zijn? Wel dûûûûh, natuuuuurlijk was dat mogelijk. Je zou denken dat met zo’n beschrijving er niks in zit, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Er zitten bananen, 70% pure chocolade, dadels, koffie, kokosbloesemsuiker, gemalen lijnzaad, een mengsel van glutenvrije melen en een lepel gemalen kardemom in. Pffff…. een hoop hè.
Het resultaat is sappige en verrukkelijk lekkere cake en deze is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Daar wordt ‘ie eigenlijk nog lekkerder van.
Mocht je thuis iemand hebben die liever geen dierlijke producten wil eten, dan kun je die lekker verwennen deze week. Als deze cake onze hongerige vleesliefhebbende gasten tevreden kon houden, dan heb jij zeker een winnaar dit weekend.




€4,50 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€4,50 per brood (ca 650 gram)


