Lieve BakBakuren
De scholen zijn weer begonnen en een nieuw schooljaar is van start gegaan! Dat is voor ons dé perfecte smoes om allerlei lekkere baksels te verzinnen die volgende week ook goed in de lunchtrommel passen.
Ons Back-to-school assortiment voor deze week wordt:
* Het ‘gast’ brood nr 1: Krenten-roggebrood met cacao
Dit vonden wij het perfecte brood om het schooljaar weer mee te beginnen!
Dit brood zorgt altijd voor veel emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu. We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn.
Op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, en natuurlijk met een twist. In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden kunnen zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan een roggebrood?
De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.
Als je op de link hieronder klikt dan zie je in/op de foto’s de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle ‘kazen’, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een (hard)gekookt- of gebakken eitje.
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zo veel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen voor je ontbijt en daarna in je lunchtrommel de komende week.




€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)
* Het ‘gast’ brood nr 2: Breek bruinbrood
Heb jij dat ook?
Het is bijna het einde van je vakantie en je begint ineens te snakken naar een gewoon bammetje met kaas…
Toen we onze bakkerij 10 (!) jaar geleden begonnen, was Sjoerds ‘PR’ modus operandi gewoon om mensen letterlijk van de straat te plukken om mee te doen met de bakkerij. Mensen met honden, wandelaars, ouders met kinderen. Niemand was veilig. Een aantal van jullie zijn op het Vikingpad benaderd met ‘Lust U brood?’. (Trouwens, bedankt dat jullie nog steeds komen!).
Een wandelende dame – die nooit bakbuur is geworden – vroeg in plat Amsterdams (voeg het accent zelf maar even toe), ‘Heppie bruinbrood?’. En zo’n brood hadden we juist niet. Wel verschillende bijzondere broden waardoor we nu bekend zijn, maar een simpel bruinbrood hadden we niet. Af en toe hadden we een wit boerinnenbrood of een volkoren speltbrood, maar geen eenvoudig en voedzaam volkoren ‘bruin’brood. En al helemaal niet in het formaat van de supermarkt…
Maar…jullie kennen ons…als er een bruinbrood zou komen, dan moeten we er toch weer een eigen draai aan geven. Jayne vond een uitsluitend 100% volkoren tarwemeel brood te veel lijken op de alom bekende baksteen. Bovendien werd het te snel droog. Maar, door het toevoegen van een handvol havervlokken kon ze dit omtoveren tot een sappig brood. En het is een aantal dagen goed houdbaar zonder dat het vanzelf een instrument van geweld wordt…..
Kortom: een brood voor al Uw Nederlandse behoeftes: hagelslag, Nutella, sjem en pindacheese.
En uiteraard dat Hollandse broodje kaas. De lunchtrommels worden hier héél blij van in de komende week…



€4,50 alleen als busbrood deze week (ca 600 gram)
* Patisserie: Breek bananencake
Er zijn baksels die een legendarische, bijna ‘cult’ status hebben gekregen in onze bakkerij. Dit is er een van.
Een oorspronkelijk ouderwetse recept voor ‘banana bread’ (zoals de Amerikanen dat noemen) dat we hebben opgepimpt door de zachte boter te vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard sowieso al flink verlaagd in onze bakkerij.
Licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake. Werkelijk extraordinary – en altijd erg geliefd. Of in de woorden van menige bakburen ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ Met een Amsterdams accent uiteraard.
Het leuke van deze cake is dat je het op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s zie je onze testjes: ricotta en honing, marmalade (de sjem was op!), plakjes kaas, meer banaan, pindakaas (banaan-met-pindakaas was Elvis’ lievelingscombinatie voor zijn tosti). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten…Deze cake blijft dagenlang sappig dus genoeg tijd om allerlei combinaties uit te proberen.



€4,95 voor een halve langwerpige cake; €9 per hele cake (een hele is 24 cm lang)
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Supersonic turbo flapjacks (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én vegan)
Flapjacks zijn een traditionele Britse traktatie. Vooral kinderen zijn er dol op, zowel om ze zelf te (helpen) maken als om ze op te eten. Het zijn een soort granolarepen gemaakt op basis van haver. In Engeland wordt er altijd bakken met suiker, stroop en boter aan toegevoegd. Het hele mengsel wordt dan in een bakvorm gestampt, in de oven gebakken en daarna in blokjes of reepjes gesneden. Dat is de basis uitleg….en wij zouden de BuiksloterBakery niet zijn als we hier niet een eigen – en veel gezondere draai – aan zouden geven ;=)
Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zijn ze geen Red Bull (sorry dhr Verstappen). Er zit namelijk geen enkele ‘rotzooi’ in. Nee hoor, juist het tegenovergestelde: ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy kokosolie en een beetje agavesiroop. Het resultaat is een krokant feel good en doet-je-goed verwennerij.
Je kunt ze meenemen voor je ontbijt onderweg (als je op stap mag/moet), achter je bureau bij de ochtendkoffie, gebrokkeld over je yoghurt of op kwark, of gewoon als een verwennend-toch-gezond tussendoortje. En ja hoor, naast een bolletje goede roomijs kan je ze ook omtoveren tot een dessert.
Het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan wel ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje voor de komende week in te slaan om iedereen tevreden de houden. Zowel je schoolgangers als je familie of de kantoortijgers zullen dan best happy zijn…..



€4,95 voor een zakje vol blokjes
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€3,95 per brood (ca 650 gram)