Vrijdag 21 juli 2023

Lieve BakBuren

Komende vrijdag wordt de laatste schooldag. En dan gaat die (school) zomervakantie dus officieel van start! 

Wij blijven vrolijk doorbakken de hele zomer (hopelijk niet letterlijk…). We hebben geen plannen om weg te gaan in deze periode; we gaan hoogstwaarschijnlijk pas rond oktober lekker weg.

Deze tijd van het jaar is vaak onze favoriet – niet voor de zomerse dagen en temperaturen – maar voor een hele andere reden. Met zoveel bakburen die de hort op zijn kunnen wij ingewikkeldere en meer tijdsintensievere recepten uit de klapper halen om de thuisblijvers te verwennen. En ook veel nieuwe recepten en testjes uitproberen….En dat vinden wij nou juist erg gezellig en leuk om te doen.  

Dus mocht je in de komende maand(en) thuis zijn, dan hebben wij allerlei verrukkelijke verwenbaksels bedacht…misschien zelfs focaccia, macarons of gevlochten broodjes …. pas maar op dat je niet kwijlt over je toetsenbord ;=)

Om deze vakantie periode goed te starten hebben we deze vrijdag brood en baksels uit verschillende vakantielandensamengesteld: Denemarken, Engeland, Amerika en Frankrijk.

Ons de-zomervakantie-gaat-van-start assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød

Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. 

Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood ook een zuurdesembrood is? En dat het geen gist bevat?

Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en flink recepten door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we een Deens roggebrood waarop we beretrots zijn. Een rugbrød dat én authentiek is, én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten.  Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. 

Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.

Tip: Snijd het brood in plakken voordat je wegrijdt richting je vakantiebestemming zodat het makkelijker te beleggen is onderweg. Een stevig brood dat een autorit goed overleeft!  

€4,95 alleen per busbrood (ca 750 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegje 

Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Franse Pain de mie (glutenvrij; lactosevrij op aanvraag) NIEUW! NIEUW! NIEUW!

In Frankrijk is een Pain de mie een brood (pain) met kruim (mie). Een rechthoekig brood met een zachte korst om un sandwich of du pain grillé (toast) mee te maken. 

Het heeft een tijd geduurd om deze glutenvrije versie voor elkaar te krijgen. Maar het is gelukt! Het mengsel van gierst-, mais- en rijstmeel bootst het zachte kruim goed na. Het ruikt zelfs een beetje naar brioche…terwijl het geen boter bevat. (Dit brood bevat wel melk, maar op verzoek kunnen we het ook lactosevrije maken door een plantaardige melkdrank te gebruiken).

Dit maakt een heerlijk bammetje voor alle belegsoorten, als plak brood naast je maaltijdsalade en om in sauzen (en eventueel soepen, bij frisse avonden) te dompelen. Het blijft een paar dagen lekker sappig (goed inwikkelen in plasticfolie en aluminumfolie, please!) en daarna kun je er verrukkelijke toast van maken.

En wanneer je ‘Pain de mie’ uitspreekt klinkt het niet zoals pandemie…Gelukkig is dat voorbij en we kunnen allemaal genieten van de zomer, vakanties, reizen en weg zijn!

€7,50 per 24 cm lang langwerpige vorm, ca 850 g

* PatisserieEcht Engelse Victoria sponge cake

Geen Vaderdag assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.

Een quintessential Engelse patisserie om de zomer te vieren. Deze cake is ooit vernoemd naar de Britse koningin Victoria: zij lustte hier graag een puntje van bij haar afternoon tea

De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar geplakt (vandaar de officiële naam van een Victoria sponge sandwich cake) met jam en slagroom. Wij doen nét effe dat tikkie extra om er ook nog wat seizoenvruchten tussen te doen. Denk aan aardbeiden, nectarines, frambozen…we zien wel wat er rijp én lekker is deze vrijdag. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben? 

Trouwens deze cake is om thuis op te eten…het zal een lange autorit naar de zon niet overleven…

€4,50 per cake van 9 cm doorsnede (genoeg voor 1 à 4 personen)

* Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan patisserie: Californische super gezonde dubbele chocolade koekjes (glutenvrij, suikervrij, lactoseveij, notenvrij én vegan)

Een oorspronkelijk recept uit Californië….waar de beautiful people vooral letten op hun beautiful bodies.

Er zit niets in: geen gluten, suiker, lactose of noten. Ze zijn zelfs ook nog eens vegan….maar uiteraard moet er wel iets in zitten anders zouden we gebakken lucht verkopen. Dus deze koekjes bestaan uit bananen, haver, zonnebloempitten, cacaopoeder, kokos en goede kwaliteit 70% pure chocolade chips. Hier maken we bolletjes van, drukken ze een beetje plat en bakken ze dan in de oven. Wat leuk is aan deze koekjes is dat ze je voeden, dus na eentje heb je niet meer zo’n trek om de rest van het pakje leeg te snaaien. Echt waar!

Deze koekjes zijn perfect voor die lange autorit om op vakantie te gaan! En, joy of joys, ze blijven een aantal dagen lang goed in de koelkast, mochten ze de vakantie eindbestemming in Frankrijk-Spanje-Italië halen! Terug naar Californië is misschien een aantal kilometertjes te ver…

 €4,50 voor een zakje

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)