Vrijdag 1 september 2023

Lieve BakBuren

Welkom terug vakantiegangers!

Hebben jullie het allemaal leuk gehad? Nieuwe energie opgedaan om het nieuwe schooljaar tegemoet te gaan en lekker uitgerust voor het werk?

Helaaaaaas zitten de schoolvakanties er nu bijna op. Dus proberen wij jullie te helpen met ons menu om deze laatste ‘rustige’ dagen vast te houden en daarvan te kunnen genieten. We hebben voor ieder wat wils deze week!

Ons we-houden-vast-aan-de-laatste-vakantiedagen assortiment voor deze week is:

* Het gast brood: Zonnige pittenbrood a.k.a Knabbel-en-Babbel brood

Dit is nou zo’n brood om de zon nog even te blijven vasthouden na je vakantie. En als je deze week voelt dat je energie, moed en puf op een laag pitje staat, omdat je terug naar het werk ‘moet’, pep je dan maar op met ons Knabbel-en-Babbel brood. Voor nèt dat beetje crunch in je lunch én een glimlach op je gezicht :=)

Behalve veel zonnebloempitten (voor Knabbel en Babbel hè) zit er ook biologisch Nederlands gebuild tarwemeel en haver in dit brood. Een klein beetje honing rondt de smaak af zonder het zoet te maken.

Dit brood gaat met alle soorten beleg, zowel hartig als zoet. Kaas, eiergerechten, jam, vleeswaren, zalm….. Allemaal uitstekend.

€4,95 per brood (ca 600g): geef je aan of je het als busvorm, 8 bolletjes of artisanale freeform wilt?

* PatisserieAppel-kaneel tulbandjes (lactosevrij)

De patisserie laat deze week ook weten dat de herfst (bijna) aan de deur begint te kloppen…tulbandjes met appel en kaneel. Het wordt tenslotte vrijdag 1 september (jazekerrrr, september al!)…. 

Deze zachte cakejes zijn in de vorm van een tulband (kugelhopf) en ze zijn gevuld met appels en een vleugje kaneel. Denk appelgebak ontmoet cake. Yummie. Eén is genoeg voor een persoon als dessert, maar je mag (niet verplicht) ze ook in tweeën snijden om te delen met iemand voor bij de koffie of thee. Ze blijven een aantal dagen vers, dus je kunt hier het hele weekend zoet mee zijn. En joy of joys ze zijn ook lactosevrij….

€4,95 voor 4 stuks

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Wortel, appel en dadel tulbandjes glutenvrij, suikervrij, lactosevrij 

Wij schreven in het begin dat we voor ieder wat wils hebben. Deze patisserie is voor onze bakburen die glutenvrij, lactosevrij en suikervrij willen eten (of moeten eten).

Maar jeetje, wat zijn deze een traktatie! Een sappig tulbandje zonder gluten, boter en suiker. Hoe is dat nou mogelijk? 

Wel, we gebruiken bruine rijstemeel, amandelen, dadels, wortels en appel en brengen het op smaak met kaneel en gember. Ze blijven ook nog eens dagenlang goed. 

Mocht je wél lactose kunnen eten (of je hebt een goede vegan vervanger gevonden) dan zijn ze erg lekker met een plak kaas of besmeerd met roomkaas…Da’s Jaynes tip trouwens; die blijft Engels met al die rare en onverwachte combinaties ;=)

€5,25 voor 4 stuks

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)