Lieve BakBuren
Onze bakdag valt dit jaar net ná alle festiviteiten van Koningsdag van deze donderdag de 27e april.
Dus om dat recht te breien hebben we een After Party menu verzonnen. Met uiteraard sinaasappel in de spotlight voor die goede dosis oranje. We hebben zelfs twee sinaasappelcakes – één vrijvangluten en de andere volvanalles :=)
Beiden zijn zeer geliefd in de bakkerij en we konden niet kiezen, dus dan bakken we ze maar allebei. Win/win dus.
Ons Koningsdag-After-Party assortiment voor deze week wordt:
* Ons gastbrood: Koningsdag 2023 brood
Dit was een verrassende topper bij zijn eerste optreden vier jaar geleden op Koningsdag.
Zoals je je Willem-Alexander niet meer zonder Maxima kunt voorstellen, kunnen wij ons het Koningsdag assortiment zonder dit brood ook niet meer voorstellen. Zo verrukkelijk is het.
Rogge, sinaasappel en venkelzaad maken een onverbeterlijke ménage à trois (althans in Jayne d’r bakbrein dan). Een beetje fenegriek, een schepje Nigellazaad en je hebt het recept voor een werkelijk majestueus brood. Vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen.
Het is ook perfect om mee te polderen. Te polderen? Jazeker, want met zo’n brood zijn al je beleg-twijfels opgelost. Niet nodig om één soort brood voor het ene bammetje te gebuiken en een ander soort brood voor een ander beleg. Nee, zeker niet. Met de Nederlandse belegsoorten zoals kaas, zalm, ham, jam en pindakaas is dit vorstelijke brood van alle markten thuis. En over markten gesproken….ga je (met de kids) naar de vrijmarkt donderdag? Wij zeggen – doen!
€4,95 per busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
* Volvanalles patisserie: Sinaasappel-speltcake
Een paar jaar geleden hadden we een lekkage in de muur van de badkamer. Dat spreidde zich al snel uit over de hele eerste verdieping en druppelde ook door het plafond naar de woonkamer. Uiteindelijk duurde het ruim drie maanden voordat alles uitgedroogd was, opnieuw geschilderd en de vloeren vervangen.
In die periode hield bakken ons echt op de been. Jayne heeft deze cake gebakken als testje voor een aantal werklui. Perfecte proefkonijnen! Het leuke van al die bouwvakkers in huis was dat ze altijd eerlijk waren in hun oordeel van dingen: ‘ik lust geen citroen’, ‘ik vind koffie vies’ en zelfs ‘ik eet geen zoet’ (maar wel 3 scheppen suiker in de koffie doen….).
Met deze cake hebben we wat nieuwe fans gemaakt. Het was ook leuk om proefpakketjes mee te geven voor hun families thuis. Blijkbaar werd er rondgeroddeld, want toen de nieuwe houten vloer werd geleverd, hoorden we van de mannen die het kwamen bezorgen, ‘Ahhhh jullie zijn die bakkers van die sinaasappel cake!’.
Dus bij deze…..een sappige, vol citrus, zingy en beetje ouderwets boterachtige cake. Het blijft dagenlang vers, dus mocht je extra vrienden willen winnen…Het perfecte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee.
Om in de sfeer van Koningsdag te blijven zou je zelfs een eigen versie van de tompouce kunnen maken met deze cake: snij een lange reep af, snij de cake in de lengte dan doormidden en dan vul hem met opgeklopte slagroom (en eventueel dikke vla). Versier naar wens met bijvoorbeel slagroom, confetti hageslag enz. Ta daaaaaa.
€4,25 per blok van ca. 10 x 10 cm
* Glutenvrij patisserie: Amandel-sinaasappelbloesemcake
Deze cake is blij-makend…wel, uiteindelijk.
Jayne heeft wel een dingetje met dit recept omdat er elke keer wel iets mis gaat. Het werd een soort nemesis cake.
Een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om les te gaan geven in Groesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…en nieuwe moest maken…
Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. ‘Dat zal wel meevallen,’ dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide alles uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig?
Maar nu lukt het goed hoor!
Deze cake is zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven. Met een sappig en boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het geurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig (maar niet als het de vierde cake is die over de tafel uitvloeit, haha). Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Perfect om voor thuis te blijven dit weekend. Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens glutenvrij. Gewoon toevallig hoor.
Oefenen (en ervaring) baart kunst, dus deze cake laten we nu eerst helemaal afkoelen voordat we hem uit de cakevorm halen en Jayne zorgt dat ze niet weer ergens naar toe hoeft op een bakdag. Voor het geval dat er toch iets misgaat…you can never be too sure…
€4,95 voor een 1/4 punt; €18,50 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
Een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)