SINT LUCIA assortiment vrijdag 16 december

Lieve BakBuren

Jullie weten dat wij van een goed thema houden.

Vandaag is 13 december. In veel landen worden er in december lichtfeesten gevierd en op 13 december is er het feest van Sankta Lucia (Sint Lucia; luce = licht) in heel Scandanavië.

In Zweden wordt er beweerd dat op 13 december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat de langste nacht van het jaar was. Ja ja, wij vragen ons af of die heer een borrel te veel op had: hij was Zweeds after all….. In ieder geval bleek deze jonge dame Sint Lucia te zijn, als ‘verschijning’. 

Met onze liefde voor Scandi-baksels konden we zo’n toeval niet voorbij laten gaan – maar dan met een verrassende draai….

Ons Sint-Lucia-maar-dan-anders assortiment van deze week: 

* Patisserie: Sint Lucia saffraan-kardemombullar (NIEUW, NIEUW, NIEUW)

Regelmatig hebben we de traditionele saffraanbroodbolletjes (lussekatter) gebakken voor Sint Lucia . Maar dit jaar had Jayne echt zin om hier een eigen draai aan te geven…om het gele saffraandeeg te combineren met de hip-en-trendy kardemombullar. Een primeur in onze bakkerij!

Mocht je niet weten wat kardemombullar zijn, dan ligt er een traktatie op je te wachten. Deze licht zoete broodjes hebben wel iets weg van ‘cinnamon buns’, die je in verschillende landen over de hele wereld tegenkomt. Deze Zweedse broodjes zijn dan weer anders door de kardemomvulling (in plaats van kaneel) én door hun prachtige gevlochten vorm. Ze zijn boterig, hebben iets weg van een croissant en zijn verrukkelijk. En omdat we ze vrijdag gaan maken met een zonnig saffraan-geel deeg worden ze niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen maar ook voor je ogen.

Misschien wil je je nog iets meer in de traditie van Sint Lucia dompelen…Op de dag van Sint Lucia worden saffraan broodbolletjes geserveerd door de oudste dochter in het huis voor ontbijt. Het prachtige liedje ‘Sankta Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q . Klik klik klik op de link please! Leuk idee voor dit weekend toch? Mocht je geen oudste dochter hebben of zijn, laat dat je niet weerhouden om onze saffraan-kardemombullar te bestellen hè… ;=)

Deze broodjes zijn ook perfect – ook opgewarmd – bij een kopje koffie of thee (voor een Scandi fika moment) of zelfs een glas grøg (om in de Scandinavische stemming te blijven, hik) of glühwein (voor Nederlandse gezelligheid, hik, hik). Ze vriezen geweldig in, dus da’s ook een idee voor een bijzonder ontbijt tijdens de feestdagen..

5 voor 4 stuks 

* Het gast brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød (zuurdesem!)

Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. 

Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood ook een zuurdesembrood is? En dat het geen gist bevat?

Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en flink recepten door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we een Deens roggebrood waarop we beretrots zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten.  Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. 

Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.

Tip: Koop een extra brood voor in de vriezer voor tijdens de feestdagen!  

€4,95 alleen per busbrood (ca 750 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegje 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie