Lieve BakBuren
Donderdag wordt ‘Dag van de tropen’ 🌴😎. Wat een heerlijke aanleiding om iets daarmee te kunnen bakken voor jullie!
Ons Tropen assortiment van deze week wordt:
* Het ‘gast’ brood: Parmezaan-chilibrood
Voor een tropische kietel en een beetje karamba in je bammetje!
Dit geliefde gistbrood is zacht, luchtig, heeft de unieke umami-smaak (poepoe hé) van Parmezaanse kaas én een lichte kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel. Is dat niet pure verwennerij?
Het brood heeft ook een lichtrode kleur dankzij de tomaten(purée) voor een meer ‘visueel’ warm gevoel. ‘Het oog wil ook wat’, zeggen ze, toch? (Mocht de zon ontbreken dit weekend, dan is dit een bijkomend voordeel). Wees niet bang trouwens voor het chili-effect: het is geen hete chili klap, maar meer een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. Of een glas melk te drinken om de brand te blussen. Nope.
Dit brood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, of gewoon op kamertemperatuur, in de broodrooster of als je nog over hebt – een dag later. Plakjes ham zouden er ook op kunnen, evenals tapenade, pesto, gerookte zalm en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz).
€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes: Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
* Patisserie: Lemon & lime blokjes
Zo lekker fris voor de ‘Dag van de tropen’!
Deze lemon & lime blokjes hebben bijna geen voorstelronde nodig. Ze blijven in de Top 3 van onze meest geliefde en gevraagde baksels.
Deze heerlijkheden ontstonden toen we jaren geleden ‘last’ hadden van kale citroenen. Dat klinkt misschien als een besmettelijke ziekte maar het was eigenlijk een overschot aan naakte citrusvruchten. We raspen die meestal om de schil te gebruiken in andere gerechten, maar dan blijven die kale sappige rakkers over. Dagen – soms weken – later vinden we ze weer, maar nu een hele gemeenschap van deze zielige kale vruchten die zich verplaatst hebben richting groentelade onderin de koelkast. Zoals je weet vindt Jayne alleen het idee van weggooien al pijnlijk, dus we hebben dit recept jaren geleden verzonnen om van een lading kale jongens af te komen. Wat begon uit nood is nu een onderdeel van onze bakkerijgeschiedenis en folklore geworden.
Het contrast van de knapperige digestivekoekjes bodem met de fluweelzachte citroen-limoenlaag blijft aanlokkelijk. Afgetopt met rozetjes opgeklopte slagroom (dus niet met poedersuiker zoals in de foto hiernaast; slagroom is zooooo veel lekkerder!) en het resultaat is onweerstaanbaar. Alsof dat nog niet genoeg zou zijn, ze zijn dagenlang goed houdbaar in de koelkast en ze vriezen geweldig in. Maar dat gaat jullie echt niet lukken hoor! Wedden…
€3,95 voor 6 blokjes
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Banana-boekweitcake (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)
Als wij aan de tropen denken, dan denken we meteen aan stranden en palmbomen. En bananen. Dus onze ‘vrijvan’ bakburen hebben deze week superveel mazzel met deze bananentraktatie. Tjakka. You are welcome!
Behalve het feit dat deze cake geen gluten, suiker of lactose bevat, wat ook wel eens leuk is, is dat hij een week goed houdbaar is in de koelkast.
Dat betekent dat je genoeg dagen hebt om verschillende belegmogelijkheden uit te proberen. Denk aan pindakaas, notenpasta’s, plakjes banaan, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als dat je niet echt uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt na een paar minuten in de broodrooster zelfs top-toast. En mocht je rustiger aan willen doen dan kun je het zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk.
En mocht je het kunnen eten onder een palmboom….des ter beter.
€4,95 per halve cake van 12 cm lang; €9,50 per hele cake van 24 cm lang
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)