BLACK FRIDAY vrijdag 25 november 2022

Lieve BakBuren

Deze week gaan we over naar The Dark Side.….Komende vrijdag is het Black Friday in de Verenigde Staten. Het is een Amerikaanse traditie dat de dag na het Thanksgiving feest (die altijd op de 4e donderdag in november valt) er fikse kortingen worden gegeven in de winkels. Dus de Amerikanen – die hebben toch al een lang weekend vrij – gaan heftig winkelen. Shop ’til you drop…

Wij zaten dit weekend te dubben. Gaan we ons assortiment deze vrijdag op Thanksgiving toespitsen of op Black Friday? De laatste jaren is Black Friday er ook in Europa….Deze laatste trok onze aandacht nèt iets meer ….omdat we daar meer ‘bak-voorpret’ uit konden halen om een menu samen te stellen :=) Enne, before you ask... geen korting!

Vandaar dat we deze week over naar The Dark Side gaan….Kom je mee?

Ons Black-Friday (maar geen korting, ha ha) assortiment deze week is:

* Het gast brood: Black brood

Black brood voor Black Friday.

Zelfs wij konden geen passender brood verzinnen. Elke keer dat dit in de bakkerij komt zijn jullie laaiend enthousiast. Dus voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=) Oh yeah!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Perfect (ook om in te vriezen) voor de feestdagen die eraan komen in december. Boterhammen belegd met felle contrastkleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af bij de diepzwarte broodkleur. We krijgen hier veel complimenten over tijdens onze cateringactiviteiten – dus dat soort lof (en fans) gunnen wij jullie ook!

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar verrek, we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch! Dit was één van de eerste broden die we ooit bakten toen wij onze bakkerij begonnen in 2013, en sindsdien is het nooit weggeweest.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Patisserie : Cowboy cake

Met Black Friday als thema moesten we iets met donkere (=pure) chocolade bakken. En om in het Amerikaanse stramien te blijven kwam we meteen uit bij de cowboys. Dus yee-haaaaaa Cowboy cake.

Horen we een diep-stemmig gejuich over de Breek gaan van al de Breek bikkelmannen (en omgeving!) die zo gek zijn op dit baksel?

Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van ene Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden.

Het recept werd goed achter slot en grendel bewaard in de kelder van die dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een paar jaar geleden heeft zij haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus een aantal jaren geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.

Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn (fiets)broek zal zitten. 

€4,75 voor 6 stukken

* Vrijvanallesbehalvesmaak Patisserie: Chocolade, dadel en koffie cake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)

Noodzaak is de moeder van de vindingrijkheid, toch?

In februari 2020 – vlakvoor dat Corona intrad in onze levens – gaf Sjoerd een wild- (=vlees) workshop in zo’n partytent in onze achtertuin. 

Jayne nam de rol van catering juffrouw op haar schouders. Heerlijk om iedereen van koffie, soep en brood te voorzien. Maar tja, jullie weten allang dat wanneer er mensen op bezoek komen, dat dat maar één ding betekent voor onze Jayne: proefkonijnen! Laat Jayne nu toch nog een recept hebben liggen dat ze al tijden heel graag wilde uitproberen. Proefkonijnen voor een wildworkshop? Wat betere smoes om een volledig veganistisch recept uit de hoge hoed te toveren. Jullie kunnen je vast voorstellen hoeveel binnenpret Jayne nu had, toch?

Maar daar bleef het niet bij. Jayne ging verder sleutelen. Zou het mogelijk zijn om dat recept om te toveren zodat het ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zou zijn? Wel dûûûûh natuuuuurlijk was dat mogelijk. Je zou denken dat met zo’n beschrijving dat er niks in zit, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten bananen, 70% pure chocolade, dadels, koffie, kokosbloesemsuiker, gemalen lijnzaad, een mengsel van glutenvrije melen en een lepel gemalen kardemom in. Pffff…. een hoop hè. Het resultaat is sappige en verrukkelijk lekkere cake en deze is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Daar wordt ‘ie eigenlijk nog lekkerder van.

Mocht je thuis iemand hebben die liever geen dierlijke producten wil eten, dan kun je die lekker verwennen deze week. Als deze cake onze hongerige vleesliefhebbende gasten tevreden kon houden, dan heb jij zeker een winnaar dit weekend. 

Kat in het bakkie voor de omnivoren, of appeltje eitje voor de vegetariërs. 

Heeft iemand een leuke uitdrukking voor een veganist(e)?

€4,50 voor 6 stuks

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie