Valentijnsbakkerij vrijdag 16 februari 2024

Lieve BakBuren

Na ons fris en fruitig assortiment van afgelopen week is dit een perfect vervolg ;=)

Vrouwentijdschriften moedigen ons aan om een relatie fris te houden (op wat voor manier dan ook). Ze zeggen ook dat er wat ‘meer saaie’ aspecten in zo’n relatie moeten zitten, zoals het vertrouwde en het bekende. En die zijn eigenlijk de basis voor een langdurige liefde. 

Met die twee ‘eigenschappen’ in ons achterhoofd hebben we ons bakmenu van deze week samengesteld.

We hebben én een gloednieuw TRUE LOVE brood én een spiksplinternieuw vrijvanalles én vegan chocolade patisserie ontwikkeld, speciaal voor Valentijnsdag. Beiden voldoen aan dat spanning-frisheid aspect. 

Voor het meer vetrouwde en bekende bakken we onze meest bekende en geliefde chocolade cheesecake brownies. Tja, Valentijnsdag zou niet hetzelfde zijn zonder chocolade…

Liefde – net zoals dit nieuwe brood – bevat een beetje van alles.

In het trendy jargon van tegenwoordig zou je dit een hybrid-brood kunnen noemen: het is noch  zuurdesem- noch gistbrood. Hybrid, want in dit brood bundelen we de krachten van beide rijsmethoden voor een keer. 

Dat betekent een beetje rogge zuurdesemstarter (voor smaak en om het sappiger te maken) én een beetje gist (zodat het lekker rijst). Daarna is veeeeel geduld het hoofdingrediënt – net zoals in de  liefde – terwijl we het deeg bijna 24 uur zijn ding laten doen. 

Het resultaat is een ouderwets brood dat smaakt naar vroegâh. En zo eentje dat je echt met alles kunt beleggen, van hartig tot zoet. (Spot je ons Valentijnsbroodje in de foto’s?). Het oergraan eenkoorn geeft de kruim een warme, gouden gloed met een moutachtige ondertoon. Het roggemeel zorgt dat het brood moist blijft. De lijnzaden zijn gezondheidsbommetjes die zorgen dat je heel oud wordt ;=) 

Voor diegenen die zich afvragen waarom we dit het TRUE LOVE brood noemen. Wel….de naam bevat alle ingrediënten en processen:

T = tarwebloem

= roggemeel

U = urenlange rijstijden

E = espresso (om de toplaag te kwasten)

L = lijnzaad

O = oorsprong Nederlandse granen

= volkoren melen

E = eenkoornmeel

Hopelijk vallen jullie als een blok voor dit brood!

€5,25 als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform – geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Aan sommige dingen moeten je niet gaan sleutelen – en dit is er zo eentje. 

Dit recept onstond in de begintijd van onze bakkerij, zo’n 10+ jaar geleden. Jayne worstelde met die eeuwige strijd: tussen twee geliefden te moesten kiezen. Schrik niet – we hebben het hier over de keuze tussen een brownie maken of een cheesecake! 

Ze kon niet kiezen (ah, vrouwen), dus besloot om die twee te combineren. Het was meteen een schot in de roos. The rest is history, as they say.

Sindsdien zijn deze blokken één van onze meest gevraagde patisserie op caterings en feestjes. Dat is heel begrijpelijk: een zachte smeuige chocolade (70%) cake bodem, met een swirl van cheesecake topping bovenop. En deze brownies blijven dagenlang goed, dus mocht je een extra portie willen bestellen dan hoor je ons niet klagen. Of zoals Mae West zei “Too much of a good thing….can be wonderful”. En let op….chocolade is een alombekende aphrodisiacum…..doe je voorzichtig en zachtjes? Happy Valentine’s Day!

€4,95 voor 6 blokken 

Een glutenvrij brood dat super sexy is! 
Met rozijnen geweekt in rode wijn heb je meteen iets anders om je bammetje mee klaar te maken. Maar fear not. De alcohol is niet aanwezig in het eindproduct hoor, dus alles is ook prima voor de kinderen.

De rode wijn, behalve zijn sexy aantrekkingskracht, geeft een hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. We hebben het een keer – in onze vroegere testjes – herhaald met in rozijnen geweekt sinaasappelsap…niet succesvol. Het eindresultaat was te zoet. Dus die rode wijn bleef onovertroffen.

Dit is een glutenvrijbrood dat net zoals een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Dat maakt het nog verleidelijker. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). Door de aanwezigheid van gist – zoals in een ‘normaal’ brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt. 

Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge en oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindakaas en Nutella. Wil je nou een top indruk maken tijdens je nagerecht, serveer het dan bij een goede kaasplank. 

En als toast (voor de morning after??) is het onweerstaanbaar. Beter dan een beschuitje eten met je geliefde. Uiteraard toast met roomboter. Veel roomboter…maar oppassen voor kruimels tussen de lakens. Da’s dan weer niet zo sexy ;=)

€5,95 per busbrood ca 600 g

Een luchtige chocolade cake die vrijvanalles én vegan is, is echt echt echt een uitdaging. 

Maar tja, van dit soort bak-suduko, daar houden we wel van. Met een beetje Fred Kapsen (wie kent hem nog?) is het ons gelukt. Het geheim ligt in het gebruik van verschillende glutenvrije melen: amandel-, volkoren rijst-, gierst- en teffmeel. 

Die geven samen een fluffy in plaats van zompige kruim en dat zonder het gebruik van eieren (handig voor onze vegan bakburen).

Voor de topping zijn we heel inventief geweest. Voor de niet vegans hebben we heerlijk opgeklopte, 35% slagroom (rechts op de foto; de lichtroze topping), 

Voor de vegan (of lactosevrije) bakburen hebben we een chique cashewnotencrème getoverd (links op de foto; de donkerroze topping) om de cakes helemaal af te toppen. Beide cakes hebben trouwens een tussenlaag van hun crème én rozetjes bovenop.

En hoe krijgen we de roze kleur erin zonder die synthetische, chemische toevoegingen?

Het geheim is pitayapoeder...en paars/rode kleurstof gemaakt van dragonfruit. Heel toepasselijk en ook omdat het nu het jaar van de draak is.

We bakken deze als beschaafde chocolade cakejes van ca. 9 cm doorsnede en een dikke 3 cm hoog. Dat is genoeg voor 2 à 4 personen.

€4,50 per cakeje met slagroom (glutenvrij, suikervrij); €5,75 per cakeje met cashewnotencrème (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vegan)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)