Lieve BakBuren
Jullie weten dat we wel van een goede aanleiding houden om elke week leven en lol in ons menu te brengen. Wel, deze week hebben we keuzestress, haha….omdat er een aantal kanshebbers waren om ‘in ons menu te komen’. Na veel wikken en wegen hebben we er twee gekozen. Maar welke….? Lees/scan even verder om te kijken welke het zijn geworden.
Ons bomvol-baksmoezen assortiment van deze week:
* Het gast brood: Brioche ‘croissantbrood’
Een paar jaar geleden heeft ons buurmeisje Sam ons boterige briochebrood ‘croissantbrood’ gedoopt. Dat vonden we een goede naam voor deze vierkante ‘croissant’! Zo smaakt een brioche eigenlijk. Geen croissantlaagjes, maar een echt boterig brood. Tjakka. Daar gaaaan je minder-boter voornemens…
Omdat het vandaag – dinsdag 30 januari – de ‘Dag van de Croissant’ is, konden we geen beter brood bedenken voor ons gastbrood deze week. Vandaar.
In de loop van onze bak-jaren hebben we een flink aantal brioche recepten versleten. Een jaar of vijf geleden heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd: gebruik gesmolten boter en zet de hele boel een nacht in de koelkast. Dit zou voor klassieke Franse bakkers godslastering zijn want je hoort de boter stukje bij beetje in het deeg te kneden.
Voor de alles-met-de-hand thuisbakkers zoals wij levert dat al gauw een tennisarm en schouderblessures op, dus Jayne wilde creatief met het probleem omgaan en dat is gelukt. Sterker nog, het resultaat was uitmuntend. Dit was – en is nog steeds – onze allerlekkerste brioche. Oh zo zacht, sappig, boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om het een zoete kietel te geven. Alsof een engeltje op je tong piest.
Ons criossantbrood is perfect voor het weekendontbijt of de zondagse brunch. Je kunt een plakje lekker insmeren met roomboter (uiteraard), jam, Nutella, pindakaas of een kaas. Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, en helaas geen turning bitches in het Engels).



€4,95 per alleen als busbrood te krijgen
* Het gast brood deluxe: Brioche brood met cranberry’s en pure chocolade
Mocht je iets spannends in huis willen halen voor dit weekend, look no further. Onze heerlijke brioche wordt overheerlijkerderder gemaakt door het toevoegen van een handvol cranberry’s en 70% pure chocolade.
Voor de Dag van de Croissant hebben we alles uit de kast gehaald. Met deze speciale ‘deluxe’ variant voegen we een beetje zuur (=cranberry’s) toe en een beetje zoet (=chocolade). Net zoals het leven…en soms de liefde (ja, ja, Valentijnsdag komt eraan).
Een bammetje au naturel (misschien nog een beetje warm zodat de chocolade zachter is), is eigenlijk al een traktatie. Met een likje zachte boter zal je in de zevende hemel zijn. Voor wat extra spanning en a walk on the wild side, probeer dan die Engelse apart-toch-goede-combinatie-voor-chocolade…een plakje kaas.




Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€5,25 per busbrood
* Patisserie: Wortelcake met roomkaas topping
Je leert elke dag wel iets nieuws, zeggen ze. Dit is ook zo’n geval.
Wie wist dat er een ‘Wortelcakedag’ zou zijn?
Jij nu wel! Komende zaterdag 3 februari is Wortelcakedag.
Je hoort ons hier alleen maar over juichen.
Waarom?
Wel, ondanks dat wortelcake alom bekend is (vies eh?), heb je niet echt geleefd voordat je onze wortelcake geproefd hebt. Seriously, ons wortelcakerecept is fantastisch.
Starbucks’ versie te zoet? Dat café om de hoek te klef? Onze variant is luchtig, sappig en subtiel gekruid met kaneel. De walnoten voegen een welkome extra crunch toe. En met al die worteltjes erin is het ook nog eens goed voor je ogen :=) Jazeker, die extra vitamine A is handig voor je ooggezondheid omdat veel mensen (te)veel tijd achter de laptop, computer of mobile doorbrengen… hi hi…
Bovenop de wortelcake-blokken strijken we een verslavende roomkaastopping. Niet dat smerige poedersuiker-boter mengsel dat je regelmatig in de winkels treft. Nee lieve Bakburen, wij gaan hier voor kwaliteit met goede roomkaas en goede boter! Als je kinderen hebt, dan is de kans groot dat ze deze bovenkant er eerst aflikken…Daarom zorgen we dat er een flinke laag bovenop komt te liggen. Tjakka!
Deze cakejes blijven dagenlang goed en worden met de dag sappiger.



€4,95 voor 6 goede blokken
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.




€9,95 voor ca 900 g
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)