Lieve BakBuren
We merken dat mensen al beginnen terug te keren van vakantie. Dat betekent dat de zomervakantie op zijn einde loopt. Zo ongeveer… Dus deze week zou de laatste week kunnen zijn van onze ‘wat ingewikkelder-en-meer-tijds-intensieve baksels’…we zullen het wel merken aan de hoeveelheid bestellingen komende vrijdag. In ieder geval er is nog tijd voor ons om minstens één keer (nu!) los te kunnen gaan met een paar van onze favoriete zomerse lekkernijen….
Ons einde-van-de-zomer-nadert assortiment voor deze week is:
* Het gast brood: Zebrabrood
Nederland kent zijn tijgerbrood, maar nu komen wij aan met ons zebrabrood!
Ons zebrabrood bestaat uit een tweekleurig brooddeeg. Beiden zijn gistdegen op basis van gebuild tarwe- en volkoren roggemeel.
Als je ook in New York bent geweest en je hebt daar een ‘pastrami on rye’ broodje gegeten dan is de kans groot dat je dit twee-kleurige ‘gemarmerde’ brood hebt genuttigd. De Amerikanen noemen het ‘marbled rye’; wij vinden zebrabrood veel poëtischer en leuker ;=)
Vol pyjama strepen ziet dit brood er indrukwekkend uit – en het geeft je zeker het idee dat je op safari bent, of tenminste op bezoek bent bij Artis. Een olifant van een brood omdat het best wel groot is én eentje die je niet gauw zal vergeten. Het bevat een klein snufje karwijzaad dat zich heel subtiel door het brood heen vermengt. Het donkere deeg krijgt zijn kleur van een beetje dadelstroop en een schep cacaopoeder (dat je niet proeft in je plakje hoor). Ondanks die ingrediënten is dit echt geen zoet smakend brood.
Met zebrabrood kun je dit weekend gaan opscheppen aan de ontbijttafel! En ook volgende week op kantoor (mocht je al terug in je werk-zadel zijn) met je bammetjes – want het blijft bijna een week lang goed houdbaar.
Spec-ta-cu-lair met die mooie strepen!
En helemaal vegan ondanks het dier in de naam, haha.
€4,95 per brood (ca 600g): geef je aan of je het als busvorm, 8 bolletjes of artisanale freeform wilt?
* Patisserie: Frisse tres leches cakes
Wanneer je sommige recepten in een kookboek tegenkomt, is er meteen een afkeer.
Zo was het ook met deze ’tres leches’ cake.
Een cake weken in iets is niet vreemd. Denk aan de Italiaanse tiramisù (sponsvingers gedompeld in koffie-amaretto, dan in laagjes gestapeld met mascarpone), de Engelse trifle (cake in sherry met jelly en slagroom bovenop) of de Franse pain perdu en Nederlandse wentelteefjes (brood laten weken in eieren-melk en dan bakken in de koekenpan). Allemaal verrukkelijk.
Maar een Mexicaanse cake die doordrenkt wordt in drie soorten melk – vandaar de naam van tres leches (=drie x melk: gecondenseerde melk, slagroom en koffiemelk) – was iets wat Jayne de pagina snel deed overslaan. Muy rápidamente.
In januari 2019 reisde Jayne naar New Mexico om daar een schrijfworkshop te volgen. Op de laatste avond was er een groepsdiner met een 3-gangen feest in een gehucht in de middle of nowhere, midden in het woestijn tussen Taos en Santa Fe. Als dessert werd er deze traditionele tres leches cake geserveerd. De Amerikanen ontvingen het dessert met wrijvende handen en een kinderlijke blijdschap. Alsof er een dierbare gemiste vriend teruggekeerd was. In zo’n sfeer was het de perfecte gelegenheid om het te proeven, ondanks al die voorafgaande afkeer. Now or never.
Jayne zonk haar lepel in de cake, bracht het hapje naar haar mond en verwachtte een tandentrekkende zoetigheid waardoor al die vooroordelen totaal bevestigd zouden worden.
Maar nee.
Integendeel – het smaakte echt niet te zoet. Het was superlekker, sappig, licht en blijmakend. Perfekt voor onze bakkerij. Toch nog maar eens dat recept weer gaan opzoeken….
We snijden onze tres leches cake in blokken en doen er een toefje slagroom bovenop, samen met wat zomerse vruchten. Dat kan een framboos zijn, zoals in de foto’s, maar het kan ook een aardbei-halfje zijn, bosbessen of een stuk rijpe nectarine. We kijken wel wat er lekker uitziet deze vrijdag.
Elke keer dat we dit in de bakkerij hebben (en dat is niet vaak omdat het intensief is om te maken) lijkt het magische krachten bij de bakburen te hebben. Duidelijk heeft de cake niet alleen het drie-melken-mengsel opgenomen maar ook iets van de betoverende New Mexico indianen…want we horen dat het altijd in een rap tempo verdwijnt (ondanks dat het een aantal dagen goed houdbaar is in de koelkast). Ploef. Muy rápidamente. Dus, 2x bestellen? Hi hi…
€4,75 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)