Lieve BakBuren
Vandaag/morgen (20/21 juni) is het de zomer zonnewende en dan begint officieel die echte zomer. Heb je het zomerse weer een beetje opgemerkt de laatste dagen….?😜😱
In Scandanavië wordt het begin van de zomer op de vrijdagmiddag en avond gevierd met een ‘midsommer’ feest. Mensen wandelen langs het water, verzamelen zich om grote vreugdevuren heen en zuipen zich klem. Oh ja, het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid (hygge).
Dat betekent daar dan ook nog eens haring, aardappelen en aardbeien eten. En dat drinken dus. Veeeeeel drinken. We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus hier is dan ons eigen assortiment vol Scandi-sfeer, vol zomer en vol feest. Maar zonder drank…..deze keer. Maar wel met twee gastbroden (we konden niet kiezen!)
Ons Midzomerfeest assortiment van deze week wordt:
* Het ‘gast’ brood 1: Scandibrood
We zijn gek genoeg om een haring-en-aquavit-brood te bakken om in de Scandi-sfeer te komen….maar we denken niet dat jullie gek genoeg zijn om het te willen bestellen. Toch?
Hoe verleidelijk het was om ons befaamde Deens roggebrood te bakken voor Midzomer, vonden we dat dit Scandi-brood beter in het huidige zomerse weerplaatje zou passen.
De oorspronkelijke naam van dit brood – Limpa met anijs – is door ons aagepast. Dit omdat het anders net zoals een SOA klinkt… Met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen. Dus huppettee, een snelle naamsverandering en een paar jaar geleden ging het als hete broodjes over de bekende toonbank. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Zweden zelf.
Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken (maar echt niet met dÃt weer…) dat gemaakt is van die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het €0,99 ontbijt. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met allerlei smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten boter. Met muziek van ABBA in de achtergrond en een glaasje aquavit of jenever zou het beeld volledig compleet zijn. God aptit! SkÃ¥l!


€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes: Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
*Â ‘Gast’ brood 2: Sodabrood Scandi-stijl
Als je fronst over de combinatie van ‘Scandi’ met een sodabrood dat van oorsprong Iers is, dan snappen wij dat helemaal. Dit recept is een ongebruikelijke kruisbestuiving, zelfs voor ons doen.
Toen we dit recept voor het eerst uitprobeerden op onze diner-gasten (a.k.a proefkonijnen), waren we zeer benieuwd. Jayne had dit recept een paar dagen eerder gelezen in een nieuw Scandi-kookboek. Een sodabrood gemaakt met Scandinaviers lievelingsmeel: spelt. En om die donkere smaak van hun roggebrood na te bootsen had de schrijfster een lepel cacaopoeder toegevoegd. Cacao in een hartig brood zijn we wel gewend – in ons Schotse Black brood inderdaad – maar in een hartig sodabrood was dat een nieuw intrigerend idee. Sommige recepten smeken gewoon om getest te worden….en zo was het ook met dit recept.
Vers uit de oven rook het heerlijk. Toch moet je zelf de proef op de som nemen, dus… eten!
Sjoerd nam een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd.
Maar we gaven hem allemaal gelijk!


De cacao geeft een onderliggende hartigheid en samen met het speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet – wat een mazzel. Dit brood – in tegenstelling tot onze gebruikelijke broden – heeft een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade.
€4,95 per traditionele ronde vorm, met een kruis ingekerfd bovenop
*Â Patisserie:Â Rabarber-amandelcake met kardemom (glutenvrij op aanvraag!)
We weten niet of dit eigenlijk een authentiek Scandi-recept is! Maar met de geliefde hoofdrolspelers van rabarber, amandelen en kardemom zou het zeker kunnen.
Deze cake begon zijn leven in onze testkeuken als een simpele amandelcake. Jayne vond het intrigerend te lezen dat de amandelsmaak van een amandelcake kan worden opgekrikt door eerst marsepein te maken en dat dan door het cakebeslag heen te mengen. Ondanks dat we niet echt marsepein liefhebbers zijn, was de verleiding te groot om te weerstaan. Het moest uitgetest worden….Maar tijdens het mengen van het simpele beslag vroeg Jayne zich af of kardemom en rabarber erdoor goede toevoegingen zouden zijn… Dus huppetee, een lading rabarber in kleine stukken gesneden voor in en op het beslag. En een flinke lepel kardemom (any excuse is a good excuse wat kardemom – en ons – betreft).
Het resultaat was om je vingers bij af te likken: boterig, sappig en luchtig met af en toe een klein zuurtje van een stuk rabarber. De marsepein geeft de cake niet alleen een diepe, rijke ‘amandelheid’ maar het maakt het kruim ook luchtig. Mocht je de glutenvrije versie willen, en dat kan zeker, laat het ons dan even weten.
Ondanks dat er een hoop rabarber in ging, leek het alsof dat ‘verdwijnt’ tijdens het bakken. Een van die mysterieuze bakbijkomstigheden. Het verdwijnen zet zich daarna voort…want plakjes van deze cake leken heel snel te verdampen vanuit onze keuken….




€4,95 per halve cake (12 cm lang); €9,50 per hele cake (24 cm lang)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.


€3,95 per brood (ca 650 gram)