Lieve BakBuren
Komende vrijdag wordt het de Dag van de zonnebril🔆🕶️ en zaterdag wordt het de Dag van de picknick🧺.
Je kent ons: die smoezen kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan…Dus pak je kleedje, je zonnebril en smeer je in, want we hebben verrukkelijke dingen verzonnen om je een perfecte picknick te bezorgen.
Ons perfecte-picknick assortiment van deze week is:
* Het gast brood: Werkweek bruinbrood aka Perfect picknickbrood (vegan, gistvrij, lactosevrij, suikervrij, zuurdesem)
Als je wilt gaan picknicken zijn bammetjes een verplicht onderdeel van de pret. Dat betekent een brood dat (1) tegen een stootje kan en (2) dik of dun te snijden is.
Deze ‘eigenschappen’ gelden trouwens ook voor door de week in je lunchtrommel. Vandaar dít brood deze week – het perfekte picknickbrood en/of het werkweek bruinbrood. What’s in a name?
We weten dat sommigen van jullie géén zuurdesem fans zijn. Dat is misschien geen goede tekst voor een brood verkoopverhaal!
Ons vaste rogge zuurdesem brood heeft een duidelijk ‘zuur’ karakter. Maar er bestaan zeker wél zuurdesembroden die milder en zachter zijn. Dit is er zo eentje.
Voor dit brood gebruiken we een andere starter dan in ons rogge zuurdesembrood. En dat proef je ook – er is een mildere smaak in vergelijking tot de ietwat zurige smaak van ons signature rogge zuurdesem. Daarna is het een volkoren ‘bruin’ zuurdesembrood gemaakt van 50% volkoren tarwemeel en 50% gewoon tarwemeel. Lekker voedzaam en vertrouwd. En zonder toevoegers van ‘iets’ hè! We maken dit in onze busbroodvormen wat leidt tot een rechthoekig brood. We horen je al juichen: rechthoekige bammetjes voor de picknick én voor in de lunchtrommel. Hoera!
Dit zuurdesembrood heeft zijn primeur in de bakkerij afgelopen oktober gehad. We wilden al een poosje een zuurdesembrood ontwikkelen dat én makkelijk in de lunchtrommel past én een bruin/volkoren karakter had. Na vele baksels hadden we het eindelijk onder de knie – en jullie gaven ons de feedback dat dit errrrrg in de smaak viel.
De houdbaarheidseigenschappen (mooi woord voor galgje) zijn ook uitstekend. Omwikkeld in plasticfolie en aluminiumfolie blijft het bijna een week lang vers op kamertemperatuur of in de koelkast. Je kunt het dik of dun snijden. Uiteraard kun je het ook invriezen (geheel of in plakjes). Dan wordt het ‘easy peasy’ vlakvoor je picknick – of ’s ochtends vóór school/werk – om een paar sneetjes uit de vriezer te halen en beleggen. En dik beleggen mag zeker hoor!






€4,95 per brood (alleen als busbrood verkrijgbaar)
* Patisserie: Sinaasappel Madeleines
Onze sinaasappel Madeleines waren de allereerste patisserie die we bakten op onze eerste bakdag in mei 2013. Ze zijn altijd één van de bakkerijtoppers gebleven.
Mocht je niet weten wat een Madeleine is, laten we je dan even bijpraten. Een Madeleine is een klassieke Franse patisserie: een luchtig cakeje in de vorm van een schelp. ‘Madeleine’ zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg.
De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin. De Franse schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen en associaties…. zijn herinneringen zijn bijna net zo lang als onze bakkerij emails… ;=)
Deze Madeleines kun je makkelijk in een hoekje in je tas, picknickmaand of rugzak stoppen…En ook trouwens in je holle kies. Zo luchtig zijn ze.




€4,95 per zakje vol
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Kokos-amandelcake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Terwijl Sjoerd niet echt van die alternatieve dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man – met mate hè…) was hij gek op deze cake. Hij bleef er maar van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, hij nog een stuk naar binnen schoof halverwege de ochtend.
Een simpele kokos-amandelcake die (geraffineerde) suikervrij is door het gebruik van kokosbloesemsuiker. Daardoor heeft deze cake dan ook een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim – terwijl er geeneens boter in zit! Glutenvrij, suikervrij en lactosevrij maar smaak-vol. Gelukkig.
Deze cake is ook makkelijk om mee te nemen in je (picknick) tas. Het is een aantal dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde wel eens weten hoelang deze cake houdbaar was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is nog langer mogelijk…In de koelkast dan en niet verwaarloosd onderin je tas…




€4,95 per 1/4 punt; €19 per hele taart van 23cm doorsnede
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed.
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)