Lieve BakBuren
Het is alweer Pasen! En wat zullen wij de Paashaas blij kunnen maken voor dit weekend. En hopelijk jullie ook :=)
We hebben deze week een uitgebreid assortiment dus zonder te veel introductie en poespas, hier gaan we….
Ons Goede-Vrijdag-en-Paas assortiment voor deze week is:
* Het gast brood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød (gistvrij)
Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. De Paashaas is hier een groot fan van!
Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood eigenlijk ook een zuurdesembrood is? Én het bevat ook nog eens geen gist!
Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en recepten flink door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we een Deens roggebrood waarop we beretrots zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten. Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen van dit brood de donker geroosterde mout en de gebroken roggekorrels.
PAAS-TIP: Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: doe er allerlei toppings op om je eigen smørrebrød te maken.
Dit is de perfecte tip voor het Paas-buffet. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm, evt met een beetje citroenrasp voor die frisheid; plakjes hardgekookt ei met een goede klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei… en iets met avocado doet het altijd goed.
Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer), dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.
€5,50 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram)
* Ons traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Big Bun/Hot Cross busbrood (geen bolletjes deze keer…)
In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes met bovenop een kruis (zie foto) om de kruisiging van Jezus te symboliseren. En ze hebben echt niks te maken met Hete Kruizen voordat je dat vraagt…. ;=)
In onze begintijd van de bakkerij maakten we zowel de traditionele buns (=bolletjes) als een zeer ontraditionele Hot Cross busbrood uitvoering. Maar…we kwamen zo in de knoop om al die kruizen op te spuiten op 200+ bolletjes, dat we het jaar daarop een ‘haalbare draai’ (voor ons) verzonnen: een Hot Cross Big Bun (dwz freeform)! Een grote bol dus voor naast het ingeburgerde Hot Cross busbrood. Beiden not so traditioneel, maar wel erg lekker.
Ons Hot Cross brood (Big Bun of bus) zit vol met gedroogde vruchten, sinaasappelrasp, stukjes sappige appel en met een smaakt-naar-meer ondertoon van het echte Britse kruidenmengsel mixed spice. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.
Op Goede Vrijdag eten de Britten hun Hot Cross buns ‘gewoon’ (dwz met een goede lik zachte roomboter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter). Maar dit Paasbrood is ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden Hot Cross Buns rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam.
In Engeland vinden de kinderen (en volwassenen ook eigenlijk wel) het heerlijk om het kruis van de bovenkant van een bolletje af te pellen…Het is meestal een beetje taai maar zo hoort het.
Let op: Dit brood kan er misschien wat donkerderder uitzien – het is niet verbrand – het bevat gewoon veel gedroogd fruit in het deeg en die nemen veel kleur aan in de oven.
€5,25 per Big Bun of per busbrood (ca 600 gram) geef je aan welke je wilt bij je bestelling?
* Paas-patisserie: Sinaasappel-marmelade tarte
Een beeldschoon palette van een vruchten tarte én een lekker shotje vitamine C. Een beetje sappig en fruity mag best wel voor dit Paasassortiment, toch? Bloedsinaasappels én gewone sinaasappels zorgen voor wat vrolijke kleuren in huis mocht de Paasdagen tegenvallen qua zonnig weer…
Om het sinaasappel accent nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges (het klinkt veel sexier in het Frans toch?) wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel – katjing, weer een hypoth€€k) en getopt met plakjes gewone- en bloedsinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Het is ook een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Maar ja, waarom zou het eigenlijk in de koelkast moeten blijven? Dooreten please!
€4,25 per 1/4 punt tarte, of €16 per hele tarte (hele tarte doorsnede is 23cm)
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Citroen Paasnestjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij) NIEUW, NIEUW, NIEUW!
Iets fris en lente-achtigs als tegenhanger voor al die chocolade-eitjes die dit weekend in huis zullen komen. Goed idee toch?
Deze Paasnestjes bestaan uit een lichte ‘zingy‘ citroencake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje, met chiazaad en maanzaad voor een knispertje. Het cakebeslag bevat amandel-, boekweit- en rijstemeel met een beetje kurkuma voor de zonnige gele kleur. Vrijvanalles maar vol van smaak!
We gaan ze niet volspuiten met slagroom, drizzelen met chocolade of er een icing overheen lepelen. We laten ze gewoon bijna ‘puur’ zodat jullie je eigen creativiteit er op los kunnen laten. Met of zonder lactose en/of suiker…Maar hoogstwaarschijnlijk wél met een paar chocolade Paaseitjes erbij…hihi..
€5,95 voor 4 nestjes
(1 tulbandje/nestje is genoeg voor 1 persoon als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€4,50 per brood (ca 650 gram)