Vrijdag 23 februari 2024

Lieve BakBuren

Een barkeeper-en-banaan assortiment? Waar hebben deze bakkers het deze week nu weer over?

Vrijdag (23 februari) blijkt het bananabrooddag te zijn, en zaterdag (24 februari) Werelddag van de Barkeeper. Jaja, het is waar. We verzinnen dit soort dingen niet. (Maar wie wel, vragen we ons af, haha). Dus, je raad het al….dat wordt smullen dit weekend. En drinken.

Even ter herinnering: volgende week vrijdag 1 maart bakken we niet. Jayne is de gehele week ‘out and about’ in Engeland. We zijn dus een hoofdbakker down = no baking. Dus mocht je extra voorraad willen inslaan dan nu is je kans.

Ons barkeeper-en-banaan assortiment van deze week: 

Biertje anyone?’ 
Een perfect brood voor de Werelddag van de Barkeeper én om het weekend mee in te gaan.

Het is al langer bekend dat bier wordt gebruikt als een andere vorm van gist om brood te laten rijzen. Bakkers en brouwers zijn door de eeuwen heen elkaars vriend…. echt wel.

Ons bierbrood is een simpel maar veelzijdig brood en het bier geeft een heerlijke zachte struktuur. Bier, lijnzaad en haver. Bikkel lekker, en ook voor die kleine bikkel bandieten (de alcohol in het bier is al lang weg voordat het in je boterham belandt). De kinderen kunnen het dus prima eten. 

Dit brood is verrukkelijk met zowel hartig beleg (zoals gezouten boter, plakjes kaas en gerookte zalm), als zoet beleg. Maakt perfecte hapjes-en-toastjes…voor naast je biertje dit weekend. 

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) – geef aan bij je bestelling aub of je bus, freeform of bolletjes wilt

We konden de ‘Werelddag van de Barkeeper’ zaterdag (24 februari) niet voorbij laten gaan zonder onze Camparicake. Nostalgisch én hip in één hap! En we maken deze cake weer op verzoek…

Campari… wie kent het niet? En bijna niemand heeft dat meer in huis, toch?

Cocktails zijn al een tijd weer ‘in’ en hip. Vooral de espresso martini. 

En de negroni.

Deze laatste trok Jaynes aandacht een jaar geleden – zij die bijna nooit drinkt – en haar bakkersbrein sprong meteen aan. Negroni is een cocktail die uit een mengsel van de ‘crimson’-rode, bittere sinaasappel-gebaseerde Campari, vermouth, gin en een schijfje sinassappel als garnish bestaatDe verleiding was te groot om de smaak van een ‘hele’ negroni (en misschien de oranje-en-die crimson kleuren) in een cake proberen te krijgen. En vooral nu dat die bloedrode bloedsinaasappels helemaal in seizoen zijn. Dus dat bakkersbrein ging ratelen…en met resultaat. Jullie waren hier afgelopen jaar laaiend enthousiast over.

Een sappige, kleffe cake vol citrus (inclusief bloedsinaasappel- en citroenenrasp) met een flinke scheut Campari. Dat geeft een licht bittere kruidenondertoon die perfect de lichte zoetigheid van de cake uitbalanceert. 

(De alcohol verdampt in de oven – dus het is prima om een stukje aan de kids te geven). 

Het toevoegen van een handvol maanzaad aan het beslag schept wat extra vrolijkheid met hun knispertje. We bekwasten de cake rijkelijk met een mengsel van bloedsinaasappelsap en citroensap wanneer hij warm uit de oven komt. En dat maakt die cake echt helemaal af!

Hij is een aantal dagen goed houdbaar, op alle tijdstippen van de dag te genieten en ook om op te pimpen voor het diner met roomijs, slagroom, crème fraîche en misschien zelfs met een glaasje Campari ernaast…

Kortom, een unieke punt patisserieplezier voor dit weekend. Come join the party! 

€4,95 per 1/4 punt cake; €19 voor een hele cake van 26 cm doorsnede en bijna 1,2 kilo :=)

Het is altijd verwarrend dat bananencake banana bread wordt genoemd terwijl het eigenlijk geen brood is. Maar what’s in a name wanneer iets zo lekker smaakt. Dit is een passend eerbetoon aan Bananabrooddag komende vrijdag. Een cake waar (bijna) iedereen van kan genieten.

Helaas hebben Starbucks en andere trendy koffie ketens het banana bread een ultieme ‘geeuw’ factor gegeven. Om die gaap tot een glimlach om te toveren hebben wij hier nieuw leven in geblazen. Na een van Jaynes alternatieve ontbijtproefjes (een boekweitpap met banaan en honing…Sjoerd weigerde om het te proberen…) ontdekte zij dat de banaan-boekweit-honing combinatie erg goed werkte. 

Maar zou dat nou vertaald kunnen worden naar een cake? Boekweit bleek inderdaad een perfecte partner te zijn voor banaan in een cake. Die twee gaan hand-in-hand, net zoals Viktor & Rolf, Nick & Simon (oeps, niet meer), Mickey & Minnie, van Kooten & de Bie (RIP heer Bie), of Willem-Alexander & Maxima. Misschien hadden we deze cake dus toch anders moeten noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier…en geestiger ;=) 

Behalve het feit dat deze cake geen gluten, suiker of lactose bevat, wat ook leuk is, is dat hij een week goed houdbaar is in de koelkast. Net zoals een tijdloos stuk kleding kun je het slim oppimpen. Denk aan pindakaas, notenpasta’s, plakjes banaan, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als het je niet uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt na een paar minuten in de broodrooster top toast. En mocht je rustiger aan willen doen, dan kun je het zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk. 

Dat klinkt allemaal dan inderdaad meer zoals een brood dan een cake…

€4,95 per halve cake van 12 cm lang; €9,50 per hele cake van 24 cm lang

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)