Vrijdag 5 mei 2023

Lieve BakBakuren

Deze week is een week van vieringen: gisteren was het 1 mei (Dag van de Arbeid, maar ook de dag van het oeroude Keltische natuurfeest, Beltane), donderdag (4 mei) is het Dodenherdenking en vrijdag (5 mei) Bevrijdingsdag. Dat zijn een hoop ‘feest- en herdenkingsdagen’ in een week. Deze vieringen vind je terug in ons bak-assortiment van deze week. 

Ons Beltane-Dodenherdenking-en-Bevrijdingsdag assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood: Beltane bierbrood

Beltane op 1 mei is een oeroud Keltisch natuurfeest. Precies tussen de lente-equinox en de zomer-zonnewende in werd de terugkomst van de lichte helft (dus niet de donkere helft) van het Keltische jaar gevierd. Met drank, dansen en vreugdevuren. Klinkt als Koningsdag en Bevrijdingsdag…

In het dorp van Jayne in Engeland werd Beltane gevierd als ‘May Day‘. Een dorpskermis met allerlei spelletjes, wedstrijden en partytenten waarin veel thee en cake werd genuttigd. Meisjes gekleed in wit, bloemenkransen op hun hoofden en dansend met lintjes om de meiboom. Een sfeer van een echt Engels dorp zoals je dat ziet in Midsomer Murders (maar dan zonder al die moordpartijen).

Er was – en is – geen Beltane zonder alcohol. Om dit door te geven in ons brood van deze week dachten we meteen aan een bierbrood! Het geitenwollensokkerige van een heidens feest bootsen we na met lijnzaad en haver. Zo’n voedend brood geeft je meteen een gevoel van welzijn. Je kunt er alles op doen –  van zoet tot hartig, gewoon au naturel, of geroosterd.

€4,95 per busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* Patisserie: Chocolade, rozemarijn en olijfoliecake

Rozemarijn is het kruid van de nagedachtenis. Echt waar. Dus perfect voor de Dodenherdenking op 4 mei.

Maar bakkers, kom nou toch! Chocolade en rozemarijn??? Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: hebben die twee van nummer 57 deze week een tik van de molen gehad? Nee hoor….dit is een aparte èn fantastisch verrassende combinatie. Elke keer wanneer we dit maken is iedereen er laaiend enthousiast over: deze twee ingrediënten samen is een aangename verrassing. Tjakka!

Dit is een super sappige cake met een gouden kruimel, groen gevlekt van de  rozemarijn en gespikkeld met donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het dringt echt op een subtiele wijze in de cake door. Eerst krijg je de aromatische kick van rozemarijn en daarna de diepe tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans. Oef!
En er zit hier ook nog eens weinig suiker in!

€5,50 voor een halve cake (12 cm lang; een dikke pond zwaar), €10,50 per hele cake (24 cm lang; dus ruim een kilo…)

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie