Vrijdag 18 augustus 2023

Lieve BakBuren

Je hebt ongetwijfeld gehoord van de groep ‘De Drie J’s’, toch? 

Wel, deze week hebben we allemaal lekkere dingen met een ‘Z’ in een hun naam, en zo kwamen we uit op onze eigen groep van De Vier Z’s: twee zuurdesembroden (eentje gloednieuw!), een Zorba-de-Griek brood en een Zen appelcake. Dat is dus Z-Z-Z-Z…en heeft niets te maken met slapen of een dutje doen – ondanks dat vandaag (15 augustus) de dag van de ontspanning is…

Ons Z-Z-Z-Z assortiment voor deze week is: 

* Het gast brood: Zorba-de-Griek brood (feta en groene olijven)

Om de zomerse dagen te koesteren hebben we een brood dat Middellandse Zee ademt. Vakantie of even nog geen vakantie, de fetakaas, groene olijven en de intense geur van rozemarijn voeren je zo in gedachten naar een Grieks eiland. Hopelijk heb je een eigen Adonis of Aphrodite thuis…

Dit brood kun je zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. En dat hoeft trouwens geen Griekse olijfolie te zijn hoor, haha. Nog meer ideeën om mee uit te pakken/beleggen zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met vers gemalen zwarte peper, of plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté. Oh ja, en natuurlijk met zachte roomboter! En voor diegenen die scherp zijn, zie je dat er zwarte olijven zijn in de foto…maar deze week doen wij er groene in.

Mocht dit brood je zo erg in de Griekse stemming brengen, pas dan op….na afloop ga je vast je borden door de kamer gooien. Hoppa! 

€5,25 per brood (ca 600g): geef je aan of je het als busvorm, 8 bolletjes of artisanale freeform wilt?

* Het gast zuurdesembroodWitte Borodinsky brood NIEUW! NIEUW!

Jayne is lekker bezig geweest in deze zomerse weken met het ontwikkelen van verschillende nieuwe zuurdesembroden. Ze wilde al een tijd een luchtiger zuurdesem creëren dat óók goed als busvorm lukt. Juist omdat jullie dan een rechthoekig bammetje in de lunchtrommel kunnen meenemen. :=)

Wel, lieve BakBuren het is gelukt. Dus deze week presenteren wij in première het Witte Borodinsky zuurdesem busbrood. Drumrol, drumrol, ta da da daaaaaaa.

Borodinsky brood heeft een iconische status onder bakkers: een donker rogge zuurdesembrood met grof gemalen korianderzaad dat én vol smaak is én vol met folkore… Dit brood werd oorspronkelijk gebakken door de vrouw van een Russische generaal de avond voor (wat achteraf bleek) de beslissende slag van Borodino (1812) tegen Napoleon. Ze wilde een bijzonder brood maken om de soldaten op te beuren. Nou, dat lukte haar wel met wat verse koriander dat langs de weg groeide onder de vroege septemberzon…tja, dat was kat in het bakkie (of eigenlijk, koriander in de kom, haha). Ze plette wat zaadjes, voegde ze toe aan het deeg van haar donkere roggezuurdesembroden en the rest is history. Kortom, een brood met een patriottische betekenis voor de Russen en een bakkersverhaal dat blijft voortleven. 

En nu maakt onze Witte Borodinsky zijn entree. Totaal onbekend in de wereld- geschiedenis, haha. In plaats van een donker roggezuurdesembrood besloten we een licht en luchtiger tarwezuurdesembrood te maken. Het resultaat heeft een zacht vochtige kruim en blijft een aantal dagen heerlijk mals. Jayne deed de generaalsvrouw na door wat geplet korianderzaad toe te voegen aan het mengsel. Dat geeft nou net die verrukkelijke ondertoon van licht gebrande sinaasappel. En dat gaat best goed met het iets zurige karakter van de zuurdesem. 

Dit is echt iets dat je wilt proberen! Een plak belegd met gerookte zalm (zoals in de foto), kaas, boter of eieren is onovertroffen. En mocht je zelfs nog ergens een bodempje van onze Marmelade hebben, dan is ook dat een aanrader….de overwinning zal de jouwe zijn.

€4,50 (ca 600g) alleen als busbrood 

* Patisserie Zen appelcake

Vandaag (15 augustus) blijkt het International Relaxation Day (dag van de ontspanning) te zijn. Dus is er geen betere manier om dit voort te zetten dan met onze Zen appelcake.

Dit intrigerende recept stamt uit een grappig kookboek geschreven door een Zen Boeddhistische monnik die ook nog eens chefkok in een Amerikaans retraitecentrum was. Volg je het nog? ;=) Gebruikmakend van één start-beslag maak je drie verschillende lagen. Een soort alchemie waar wij veel van houden! Gelukkig is het ook nog eens bijzonder smakelijk. Dat wordt ‘Mmmmmm’ murmelen in plaats van het meditatieve ‘Ommmm’. 

Even een klein aandachtspunt….in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je ineens zomaar af waar het gebleven is ;=) 

€4,95 voor 6 blokken 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)