Vrijdag 2 juni 2023

Lieve BakBakuren

Het is alweer juni! Met het warmere weer van de laatste dagen is het alsof alle planten en bloemen opeens heel snel in bloei lijken te komen. Een soort explosie van kleur en groen. Dat deed Jayne denken aan een oude musical-hit ‘June is busting out all over’ van de Rogers & Hammerstein film ‘Carousel’. Klik hier om het erg foute filmpje op Youtube te bewonderen. Dus hebben we ons bak-assortiment deze week samengesteld om dat zomerse, bloemerige, zonnige en vol-van-leven te weerspiegelen. 

Ons ‘June-is-busting-out-all-over’ assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Barbecuebrood met bosui en salie

Zodra de zomer aan de deur klopt, worden de barbecues uit de schuren gerold en afgestoft. Wat is het toch dat mannen met vuur hebben en dat fikkie stoken? 

Dit is een licht volkorenbrood dat vol bosui zit samen met een grote handvol gehakte salie. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van ons lievelings gebuilde tarwemeel.

Mocht je de barbecue willen aansteken, dan is ons barbecue brood onverbeterlijk met een burger, worst en zelfs gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes die fungeren als uitstekende ‘burger buns’. Met mayo, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks geroosterd op die barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. Maak hier een broodje kaas van en leg die nog even op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….et voilà! Een bbq kaas-ui tosti. Deze laatste werkt ook uitstekend zonder barbecue – gewoon in een koekenpan met een beetje boter of olie. Tosti-heaven! 

Met of zonder barbecue is dit sneetje het perfecte gezelschap voor eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar even overslaan…

€4,95 per busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* Patisserie: Buiksloterbreek vlierbloesem-citroen cakejes met slagroom

Het verschijnen van de bedwelmende en geurende vlierbloesem in het Buiksloterbreekpark is voor ons altijd het teken dat de zomer aardig onderweg is. Dit jaar lijkt het een paar weken later te zijn dan in andere jaren.

Deze schattige sappige citroen cakejes in de vorm van een rechthoekig boomstammetje krijgen een drievoudig shot vlierbloesem: eerst een goede slok vlierbloesemsiroop in het beslag, en daarna wordt er een citroen-vlierbloesemmengsel overheen gekwast wanneer de cakejes warm uit de oven komen. Tenslotte decoreren we alles met rozetjes slagroom en de enige echte Buiksloterbreekse vlierbloesem bovenop.

Misschien herinner je je ze nog toen we deze voor het eerst in 2018 maakten, toen Prins Harry trouwde met Megan Markle? Die waren zo populair dat Jayne meer dan 90 minuten bezig was om alle rozetjes (21 per cakeje) te pijpen…en kreeg regelmatig kramp in haar handen totdat ze klaar was met het 3200ste rozetje :=) Mochten ze weer zo razend geliefd zijn dan kan het zijn dat we geen 21 rozetjes per cake doen hè, maar 3 of 4 grotere…hi hi…

Elk cakeje is een boomstam van ongeveer 8x4x6 cm en is ruim genoeg voor 1 persoon – én ze smaken net zo verfijnd en heerlijk als ze eruit zien. 

Je kunt ze ook in plakjes snijden (zie foto’s) om te delen met je gasten. 

We leveren er drie per bestelde portie. Daar is niks symbolisch of dubbelzinnigs achter te zoeken – het is simpelweg een aesthetische-praktische reden: onze gebaksdoosjes zijn van een dusdanige grootte dat 2 cakejes gewoon te weinig is in zo’n bakje en 4 stuks passen niet. Dus worden het er drie. 

Mocht je er dus al eentje onderweg naar huis opeten, dan kan je volhouden daar er maar twee in het bakje zaten….Your secret is safe with us

€4,50 voor 3 boomstammen

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Sunshine cakejes (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)

Geurig van de citroen, kurkuma en een vleugje gember, bezorgen deze sappige cakejes je een goede dosis zonneschijn binnenshuis. De cakejes bevatten amandel-, rijst- en boekweitmeel zodat ze volledig glutenvrij zijn. De karamelachtige zoetigheid van de kokosbloesemsuiker maakt ze vrij van geraffineerde suikers en de lactose omzeilen we door kokosmelk te gebruiken. En ze zijn me toch lekkerrrr…

€4,50 voor 6 rondjes

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie