Lieve BakBuren
Merry Christmas!🎄🔔
We weten het wel hoor – het is nog steeds kerst en hier komt dan ineens het bakkerijmenu voor oud-en-nieuw!
Maar omdat we denken dat veel mensen een beetje in de war kunnen zijn tijdens deze drukke dagen, geven we jullie graag een extra dag om te beslissen en bestellen.
DEADLINE VOOR BESTELLEN IS vrijdag (29 december) 18u.
OPHALEN is zondag 31 december van 17-18.30u.
Mochten we je komende zondag niet zien, dan ontzettend bedankt dat je bij ons was dit jaar. Of je nou (g)één keer kwam of bijna elke week, we zijn altijd blij met jullie. Want zonder onze klanten hebben wij geen bakkerij waarin wij al ons enthousiasme, plezier en creativiteit kunnen stoppen. Dus sjank joe sjank joe voor alles en de allerbeste wensen voor het komende jaar.
Volgende week bakken wij NIET, dan hebben we even pauze 🧘♀️🛀🙏
Onze eerste bakdag van 2024 wordt dan vrijdag 12 januari 2024 (email met het menu ontvang je op dinsdag 9 januari).
Ons Oudejaarsavond ‘lite’ assortiment is:
* Oudejaars patisserie: Vuurwerk brownies
Vuurwerk in je brownies!
Toen we dit recept een paar jaar geleden tegenkwamen vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Een mengsel van verschillende ingrediënten die zelfs Jayne niet had kunnen verzinnen met haar rare brood-breinkronkels. Pure chocolade, allerlei vruchten, chilivlokken en kaneel…Had de Amerikaanse schrijfster haar keukenkast geopend en liet ze ‘per ongeluk’ een hoop ingrediënten uit de kast in de bakkom vallen?
Gelukkig is het resultaat een overheerlijke fudge-achtige chocoladebrownie met een vleugje feelgood. Het vuurwerk komt door de chilivlokjes…maar niet zó overdreven dat je de brandweer moet bellen. En bij elke hap ‘ploppen’ die rijpe vruchten tussen je tanden – net zoals de champagnekurk om middernacht – om dan knallend het nieuwe jaar in te gaan.
Talking of which…Gelukkig nieuwjaar allemaal en alvast de beste wensen voor 2024.



€4,95 voor 6 goede blokken
* Suikervrij patisserie: Vijgen, rode wijn en honing cake (suikervrij)
Elke week hebben we wel een bakverhaal….en voor deze laatste bakdag van 2023 is dit geen uitzondering….
Zoals onze goed geinformeerde bakburen bijna allemaal al weten, gaat Jayne eens in de zo veel maanden bij vriendin Betty uit Groningen een hele dag bakken. En vooral bijkletsen….Ze noemen dat een BJBBdag: een Betty & Jayne Brood Bakdag. Tijdens zo’n dag gaan ze wat nieuwe brood en patisserie recepten uitproberen – sommigen zijn daverende successen, anderen zijn ronduit een ramp. Sommigen komen terecht in ons bakassortiment, anderen wel…..no way, never. Die verdwijnen dan ter plaatse in het ronde archief (= de poubelle/prullenbak). Maar hoe dan ook, ze hebben veel lol samen en kunnen flink bijpraten terwijl ze kneden, mengen en roeren.
Een van de recepten op de lijst van een aantal jaren geleden was deze cake. Jayne had de recepten in het Engels uitgeschreven en Betty wilde het wel maken. De vijgen pruttelden lekker in de rode wijn, samen met die verwarmende kruiden en de honing. Alles zag er goed uit en Betty vroeg aan Jayne om het beslag te komen proeven want het smaakte zo heerlijk. Toen Jayne de mengbak naderde dacht zij knoflook te ruiken….knoflook? In een cake
‘Betty, heb je misschien knoflook in de cake gedaan?’
‘Ja!’
‘Maar waarom? Er staat geen knoflook in het recept’
‘Jawel….er staat een kwart teaspoon of cloves’
Ohhhhhhhh…..iets was duidelijk lost in translation. Cloves in het Engels zijn kruidnagels en niet een teentje knoflook. Dat is een clove of garlic. In plaats van een kwart theelepel gemalen kruidnagel had Betty een teentje knoflook toegevoegd. Oeps.
Je kunt je misschien voorstellen wat voor lol we de rest van die dag hadden. Toen de cake uit de oven kwam en koel genoeg was om te proeven was er gek genoeg geen knoflooksmaak meer aanwezig. Gelukkig maar….
Dit is een laidback malse honingcake om je warm te houden tijdens het koude gure weer. Dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. Gezien dat de rode wijn een tijdje pruttelt (met die vijgen) en de cake daarna in de oven gebakken wordt, blijft er geen alcohol in achter. Perfect voor als je wat over hebt na middernacht en meedoet aan een ‘droge januari’.
Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft, en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan zeker ook getoast worden.
We bakken het in onze langere ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken (ok ok, het hangt van af hoe dik je ze snijdt…). Maar wil je nou toch die hele cake, dat kan natuurlijk ook!
Dus….tadaaa…deze week presenteren we onze suikervrije- en toevallig ook nog eens knoflookvrije cake :=)


€4,95 voor een halve cake 12 cm lang; €9,50 per hele cake van 24 cm lang
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.




€4,50 per brood (ca 650 gram)