Vrijdag 4 november 2022

Lieve BakBuren

We zaten een dikke week geleden in Kopenhagen. Onze vakantie voor dit jaar. Heerlijk bijkomen na een drukke maand met fotoshoots, schrijven en redactiewerk voor Jaynes nieuwe bakboek (verschijnt februari 2023)

Wat was het verrukkelijk om alles en niks in Kopenhagen te doen! En zoals je je misschien kunt voorstellen gaf dat ons nou net die kietel om deze vrijdag een Scandi-twist in ons menu te brengen. Dus….

Ons Scandi assortiment deze week is:

* Het gast brood: Scandibrood met anijs

De oorspronkelijke naam van dit geliefde recept is ‘Limpa met anijs‘. Maar dat klonk voor Jayne echt als een SOA…en met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen. Dus huppettee, een snelle naamsverandering en een paar jaar geleden ging dit voor het eerst als hete broodjes over onze bak-toonbank. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Scandinaviërs zelf.  

Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is met die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het €2 ontbijt (bestaat dat nog steeds?). Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend.

Het smaakt fantastisch met allerlei Scandi-smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en ‘oh yeah’ gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten roomboter. God appetit!

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Patisserie: Peer-amandeltaart met kardemom (ook glutenvrij)

Deze taart is onweerstaanbaar! 

Een boterig amandel-citroen (en toevallig ook glutenvrij) beslag, verleidelijk gekruid met de Scandi-specerij kardemom. We maken deze taart in een 33 cm lange langwerpige taartvorm, toppen het af met sappige herfst peren en bakken het dan tot goudbruin. We verkopen het in óf twee tranches (=1/4 taart; genoeg voor 2 personen) óf als de hele, lange taart (genoeg voor 8 tranches/personen)

Je kunt het op kamertemperatuur serveren, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerder. Het gaat goed bij een kopje koffie of thee en je kunt het uitstekend oppimpen met slagroom, crème fraîche (onze aanrader) of een bolletje roomijs. Deze laatste voor de koud-liefhebbende-masochisten. 
Trouwens, het maakt een buitengewoon lekker weekend ontbijt….perfekt met een goed bakkie sterke koffie. Dan zit je helemaal in de Scandi-sfeer.

€3 per 2 tranches; €11,50 per heel taart van 33 cm lang (genoeg voor 8 tranches)

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie