Bakken voor de Buren: 8 mei

Lieve BakBuren

Afgelopen zondag is Jayne weer naar Groningen geweest om met bakvriendin Betty allerlei baksels uit te proberen. Eigenlijk is het gewoon een smoes om bij te praten, maar dan onder het mom van iets nuttigs doen terwijl de kaken bewegen met allerlei nieuwtjes. Een paar dingen waren zeer goed gelukt, en die zetten we dan ook meteen in ons bakassortiment van deze week. Minder geslaagd waren de boerenkool, mais & tomaten muffins….Jullie zullen opgelucht zijn dat die er niet in komen!
En laten we niet eens beginnen over de Joodse koekjes (rugelach) met een roomkaas vulling. Het recept oogde en klonk lekker, totdat ze een hapje namen….. Toen bleek het dat Betty geen naturel roomkaas had gekocht maar roomkaas met knoflook…

Volgende week vrijdag zal Sjoerd de teugels van de bakkerij overnemen want Jayne is er even niet. Dat betekent dat er volgende week vrijdag (15 mei) géén zuurdesem op het menu zal zijn. Sjoerd kan veel, maar zuurdesem is niet zijn ding. Dus misschien kunnen de zuurdesem fans hiermee rekening houden en extra inslaan deze week om de vriezer te bevoorraden.

En even een herinnering dat komende zondag (10 mei) Moederdag is. Ons gast brood is daarvoor zeer geschikt voor een ontbijt op bed, of gewoon om jezelf (of je moeder, oma, vrouw) te verwennen. Een bosje bloemen werkt natuurlijk ook goed, maar dat doe je toch al regelmatig 🙂 ….even een sterke hint dus voor onze mannenlijke BakBuren :=)

Ons bakassortiment voor deze week met dank aan wat Groningse bak-experimenten is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem rond

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Cranberry-haver brood
Een upmarket krenten brood, maar dan net even anders. Je neemt een hap en de cranberries geven net die zurige kick. Het kietelt eerst je smaakpapillen, en je neemt dan nog een hap om er zeker van te weten dat je je niet vergist. Het ziet er uit zoals een krenten brood maar dat is het net niet.
Het brood is gemaakt op basis van een licht volkoren deeg met haver er doorheen gemengd. Dat geeft een kruim dat een aantal dagen goed sappig blijft. Dat zou natuurlijk handig kunnen zijn voor de zondagse Moederdag. Dit brood is fantastisch zoals het is (boter maakt alles nog beter, maar dat weten jullie allang….) en het gaat prima met kaas, roomkaas (zonder knoflook aub), ricotta, banaan en eier gerechten. Het maakt ook feestelijke toast (met boter, uiteraard) en chique wentelteefjes, mocht je de vrouw in je leven echt willen verwennen.

Rogge zuurdesem4.jpgRogge zuurdesem4.jpgRogge zuurdesem4.jpg

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Patisserie: Coconut custard blokjes
Groningen staat niet bekent om zijn tropsiche weer maar deze blokjes kunnen je zomaar meenemen op reis (in je gedachten) naar een Caribisch eiland. Een krokante deeg bodem en dan een dikke laag custard. Voor Engelsen is custard een begrip waarvoor ze zwijmen, maar voor de Nederlanders is het niet zo bekend. Het lijkt op een kruising van vla en pudding: dik, romig en totally comforting. We mengen dit met kokosmelk, gemalen kokos, limoen en…..karamba…..je ligt op dat zonovergegoten strand, met palmbomen om je heen en strakke blauw hemel.

Rogge zuurdesem4.jpgRogge zuurdesem4.jpgRogge zuurdesem4.jpg
€3,50 voor 6 blokjes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.