De lente begint: vrijdag 22 maart 2024

Lieve BakBuren

Morgen is het officieel de eerste dag van de lente! 

Mocht je de lente in al zijn pracht willen bewonderen, ga dan naar het Bloesempark in het Amsterdamse Bos (foto rechts). 

Je kunt de lente natuurlijk dit weekend ook thuis vieren met vrienden en familie (als het weer meewerkt). Daarom komen wij deze week met allerlei lekkere lente dingen voor jullie (hopelijk) zonnige samenzijn.

Ons de-lente-begint 🌼 🌱🐇🌷 assortiment voor deze week is:

Laat je niet misleiden door het simpele uiterlijk van dit brood.

Het lijkt heel eenvoudig, zonder al te veel uiterlijk vertoon. Dit brood zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak. Tjakka!

Een licht volkorenbrood dat vol zit met verschillende verse lentekruiden zoals bieslook, wilde daslook (hoera! zelf geplukt, het is weer seizoen) peterselie en misschien ook dille. Bovenop zitten havervlokken om het een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute toupet tijdens een waaierige strandwandeling…. 

Dit is het perfecte gezelschap voor zowel een weekendontbijt, brunch als de barbecue (haha, positief denken, het zou kunnen). Het gaat uitstekend met allerlei eiergerechten, vleeswaren en gerookte zalm. En het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s en het is zeerrrr goed dompelbaar in kruidige (tegenwoordig dure) olijfolie. Maar het gaat altijd top bij stevige soepen, mocht die lente opeens wat koelere middagen of avonden hebben …

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

De lente doet ons altijd denken aan de kersenbloesem in Japan (niet dat wij die daar ooit gezien hebben maar wel gisteren in het Amsterdamse Bos!). 

De Japanners zijn helemaal verliefd op de kersenbloesem of zoals zij dat noemen ‘Sakura’. Prachtige photo opportunities voor zowel de toerist als de lokalen: vooral wanneer de Japanners zich uitdossen in prachtige pastelkleurige kimono’s en poseren voor een ‘van wit-tot-roze bloesemregen’ van tinten.

Kersenbloesem wordt uiteindelijk kersen (mits de vogels niet alles opeten) en deze lichtzure-doch-sappige vruchten vind je rijkelijk verdeeld door deze beeldschone en kleurrijke taart van deze week. Het groen van de bladeren in de kersenbomen zie je weerspiegeld in de pistachenoten op de bovenkant van de cake, maar ook in het cakebeslag geven ze een lichte lentegroene tint. 

De cake-kruim is fluffy en luchtig dankzij het gebruik van olijfolie (weet je wat dat kost tegenwoordig, huil huil, 2e hypotheek…) in plaats van boter (nog duurder). 

Wil je liever de glutenvrije versie in huis halen? Laat het ons dan weten – dan passen wij het recept daarop aan. En alsof dat nog niet genoeg is, deze taart bevat echt heel weinig suiker. Tja, om je vingers bij af te likken dus! 

Net zoals de bloesem in de bomen is deze taart snel weg… vandaar dat we het aanbieden als een hele taart (van ca 32 cm lang; genoeg voor 8 prima stukken; voor foto, zie website) of een halve (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 plakken) zodat je er nog wat langer van kan genieten.

Mocht je nou echt een stuk willen bewaren (why?), dan is het zeker een aantal dagen goed houdbaar in een luchtdichte container in de koelkast waarin het sappig blijft.

€5,50 per halve cake (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 goede plakken); €10,50 per hele cake (ca 32 cm lang; genoeg voor 8 goede plakken)

In onze zoektocht naar nieuwe glutenvrije broden voor ons assortiment zijn we al een tijdje geleden gevallen voor teffmeel. Het is een zeer oude graansoort die stamt uit ancient Ethiopie.

Teff is van zichzelf glutenvrij. (Als je ooit injera hebt gegeten in een restaurant dan heb je al kennis gemaakt met teff). Het heeft ook vele goede eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld rijk aan magnesium, mangaan, zink, koper, en vitamines B2, B3 en B6. Wist je dat teff de enige graansoort is die vitamine C bevat? Ook interessant is dat teff de stijging van de bloedsuikerspiegel tegengaat waardoor het hongergevoel langer wegblijft. Klinkt dat niet iets waarvan je meteen een bammetje wilt eten?

Teff kun je, helaas, niet uitsluitend gebruiken als enige meelsoort in een glutenvrij brood. En dat vraagt om veel experimentjes…In ons toff teffbrood is het hier in het fijne gezelschap van gierst- en boekweitmeel plus een goede schep psylliumzaad. Het resultaat heeft een aangename, ronde en licht gekarameliseerde smaak – én een aantrekkelijke lichte paars-bruine kleur dankzij het teffmeel. 

Enne…je kunt het beleggen met alle belegsoorten: van hartig tot zoet. Win-win!

€5,95 per busbrood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)