Lieve BakBuren
Je kent zeker het verhaal wel van de Amerikaanse Indianen die een regendans doen om de regengoden op te roepen, toch? Deze week willen wij graag een beter-weer-dans doen om wat extra zonnig weer op te roepen Het is tenslotte al juni!
Om dit te kietelen gaan we een soort principe van homeopathie toepassen – je voegt een klein beetje van wat je wilt stimuleren toe aan je middel (in ons geval, baksels) en dat roept dan een reactie op. Wij maken dus wat zonnige, licht pittige baksels voor jullie in de hoop dat dit de weergoden oproept….met uiteraard een dansje erbij terwijl we bezig zijn… misschien zie je ons zelfs even voorbij komen op de socials komende vrijdag ;=)
Ons beter-weer-dansje assortiment voor deze week is:
* Het ‘gast’ brood: Pinda-chilibrood (vegan en lactosevrij)
Nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid….maar we willen echt wat doen om de zon eindelijk eens uit z’n tent te lokken.
Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chilivlokjes. Dit voor een klein beetje zomerse hitte….echt niet te veel chili trouwens (je kids zijn ‘safe’) – denk aan een kietel in plaats van een knal; een warme zomerse dag ipv een hittegolf. Naast de pindakaas en chilivlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.
Maar laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en meer crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.



€5,25 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes. Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
* Patisserie: Karamba kokos carrés
We zijn gek op deze blokken – en we beseften eigenlijk dat we ze niet zo vaak in de bakkerij hebben omdat ze een beetje ingewikkeld zijn om te maken. Maar voor betere weergoden moeten er offers gemaakt worden…. we gaan dus even ‘ingewikkeld’ aan de slag voor jullie. Dankzij de kokos zijn die goden perfect te kietelen van wat meer tropisch weer, toch?
Een krokante deegbodem met een dikke laag fluweelzachte kokoscrème die ook nog eens verfrissende limoen bevat. Bovenop doen we een sprinkle gemalen kokos. We houden deze sprinkle expres binnen de perken want wij zitten nou echt echt echt niet op 30+ graden te wachten… want dat is funest voor te snel rijzend brooddeeg…Kortom: be careful what you wish for!
Over wensen gesproken en daarbij ook dromen…met de smaakcombinatie van deze blokjes lig je al gauw in gedachten verzonken op een zonovergegoten strand, met palmbomen om je heen en een strakke blauwe hemel om naar te staren. Karamba!



€4,95 voor 6 blokken/carrés
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood a.k.a The Brick of baksteen (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.



€9,95 voor ca. 900 g
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Amandel-kokoscake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Terwijl Sjoerd niet echt van die alternatieve dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man – met mate hè…) was hij gek op deze cake. Hij bleef er maar van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, hij nog een stuk naar binnen schoof halverwege de ochtend.
Een simpele amandel-kokoscake die door het gebruik van kokosbloesemsuiker echt (geraffineerde) suikervrij is. En deze cake heeft daarom ook nog eens een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim – terwijl er geeneens boter in zit! Als dit niet een oproep voor mooier weer is dan weten we het niet meer.
Deze cake kun je warm of koud eten en het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde wel eens weten hoelang deze cake houdbaar was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is het nog langer goed te houden…wie wil een experimentje doen om ons te helpen? Geintje hoor, gewoon dooreten please!



€4,50 voor een 1/4 punt; €17 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)