Vrijdag 28 juli 2023

Lieve BakBuren 

Sinds de laatste schooldag van afgelopen vrijdag is de zomervakantie nu officieel van start gegaan. Hoera!

Dus voor de thuisblijvers – of de nog niet vertrokkene bakburen – hebben we deze week het begin van onze vakantie-verwen-verrukkelijkheden. Oh mijn hemel…wat hebben we lekkere, ietsjes meer (voor ons) tijdsintensieve baksels meegenomen in onze plannen voor vrijdag…

Ons de-zomervakantie-is-begonnen assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Zwarte peperbrood

Mocht het dit weekend een beetje lekker weer zijn dan zal je dit brood heel dankbaar zijn. Dit is het perfecte brood voor een zomerse middag in de tuin. Het is verslavend wanneer het gegeten wordt met gerookte zalm, zachte Philadelphia roomkaas of een eiersalade. Je kunt stukjes dompelen in goede olijfolie als borrelhapje. 

Mocht je het echt op je heupen krijgen en je barbecue willen aansteken, dan is dit heerlijk bij een stukje vlees rechtstreeks heet van de barbecue, met ketchup of mayo die door het warme vlees druppelt langs je kin. Hi hi.

Dit zwarte peperbrood bevat roggemeel en gebuild tarwemeel. Die twee samen leiden tot een bijzondere zachte kruim. Met een onderliggende ‘kick’ van zwarte peper zorgen wij dat er wel wat ‘hitte’ in je zomerse weekend komt, haha. (Het is echt niet té pittig/heet!) Er zitten ook venkelzaden en karwijzaden doorheen die het een bijzondere smaak geven, en dat zorgt ervoor dat je het echt niet kunt laten bij één plakje….En om het brood letterlijk af te toppen zit er bovenop wat maanzaad.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt? 

* Hybride brood-patisserieKaneel-brioche swirl brood

We konden niet beslissen of dit nu een brood of patisserie is – vandaar de naam ‘hybride brood-patisserie’. Anders zou het een broodisserie of een patrood worden….

In ieder geval is dit iets anders dan onze  ‘gewone’ brioche (ondanks dat dat altijd superlekker is). 

We nemen een grote lap van ons briochedeeg en sprenkelen daar een mengsel van suiker en kaneel over. Vervolgens rollen we het op en doen wat origami trucjes om het in een ronde swirl te vlechten. Jaja, we geven deze brioche een feestelijke twist…letterlijk! En dan bakken we het geheel goudbruin in onze ovens. Verrukkelijk!  

Je kunt dit in plakjes snijden of in puntjes. Je kunt het in de oven opwarmen en er ook toast van maken. Het is lekker gewoon zoals het is, maar boter, jam, Nutella en lemon curd zijn zeerrrr goede partners. 

€4,95 per ronde, gevlochten swirl (ca. 600 g)

* Patisserie: Delicieuze druivencake

Aan het eind van de zomer in Italië wordt het druivenoogst tijd. Dan eet men een soort focaccia die ‘schiacciata all’uva‘ heet. Het bevat drie soorten druiven: verse van de huidige oogst, gedroogde rozijnen van het jaar daarvoor en Vin Santo (zoete wijn) gemaakt van de gefermenteerde druiven van het jaar daarvoor. Een eerbetoon aan drie generaties druiven én hun oogsters. 

Met dat idee in onze kop snap je dan wel dat we snel de link maakten naar onze delicieuze druivencake.

Deze bevredigende cake is gemaakt met amandelmeel, tarwebloem, olijfolie en citroen. De suiker is teruggeschroefd zodat het verkwikkende en verfrissende van de citroen mooi tot zijn recht komt. Door het beslag gaan verschillende kleuren druiven en daarna – na een poosje in de oven – ook nog eens bovenop. Kleurrijk, sappig en verrassend. Perfect voor bij de thee, koffie of een glas Vin Santo, wat wil je nou nog meer? 

€4,25 per kwart punt; €16 per hele cake (23 cm doorsnede)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)