Bakken voor de Buren: 1 mei 2015

Lieve BakBuren

Het is alweer mei vakantie. Velen gaan al dan niet met de kinderen op stap, en anderen blijven lekker thuis aan ‘de Breek’. Enne…. Hebben jullie Koningsdag overleeft!?

Deze week doen we weer eens iets geks: je kan weer wat winnen! Oh yeah!
We hebben twee gratis kaartjes voor de ‘Brug Over Het IJ ’! Brug over het IJ??? Die is er helemaal niet, toch? Jawel hoor, lees maar verder….

Een aantal weken geleden las Sjoerd in de krant dat op dinsdag 5 mei er een ponton over het IJ gebouwd gaat worden. Dit ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam en ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Nederland. De pontenbrug was een noodoplossing: door een groot gebrek aan brandstof tijdens de laatste maanden van de oorlog konden de veren niet meer varen en kwam de verbinding tussen stad en platteland in gevaar. Door het gebrek aan vervoer was er in de hele stad een tekort aan voedsel ontstaan. Via deze brug konden mensen uit de stad naar Noord komen om eten te zoeken. Deze brug zal slechts een paar uur over het IJ liggen.

We schreven ons snel in: 2 kaartjes voor onszelf en 2 kaartjes voor onze BakBuren. Een paar dagen later was alles uitverkocht, dus die kaartjes zijn niet meer te krijgen. (Voor meer info kijk dan naar http://www.4en5meiamsterdam.nl/58524/nl/brug-over-het-ij )

Wil je deze bijzondere en unieke gebeurtenis beleven? En wil ook jij eens over water lopen….Ben je beschikbaar vanaf 14:15 op dinsdag 5 mei? De kaartjes zijn geldig vanaf de ‘opstap’ plaats bij de Buiksloterweg pont in Noord.

Stuur ons dan een email en we zullen de kaarten onder de belangstellenden verloten. We zullen donderdag middag de winnaar bekend maken en dan spreken we wel iets af over het ophalen van de tickets.

Het maakt niet uit of je wel of niets bestelt deze week. Je mag gewoon mee doen, als je maar op 5 mei beschikbaar kunt zijn!

Maar terug naar onze bak-werkzaamheden….
Mei is er al (!) en 1 mei is de Dag van de Arbeid. En juist op die dag gaan wij dus lekker aan de slag met al onze bakzaamheden.

Deze week is het ook de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat het weer Brick Bakdag is. Ja hoor, ons gluten-vrij maga-meerzaden brood is er weer: nog steeds beschikbaar als heel of als half brood.  

Gezien dat de lente er nu min of meer officieel is, hebben we een oppeppend aanbod deze week. Voor de patisserie hebben we ricotta-amandel-vruchten repen, die ophalende buren afgelopen week hebben kunnen proeven. Jayne noemt deze een ‘2-voor-1’ dessert, en hieronder kun je lezen waarom. Als gast brood hebben we een K3 brood. Niks te maken met de blonde en rooie moppie’s – die nu helaas uit elkaar zijn (des ter jammer voor al die vaders die hun kindertjes zo graag naar de concerten meenamen) – maar wel een brood waarvan je vrolijk gaat zingen.

Maar terug naar onze fris, vrolijk en fruitig bakassortiment voor deze week:

*
Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

K3 brood doorgesneden.jpgK3 brood doorgesneden.jpg

€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

K3 brood doorgesneden.jpg
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: K3 brood
Geen zingende meisjes hier: K3 is onze afkorting voor een zappig, licht volkoren brood met komijn, koriander en kardamom.

We hebben een ‘te proberen’ lijst. Als we in het buitenland zijn dan maken we wat aantekeningen over broden, patisserie en ideeen die we tegen komen. Of als we een interessant recept zien dan voegen we die ook toe. Of als Jayne ‘s nacht wakker wordt met een idee, dan gaat dat ook mee. Regelmatig kijken we ernaar om te zien wat we de komende week zouden kunnen gaan bakken voor jullie. En dan breekt er altijd weer een testperiode in huis aan.

Een tijd geleden had Jayne ‘curry brood’ opgeschreven als idee. Dezelfde week kwam bakbuurvrouw Petra haar bestelling ophalen, entoen vroeg zij aan Jayne of een brood met komijn, koriander, kardamom enz zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. We moesten lachen, want toeval bestaat echt niet…Afgelopen zondagmiddag haalden we onze steeds langer-aan-het-worden ‘te proberen’ lijst naar voren en Jayne sprong meteen op het currybrood idee. De mengkommen kwamen uit de kast, de bakvormen werden ingevet, meel werd overal gestrooid en zondagavond hebben we het geproeft (yum). En op Koningsdag gisteren nogmaals bij de lunch naeen nachtje staan (dubbel yum). We zijn zeer tevreden met het resultaat, dus bedankt Petra.

De aromatische kruiden in dit brood zijn zeker niet te overheersend trouwens. Er zit een mengsel van zowel gemalen komijn als komijnzaden, gemalen koriander en kardamom in. Het brood zelf is deels volkoren en deels gebuilde tarwemeel, met karnemelk om alles met elkaar te blenden (klinkt als een cocktail, hik!). We hebben dit net geprobeerd met kaas (geiten, jong belegen en room), zalm, vleeswaren, eieren en een gevulde salade. Allemaal zeer geslaagd. En mocht het weer een beetje fris worden dan zal dit perfekt zijn voor bij een verwarmend soeppie.

K3 brood doorgesneden.jpgK3 brood doorgesneden.jpgK3 brood doorgesneden.jpg

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Patisserie: Frisse ricotta-amandel-vruchten repen
Een paar weken geleden schreven we dat we houden van magie. Je weet wel, die alchemistische transformatie die soms plaats vindt met ingredienten in een brood.
Deze week hebben we een transformatie die plaats vindt na een nachtje gelogeerd te hebben in de koelkast ;=)

De patisserie voor deze week is in de eerste plaats een licht baksel, gemaakt van een mengsel van zachte ricotta kaas en amandelmeel. De citroenrasp en het sap ervan geeft het een frisse lente prikkel, en de vruchten bovenop (in ons testje waren dat frambozen; vrijdag kan het anders zijn afhankelijk van wat we kopen) geven een verleidelijke vluchtige vooruitblik van de zomer. Wanneer je deze patisserie op de dag van het bakken vers eet, is het een luchtige cake (zie foto). Maar wanneer je het in de koelkast zet en de volgende dag aansnijdt…..ta daaaa….dan heb je een totaal ander dessert. Nu heb je meer een cheesecake en de cake-achtig eigenschappen van de dag ervoor zijn veranderd naar een ‘kleffere’ samenstelling (zie foto’s).

Hoe dan ook – wanneer je dan ook het opeet – dit is een aanrader. Jayne lachte toen ze deze transformatie vrijdag ontdekte: ‘Het zijn twee soorten desserts voor de prijs van een!’ Vandaar dat we dit aanbieden deze week als 4 repen: zodat je zelf het experimentje kan uitproberen. Het blijft tenminste 4 dagen goed in de koelkast, mocht je het vrijdag en zaterdag niet op kunnen krijgen. Alsof…..

€4,75 voor 4 goede repen, (1 is genoeg voor 1 persoon als dessert; of voor 2 personen bij de koffie of thee)

K3 brood doorgesneden.jpgK3 brood doorgesneden.jpgK3 brood doorgesneden.jpg

K3 brood doorgesneden.jpg

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.