VADERDAG menu vrijdag 16 juni 2023

Lieve BakBuren

Deze week zetten we al onze leuke mannen in het zonnetje – en met dit hete weer is dat dan letterlijk.

Komende zondag is het weer Vaderdag. Dus alvast een herinnering voor al die vrouwen en (grote) kinderen.… 

Vaderdag geeft ons een goede smoes – met wat dubbelzinnigheid hier en daar –  om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze stoere bakbuurmannen!

Ons stoere-mannen-en-vaderdag assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Papa pittenbrood (a.k.a Knabbel-en-Babbelbrood)

Extra pit deze week voor de papa’s (en de mannen in het algemeen)! Soms hebben jullie het wat zwaar met (al) die vrouwen thuis….hi hi…

Als je deze week voelt dat je energie, moed en puf op een laag pitje staat, laten we je dan oppeppen met ons hernoemde Knabbel-en-Babbel brood. Speciaal voor Vaderdag hebben we Papas pittenbrood. Voor nèt dat beetje crunch in je lunch én een glimlach op je gezicht :=)

Vol zonnige zonnebloempitten is dit brood speciaal voor jullie. Behalve veel zonnebloempitten (Knabbel en Babbel hè) zit er ook biologisch Nederlands gebuild tarwemeel en haver in dit brood. Een klein beetje honing rondt de smaak af zonder het zoet te maken. Dit brood gaat met alle soorten beleg, zowel hartig als zoet. Kaas, eiergerechten, jam, vleeswaren, zalm….. Allemaal uitstekend. En ook op de barbecue. Need we say more?

€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes: Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* Het 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood:  Ma(a)nzaad-haverbrood (glutenvrij, lactosevrij)

De aanleiding voor de dubbelzinnige benaming van dit brood begon als een foutje. Jazeker, een foutje op een bonnetje bij de Turkse groentewinkel in de Banne hier in 020. We hadden daar een zakje maanzaad gekocht en op het bonnetje stond ‘Manzaad’. 

Dus je snapt wel dat we voor Vaderdag  dit grapje niet konden laten liggen….

Ons ma(a)nzaadbrood is een glutenvrij gistbrood op basis van rijstemeel en havermeel dat vol met maanzaad zit. Er zitten er zoveel in dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=)

Maanzaad is een goede toevoeging om in je arsenaal te hebben om de gezondheid van the man (of menin your life op peil te houden. De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloids die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect op het lichaam: ze brengen het zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog eens natuurlijke pijnstillers. Maanzaad bevat ook veel goede vetzuren: die verhogen het niveau van het goede cholesterol in het lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen (ja, ja). Kleine gezondheidsbommetjes dus! 

Dit brood ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood en heeft ook nog eens een vergelijkbare textuur. We bakken het in onze ‘busbrood’ blikken zodat het nog meer dat ‘brood’-gevoel versterkt. Dat betekent dat je je glutenvolle huisgenoten of gasten hiermee zeker blij kan verrassen. Bovendien gaat het perfect met alle soorten beleg, zowel hartig en zoet. 

€5,95 per busbrood (500+ gram)

* PA-tisserieCowboy cake

Geen Vaderdag assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.

Maar eerlijk gezegd, we knijpen het een beetje dit jaar…vrijdag zou wel eens heel erg warm kunnen zijn (wat het stollen van de chocolade een uitdaging kan maken). Toch willen we onze stoere mannen deze cake niet onthouden, dus dan maar even afkloppen. En tegelijkertijd zijn we erg dankbaar dat we goede, koude koelkasten hebben om het stollingsproces een handje te helpen :=)

Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die – dure – citroen-vlierbloesem trouwtaart van Prins Harry in 2018) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot en grendel bewaard in de kelder van die dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een aantal jaren geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom op nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus 5 jaar geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.

Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten. 

€4,95 voor 6 goede blokken

Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan PA-tisserie: Chocolade, dadel en koffiecake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)

Iets voor i-e-d-e-r-e-e-n ! 

Noodzaak is de vader van de vindingrijkheid, toch?

In februari 2020 – vlakvoor dat Corona intrad in onze levens – gaf Sjoerd een stoere wild- (=vlees) workshop in zo’n partytent in onze achtertuin. 

Jayne nam de rol van catering juffrouw op haar schouders. Heerlijk om iedereen van koffie, soep en brood te voorzien. Maar tja, jullie weten allang dat wanneer er mensen op bezoek komen, dat dat maar één ding betekent voor onze Jayne: proefkonijnen! Laat Jayne nu toch nog een recept hebben liggen dat ze al tijden heel graag wilde uitproberen. Proefkonijnen voor een wildworkshop? Wat betere smoes om een volledig veganistisch recept uit de hoge hoed te toveren. Jullie kunnen je vast voorstellen hoeveel binnenpret Jayne nu had, toch?

Maar daar bleef het niet bij. Jayne ging verder sleutelen. Zou het mogelijk zijn om dat recept om te toveren zodat het ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zou zijn? Wel dûûûûh natuuuuurlijk was dat mogelijk. Je zou denken dat met zo’n beschrijving dat er niks in zit, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten bananen, 70% pure chocolade, dadels, koffie, kokosbloesemsuiker, gemalen lijnzaad, een mengsel van glutenvrije melen en een lepel gemalen kardemom in. Pffff…. een hoop hè. Het resultaat is sappige en verrukkelijk lekkere cake en deze is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Daar wordt ‘ie eigenlijk nog lekkerder van.

Mocht je thuis iemand hebben die liever geen dierlijke producten wil eten, dan kun je die lekker verwennen deze week. Als deze cake onze hongerige vleesliefhebbende gasten tevreden kon houden, dan heb jij zeker een winnaar dit weekend. 

Kat in het bakkie voor de omnivoren, of appeltje eitje voor de vegetariërs. Heeft iemand trouwens een leuke uitdrukking voor een veganist(e)? 

€4,50 voor 6 blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)