Lieve BakBuren
Liefde of afkeer? Love it or hate it?
We hebben het over pindakaas!
Morgen (woensdag, 24 januari) is het landelijke pindakaasdag. Geen prijzen dus om te raden wat ons thema is voor deze week….maar voor de ‘helaas geen pindakaas’ers’ (dwz mensen die geen pindakaas lusten…en die bestaan zekerrrr) hebben we een gastbrood zonder pindakaas gemaakt. Tip – het smaakt wèl voortreffelijk met pindakaas erop ;=) Toevallig…
Ons landelijke-pinda🥜kaas🧀-dag assortiment van deze week:
* Het ‘gast’ brood: Krenten-roggebrood (vegan, lactosevrij, suikervrij)
Dit brood zorgt altijd voor veel emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn.
Op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, en natuurlijk met een twist. In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein (picture that!) had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden kunnen zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan dit roggebrood?
De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. En het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.
Je ziet in/op de foto’s de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje. En uiteraard, met pindakaas…
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zoveel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen voor je ontbijt, lunch en zelfs diner.
€5,25 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)
* Patisserie: Mini banaan, pindakaas en honing cakejes
Waarmee lust jij jouw pindakaas?
Gewoon op brood?
Of met een laagje jam?
Of met dunne geschaafde kaas?
Of gewoon rechtstreeks uit het potje?
De meest tenenkrullende combinatie die we zijn tegengekomen is pindakaas, Marmite, zuurkool en tabasco….ehm… nee!
De combinatie van pindakaas met banaan is vooral bekend van de tosti’s die Elvis maakte. Maar nu hebben we dit duo verwerkt in deze schattige mini-cakejes. Onze bananen cakes zijn altijd zo geliefd en daarom vroeg Jayne zich af of een bananen cake met pindakaas zou lukken. Antwoord: JA! En met een beetje fleurige bloemenhoning aan het beslag toegevoegd is het een nog grotere JAAAAAA!!!
In plaats van onze gebruikelijke 24 cm lange cakes, dachten we onze mini-cake vormpjes weer eens van stal te halen. Dus mocht je alleen wonen of met z’n tweeën zijn dan zijn deze perfect voor jou/jullie.
Wat leuk is aan deze cakejes is dat je ze op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s hieronder zie je onze testjes: ricotta en honing, marmalade, plakjes kaas, banaan, en met meer pindakaas (of course). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten – maar aan jou hoe…een beschaafd plakje in de breedte (zoals de foto boven links), of misschien een stoere, gulzige plak door de cake in de lengte te snijden?
Een mini-cake blijft een aantal dagen sappig (in een luchtdichte container) dus genoeg kansen om allerlei toppings uit te proberen.
€3,95 per cakeje (ca 7 x 12 x 5 cm; genoeg voor zeker 2 personen)
* Glutenvrije patisserie: Pindakaas-granola blokjes met pure chocolade (glutenvrij)
Heb je soms het idee dat je van alle restjes uit de koelkast een lekkere maaltijd kan maken? Dat noemen wij hier een ‘opruimkoelkast’ maaltijd. Toen we dit recept voor het eerst maakten hadden we echt zo’n opruimgevoel…
Dit is een recept van de geliefde bakkerij Ovenly uit New York dat Jayne tegenkwam op een van haar lievelingsblogs.
De foto’s zagen er aantrekkelijk uit, dus het was zeker een poging waard. Toen we alles aan het afwegen en mengen waren, hadden we het idee dat dit nou typisch zo’n ‘opruimkast’ recept zou kunnen zijn….pindakaas…chocolade…haver….kokos… een handvol cranberries…een beetje kaneel en gember…
We konden ons bijna voorstellen dat het het einde van een maand was, en dat de bakker bij Ovenly voor de voorraadkast stond met allerlei beetjes over. Ah, verrek, what the hell, laten we alles maar eens mengen en zien wat er gebeurt…
En het resultaat is erg lekker! Gelukkig maar…Oh ja, en het is ook nog eens glutenvrij. Een toevallige bijkomstigheid en niet onprettig voor sommigen van jullie!
€4,95 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.