SUIKERVRIJ vrijdag 9 juni 2023

Lieve BakBakuren

Gisteren – 5 juni – was blijkbaar de startdatum van de ‘Week zonder suiker’ in Nederland. Je kunt je voorstellen dat wij meteen aan de slag konden met zo’n smoes :=) Dus deze week is ons gehele menu zonder suiker én beide patisserie baksels zijn zelfs vrijvanalles (behalve smaak). Wat een traktatie!

 Ons ‘suikervrij-en toch-smakelijk-en-zalig’ assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Hazelnoot-vruchten-speltbrood 

Het is lang geleden dat we zo’n noten- en vruchtenbrood in onze bakkerij hebben gehad! Denk aan een mueslibrood deluxe en je komt aardig in de buurt van deze broodbeleving.

Het is een perfekt weekend ontbijt/brunch brood: een mengsel van volkoren spelt en gebuild tarwemeel en dan vol met abrikozen, dadels, vijgen, sultana’s en hazelnoten. Het is trouwens niet zoet, dus je kunt het zowel met kaas, eiergerechten als vleeswaren proberen, en ook met pindakaas, chocopasta en jam. Uiteraard ‘naakt’ (=zonder iets erop) of met een (dikke) laag roomboter kan natuurlijk ook. Maar nooit never nooit met margarine alsjeblieft. 

€5,50 per brood (ca 700 gram) – als busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes: Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of 8 bolletjes wilt?

* Vrijvanalles patisserie 1: Supersonic turbo flapjacks (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Flapjacks zijn een traditionele Britse traktatie. Vooral kinderen zijn er dol op, zowel om ze zelf te (helpen) maken als om ze op te eten. Het zijn een soort granolarepen gemaakt op basis van haver. In Engeland wordt er altijd bakken met suiker, stroop en boter aan toegevoegd. Het hele mengsel wordt dan in een bakvorm gestampt, in de oven gebakken en daarna in blokjes of reepjes gesneden. Dat is de basis uitleg….en wij zouden de BuiksloterBakery niet zijn als we hier niet een eigen – en veel gezondere draai – aan zouden geven ;=)

Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zijn ze geen Red Bull. Er zit namelijk geen enkele ‘rotzooi’ in. Nee hoor, juist het tegenovergestelde: ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy kokosolie en een beetje honing. Het resultaat is een krokant feel gooden doet-je-goed verwennerij.

Je kunt ze meenemen voor je ontbijt onderweg (als je op stap mag/moet), achter je bureau bij de ochtendkoffie, gebrokkeld over je yoghurt of op kwark, of gewoon als een verwennend-toch-gezond tussendoortje. En ja hoor, naast Sjoerds lievelingsbolletje roomijs kan je ze ook omtoveren tot een dessert.

Het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje in te slaan…..

€4,95 voor een zakje vol blokjes

* Vrijvanalles patisserie 2: Rozenwater-amandelcake met hibiscus en hazelnoten (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Een zalige en sappige zomerse cake. Gemaakt van amandelmeel, rijstemeel en honing en dan net voordat we het in de oven schuiven besprenkelen we het met grof gehakte hazelnoten. Wanneer het uit de oven komt kwasten we het – terwijl het nog heet is – met een mengsel van geurend rozenwater en de friszure hibiscus. Dit helpt het dagen lang moist te houden. Maar de exotische magie eindigt hier niet. Als je deze cake een nachtje in de koelkast laat staan dan verandert de samenstelling…het ontwikkelt een bijna-boterkoek achtige textuur en het smaakt lichtelijk naar banaan, terwijl er noch boter noch bananen aanwezig zijn. Mysterieus is deze cake zeker: glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en toch bijzonder smaakvol ondanks dat er zogenaamd niks in zit.

We bieden dit deze week aan in twee grote blokken waar elk blok ongeveer 6 x 8 cm is. Trouwens…de volledige naam van rozenwater-amandelcake met hibiscus en hazelnoten duurt langer om uit te spreken dan een stukje op te eten.

€3,95 voor 2 grote blokken (elk blok is ca 6 x 8 cm)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Geef een reactie