Lieve BakBuren
We zijn terug! Happy New Year!
Ontzettend bedankt voor al jullie kaartjes, bloemen, emails en kindertekeningen. Dat heeft ons ontzettend goed gedaan đ. Sjoerds hersenschudding als vervolg van de mishandeling gaat veel beter, de corona is weg en wij zijn fris, fruitig en weer klaar om onze mengkommen weer op te pakken. Aan de bakslag!
Al onze baksels zijn deze week zorgvuldig gekozen om je blijheidshormonen-afgifte te verhogen. Waarom? Omdat het gisteren (maandag 15 januari) weer Blue Monday was. Blijkbaar is die derde maandag van januari dé dag van het jaar wanneer we een hogere kans zouden hebben om ons depressief te voelen. Tis wat hÚ! Wat ons betreft gaat dat niet gebeuren bij jullie! Om de somberheid geen kans te geven hebben we een anti-depressiva assortiment dat de blues meteen zal wegjagen.
Vrij-dag wordt dan blij-dag!
Ons chasing-away-the-blues assortiment van deze week:
* Het ‘gast’ brood: Pinda-chilibrood (lactosevrij Ă©n vegan)
Als je naar de paardenrennen kijkt (wie niet hĂš…), dan is er regelmatig een outsider die in die laatste tien meter voor de eindstreep uit het niets naar voren komt en de race wint.
Dit brood doet ons daar aan denken. ‘Pinda-chili’ lijkt een ongewone combinatie voor in een brood, maar het is dĂ© outsider in ons assortiment. Elke keer zijn we verrast door hoe geliefd dit brood is – en eigenlijk wat een winnaar het is.
Dit brood bevat die ĂŒber-Hollandse ingrediĂ«nt, pindakaas. Jezeker!
We combineren het met wat pittige chilivlokjes. Niet te veel chili trouwens â denk aan een kietel in plaats van een knal. En het zijn de chilivlokjes die je blijheidshormonen-afgifte verhogen zodat de somberheid geen kans krijgt. Daarnaast voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pindaâs toe (jaja, too much of a good thing can be wonderful) en tenslotte nog wat komijnzaad voor die extra onverwachte (na)smaak-punch.
Laat je zeker niet misleiden dat dit brood tĂ© apart is. Ons pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pindaâs en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.
âŹ5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) â geef aan bij je bestelling aub of je bus, freeform of bolletjes wilt
* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes (suikervrij, tarwevrij)
Yesssss! Daar zijn ze weer!
Dit zijn onze ’traditionele’ patisserie-rondjes voor de eerste bakdag van het jaar. Mocht je nog steeds nieuwjaarsvoornemens hebben om bijvoorbeeld minder suiker en/of minder tarwe te eten, dan helpen wij je met deze traktatie in de goede richting.
Zoals jullie allang doorhebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beĂŻnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zoân manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.
Voor onze bakburen die minder tarwe willen eten â dat zit hier niet eens in! Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op de een of andere manier brengt het alle smaken samen.
âŹ4,95 voor 4 flinke rondjes (ieder van ca. 6 cm doorsnede)
* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Rozemarijn-zeezout. brood (glutenvrij, suikervrij, gistvrij)
Dit is Ă©Ă©n van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavendâŠ
Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad (hoera! blije darmen!). En die zorgen ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen â die zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zoân klein langwerpig zaadpakketje!
Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te verâŠ.We bakken deze âglutenvrije gezondheidâ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.
âŹ6,95 per busbrood
* Ons âvasteâ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse âpain de campagneâ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
âŹ4,50 per brood (ca 700 g)