Lieve BakBuren
Vrijdag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Dat leek ons (Jayne dan) een lekkere rode draad voor ons assortiment van deze week.
Maar er waren zeker ook een paar andere ’thema kanshebbers’ voor het aanbod van deze week. Gisteren begon de nationale week zonder vlees (Sjoerd vond dat geen goed thema, hi hi…). Maar ook is er deze week de ‘dag van de erectie’ (7 maart). Eh?! Tja, wat kunnen we daarop zeggen? ;=) En dat pal vóór die internationale vrouwendag van vrijdag… We kregen spontaan de slappe lach over deze combinatie van ‘feestdagen’.
Maar daar eindigd onze onderbroekenlol niet. Zaterdag (9 maart) is het Barbiedag. Op 9 maart 1959 werd de eerste Barbie-pop op de markt gebracht. Zij zou nu dus 65 zijn… Een Barbie-menu, dat zou wat zijn zeg. Gelukkig (of misschien juist niet) is het bij de internationale vrouwendag gebleven. Maar volgend jaar misschien…nieuwe rondes, nieuwe kansen…
Ons internationale-vrouwendag assortiment voor deze week wordt:
* Het gast brood: Vrolijk vrouwendagbrood
Jayne kwam voor het eerst in aanraking met internationale vrouwendag toen zij in Rome woonde en werkte (midden jaren ’90).
Op een ochtend liep ze naar haar werk en op elke hoek van de straat stonden mensen kleine boeketjes van gele mimosabloemen te verkopen. Een koopje voor die paar honderd lire. ‘Ach wat schattig!’ dacht ze, en liep vrolijk verder. Totdat ze in het lab kwam en er tijdens de koffiepauze zo’n liefelijk bloemetje onder haar neus werd geduwd. ‘Auguri dottoressa!‘ riep een van de lab-technici. ‘Auguri? Ik ben niet jarig, waarom moet jij mij feliciteren?’ Na een beetje gegiechel werd er uitgelegd dat 8 maart de ‘festa della donna‘ (vrouwendag) was en dat het een traditie was om gele mimosa aan de dames te geven. Lief toch?
Sindsdien is internationale vrouwendag voor Jayne altijd verbonden met de kleur geel, ter herinnering aan die mimosa-tijd in Italië. Vandaar dat we deze week dit vrolijke gele brood aanbieden. Het is sappig, mals en is rijkelijk gevuld met maïskorrels voor die crunch-contrast. Om het nog lekkerderder te maken hebben we ook een lepeltje venkelzaden toegevoegd. Kent onze verwennerij geen grenzen? ;=) Nee natuurlijk niet, want elke vrouw weet dat je nooit genoeg verwend kan worden!
€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) – geef aan bij je bestelling aub of je bus, freeform of bolletjes wilt
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.
€9,95 voor ca. 900 g
*Vol-met-alles Patisserie #1: Chocolade chip blondies met sesam
Nederland kent een hoog gehalte blonde dames. Vandaar dat we deze week de ‘blondies’ in het assortiment hebben (excuses voor al die brunetten, zwartharigen en rooien…!).
Brownies zijn alom bekend, en onze chocolade cheesecake brownies zijn altijd populair in onze bakkerij, maar blondies zijn minder beroemd en toch onwijs lekker. Ze bestaan uit een vanille-cake bezaaid met pure chocolade, sesampasta (tahin) en afgetopt met een snufje Maldon zeezout. Mjam, mjam.
€4,95 voor 6 blokken
*Vrij-van-alles Patisserie #2: Botox blokjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Zaterdag (9 maart) zou Barbie 65 zijn geworden.
Jazeker, en ze zit nog immer strak in het plastic vel.
Het is bijna niet voor te stellen dat als Barbie een echte levende Amerikaanse vrouw zou zijn, en dat zij dan geen Botox had gehad (én een face lift én wat fillers én wat liposuctie….). Geintje hè, don’t be offended!
Dus deze sappige citroen-amandel cakeblokjes zijn onze hommage (kun je een homme-age aan een vrouw hebben, haha?), dwz ons eerbetoon, aan Barbie.
Ze (de blokjes dan) puilen uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Veel beter dan al die anti-rimpel crèmes vol wazige ingrediënten die je niet eens kan uitspreken. Als je iets niet kunt uitspreken dan hoort het niet in je lichaam of op je gezicht ;=) En ook niet in je eten…
De cake z’n warme gloed komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon…). Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen.
Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten. Wel, dat is voor de citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker diep door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je familie dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de Botox naald…
Happy Birthday, Barbie. Op naar je pensioen!
€4,95 voor 6 blokken
*Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€4,50 per brood (ca 650 gram)