Vrijdag 24 mei 2024

Lieve BakBuren

Het weer van de afgelopen dagen heeft ons doen beseffen dat de zomer écht onderweg is. Hoera! Vanaf vrijdag – volgens de voorspellingen – daalt het kwik niet onder de 20 graden. Dat betekent één ding voor velen…de barbecue wordt weer van stal gehaald. Jayne noemt het altijd ‘barbe-knoeien’ terwijl vooral Sjoerd uitkijkt naar zijn vleesvolle avonden (met de mannen). 

Is het je al opgevallen dat ‘Boeddha’ ook op ons menu staat, samen met ‘barbecue’? 

Vrijdag (24 mei) blijkt Wesak te zijn: de geboortedag van Boeddha himself. En daar hebben we (natuurlijk!) een passend baksel voor. 

Ons barbecue-en-boeddha assortiment voor deze week is geworden:

Zodra de zomer aan de deur klopt, worden de barbecues uit de schuren gerold en afgestoft. Wat is het toch dat mannen met vuur hebben en dat fikkie stoken? 

Dit is een licht volkorenbrood dat vol bosui zit samen met een grote handvol gehakte salie. 

Een overheerlijk brood gemaakt van van ons lievelings gebuilde tarwemeel en een goede schep volkoren speltmeel.

Mocht je de barbecue willen aansteken, dan is ons barbecue brood onverbeterlijk met een burger, worst en zelfs met gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes, want die zijn uitstekende ‘burger buns’  (zie foto’s). Met mayo, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks geroosterd op die barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. Of maak hier een broodje kaas van en leg die nog even op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….et voilà! Een bbq kaas-ui tosti. Deze laatste werkt ook uitstekend zonder barbecue – gewoon in een koekenpan met een beetje boter of olie. Tosti-heaven! 

Met of zonder barbecue is dit sneetje het perfecte gezelschap voor eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons (met nog wat meer ui…), avocado, hummus en alle kaas-soorten. Ik zou pindakaas deze week maar even overslaan…

€5,25 per brood (ca 650 gram) – als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform

Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of freeform wilt

Eén hap van deze taart doet je geloven dat de zomer echt onderweg is. Het is licht, sappig en vrolijk makend. Een heerlijke afsluiting van een etentje dit weekend (met of zonder barbecue)

We hebben een chique beurre noisette (da’s gewoon bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. Dat lijkt de smaak van de Nederlandse aardbeiden echt te versterken.
Gezien dat Jayne bijna meteen de hoeveelheid suiker uit het oorspronkelijke recept halveert, is het eindresultaat dan ook niet al te zoet. De taart besprenkelen we met poedersuiker en/of misschien amandelschaafsel. Het hangt van onze bak-bui af, haha. Tjakka!

Hoe kun je dit het beste serveren? Met een grote glimlach, of course.

En mocht dat je niet lukken, dan graag met meer aardbeien uiteraard, een flinke klodder crème fraîche en mocht het zonnetje toch verschijnen dit weekend (volgens de weersverwachtingen gaat dat wel lukken), dan doet een bolletje goed vanille roomijs wonderen. Of gewoon goede 30+% slagroom zonder suiker.

Een groot glas prosecco maakt ook het perfecte gezelschap (voor de taart dan), mocht je op het wonder van het leven willen proosten.

€4,95 per 1/4 punt taart; €19 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)

Komende vrijdag (24 mei) is het Wesak – de feestdag waarop de geboorte van de Boeddha wordt gevierd, voornamelijk in Zuid- en Zuid-Oost Asië. Daar hebben wij een passend baksel voor – deze Boeddha bites!

We kunnen je niet beloven dat je vandaag nirvana zal bereiken, zoals Boeddha deed in de loop van zijn leven, met deze baksels, maar wel een soort verlichting…een verlichting voor je lichaam ;=) Dit omdat deze mini-cakejes zijn én vrijvanalles (gluten, suiker en lactose) én ook nog eens vegan. 

Gemaakt van een mengsel van glutenvrije melen, brengen we ze op smaak met chai-specerijen (kaneel, kardemom, gember, venkel en zwarte peper) en een handvol 70% pure chocolade.

Heerlijk sappig, perfect voor dat oppeppertje bij je kop koffie of bakje thee, maar ook als onderdeel van een dessert met vers fruit, roomijs of slagroom (of hun plantaardige alternatieven). Ze zijn ook nog eens een aantal dagen goed houdbaar.  

€4,95 voor een zakje vol mini-cakejes

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)