Lieve BakBuren
Deze week zetten we al onze leuke mannen in het zonnetje.
Komende zondag is het weer Vaderdag. Dus alvast een herinnering voor al die vrouwen en (grote én kleine) kinderen.…
Vaderdag geeft ons een goede smoes – met wat dubbelzinnigheid hier en daar – om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze stoere bakbuurmannen!
Ons stoere-mannen-en-vaderdag assortiment van deze week wordt:
* Ons stoere mannen gastbrood: Ruige rogge-mosterdbrood
Dit is het Harry Potterbrood van onze broodfamilie. Met zulke stoere, ondeugende en magische eigenschappen hoort dit brood zeker op ons stoere mannen menu voor komende vrijdag.
Een alchemistische mengeling van onopvallende ingrediënten zoals volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad wordt omgetoverd tot iets bijzonders door het toevoegen van een lekkere klodder Dijon mosterd. We weten niet hoe dit werkt, maar het is net een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel….PLOEF! Er ontstaat iets wonderlijks.
Toen we dit een aantal jaren geleden voor het eerst maakten hadden we een soort roggebrood verwacht…maar nee. Het resultaat lijkt meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.
De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg. Het is een marriage made in heaven met kaas of met ham. Sjoerd vindt het heerlijk met plakjes worst (met mayonaise) of vers gemaakte eiersalade (beetje tabasco erin doen!). Kip of rosbief zou ook kunnen. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfect au naturel, of met een likje boter, of gedompeld in je soep. Of geroosterd op die loeihete grillplaat.
€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
*PA-tisserie 1: Cowboy cake
Had je die woordspeling al gemerkt…PA-tisserie voor vaderdag? We horen je zuchten…;=)
Maar geen Vaderdag assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.
Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die – dure – citroen-vlierbloesem trouwtaart van Britse Prins Harry in 2018) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd goed achter slot en grendel bewaard in de kelder van die dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze het zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een aantal jaren geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom op nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!
Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus 6 jaar geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten.
€4,95 voor 6 goede blokken
* Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan PA-tisserie 2: Citroen-polenta cake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én vegan) NIEUW! NIEUW! NIEUW!
Proefkonijnen kunnen overal vandaan komen…Afgelopen weekend gaven Jayne en collega therapeut Martin een workshop samen. Sjoerd verzorgde de lunchcatering en Jayne de ‘iets lekkers’ voor tussendoor in de koffie en thee pauzes.
Met altijd dankbare eters tijdens zo’n weekend, zijn dit ook kansen om nieuwe baksels uit te proberen. Enthousiaste proefkonijnen moet je meteen inzetten ;=) En dit probeersel was dusdanig goed ontvangen dat we besloten om het gelijk op te nemen in het assortiment van deze week. Perfect voor al onze trendy ‘vrijvan’ en/of vegan mannen.
Deze vrijvanalles cake is een kleffe, zingy citroencake die glutenvrij is dankzij het amandelmeel en polenta (maismeel). Als we het zouden maken met gewone suiker dan zou het er meer geel uitzien, maar we wilden geen geraffineerde suikers gebruiken. Dus werd het kokosbloesemsuiker en agavesiroop. De eindkleur is meer karamel-achtig dan citroengeel. De agave en soyayoghurt geven een zachte sappige kruim én ze maken het ook zowel lactosevrij als vegan.
Tijdens de workshop was dit een welkom opkikkertje tussen alle oefeningen door. Toch kunnen we ons voorstellen dat dit als dessert met bijvoorbeeld aardbeien en (plantaardige) slagroom of crème fraîche een verrukkelijk afsluitertje zou kunnen zijn van een diner. En eerlijk gezegd gaat het ook prima als ontbijt of brunch….met fruit, granola, (plantaardige) yoghurt of ricotta ernaast. Genoeg ideeën! Zijn zes blokken dan te weinig….? haha.
Kortom, Een ‘iets voor iedereen’ baksel (tenzij je een noten probleem hebt….). Vrijvanalles (én vegan ook nog) maar zekerrrrr niet vrij van smaak!
€4,50 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€4,50 per brood (ca 650 gram)