Lieve BakBuren
Een bakdag die ons op het lijf geschreven is!
De ‘Europese dag van de buren’ op deze laatste vrijdag in mei blijkt sinds 2004 een Europa-wijd initiatief te zijn om (eindelijk) contact met je buren te stimuleren om de onverschilligheid en de eenzaamheid tegen te gaan. Hoor je ons juichen?
Als je op de vrijdag regelmatig brood bij ons ophaalt, dan weet je dat het een gezellige samenkomst is van mensen. Sommigen zijn naaste buren, anderen kennen we (nog) niet goed en sommigen komen ook van veel verder weg buiten de stad.
Om ons aan te sluiten bij deze ‘baksmoes’ hebben we op ons menu allerlei brood en baksels die we verbonden hebben met verschillende Europese landen (Groot Britannië ontbreekt helaas…hoor je Jayne snikken?). Er is een beetje ‘artistieke vrijheid’ dus….
Ons Europese-dag-van-de-buren assortiment voor deze week is geworden:
*Het ‘gast’ brood: Karwijzaadbrood🇩🇪(kummelbrot)
Het is Jayne altijd bij gebleven… jaren geleden hadden we Duitse vrienden te eten en Jayne had toevallig een karwijzaadbrood gemaakt. Niet wetend dat kummelbrot een heimwei zou oproepen voor deze Duitsers dat vergelijkbaar was met dat van Proust en zijn Madeleines.
Die vrienden waren zo ontzettend dankbaar….Heel bijzonder wat eten met mensen kan ‘doen’. Dus voor deze Europese burendag leek dit een passend recept om weer uit onze bakklapper te halen.
Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt.
Dit brood is inzetbaar op vele fronten: van avocado tot zuurkool (jaja, is ook Duits…). Het gaat perfect met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben weer heel wat getest voor jullie) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden.
€5,25 per brood (ca 650 gram) – als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform. Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of freeform wilt
*Het tussen-brood-en-patisserie-in baksel: Beste Buiksloterbakery brioche🇫🇷 a.k.a Croissantbrood
Is brioche nou een brood of is het meer patisserie? Dat blijft altijd een vraag….met een zoetdeeg valt het tussen twee wallen in. Vandaar dat we dit deze week het ’tussen-brood-en-patisserie in’ baksel noemen. Maar het is zoooo Frans dat we het niet kon weglaten van ons Europese menu van deze week.
In de loop van onze bakjaren hebben we een flink aantal brioche recepten versleten. Een jaar of vijf geleden heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd: gebruik gesmolten boter en zet de hele boel een nacht in de koeling. Dit zou voor klassieke Franse bakkers godslastering zijn want volgens traditie hoor je de boter stukje bij beetje in het deeg te kneden.
Voor ons ‘alles-met-de-hand’ thuisbakkers levert dat al gauw een tennisarm en schouderblessures op, dus Jayne wilde creatief met het probleem omgaan en dat is gelukt. Sterker nog, het resultaat was uitmuntend. Dit was – en is nog steeds – onze allerlekkerste brioche. Oh zo zacht, sappig, boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om het een zoete kietel te geven. Alsof een engeltje op je tong piest.
Een paar jaar geleden heeft ons buurmeisje Sam ons boterige briochebrood ‘croissantbrood’ gedoopt. Dat vonden we een goede naam voor deze vierkante ‘croissant’! Zo smaakt een brioche eigenlijk. Geen croissantlaagjes, maar een echt boterig brood. Tjakka.
Ons criossantbrood is perfect voor het weekendontbijt of de zondagse brunch. Je kunt een plakje lekker insmeren met roomboter (uiteraard), jam, Nutella, pindakaas of een kaas. Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, en helaas geen turning bitches in het Engels).
€4,95 per brioche – alleen in busvorm verkrijgbaar
*Patisserie: Frisse ricottataart🇮🇹met zomerse vruchten en hazelnoten (glutenvrij mogelijk)
Wat een traktatie toch!
Dit ruikt echt echt echt voortreffelijk wanneer het uit de oven komt. Sappige zomerse vruchten in een beslag van gemalen hazelnoten, Italiaanse ricotta, een beetje citroen en een vleugje gember.
We laten ons verrassen en inspireren door welk seizoensfruit er aanwezig is wanner we onze inkopen doen :=) Maar het wordt hoe dan ook een kleurrijke toevoeging aan je eettafel dit weekend. Een beetje Italië in huis halen en voorproeven voordat je naar Italië gaat met zomervakantie!
Omdat het meerdere dagen goed houdbaar is, kun je hier het hele weekend van genieten. Het is prima bij zowel een verkoelend ontbijt (jazeker!), of als een lekker ‘iets’ voor bij de koffie of thee mocht je overdag een dippie hebben.
En alsof dat nog niet genoeg is, we kunnen dit ook glutenvrij maken. Dus geef dat aan bij je bestelling en wij doen de rest.
€4,95 per 1/4 punt taart; €19 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)
*Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood🇳🇱
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze Nederlandse versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€4,50 per brood (ca 650 gram)