Bakken voor de Buren: vrijdag 13 november 2015

Lieve BakBuren

Een persoonlijke vraag.
Hebben jullie last van
triskaidekaphobia oftwelparaskevidekatriafobie?

Komende vrijdag wordt vrijdag de dertiende….oooo jeeeee…..en beide lange woorden betekenen een angst voor vrijdag de dertiende. Halloween is net achter de rug en er komt nog zo’n griezeldag aan.
Sommige mensen hebben zo’n probleem met deze Friday the Thirteenth dat ze op die dag niet eens het huis uit durven te gaan. Wij gaan hoogstwaarschijnlijk komende vrijdag overdag ook het huis niet uit….Niet vanwege de angst maar vanwege al onze bakwerkzaamheden…. hi hi

Deze week hebben we een assortiment samengesteld om je te beschermen tegen vampieren op de Breek en om mogelijke ‘onmazzel’ (pech dus!) om te zetten naar mazzel.

Het wordt dus zeker de moeite waard om thuis te blijven – niet alleen vanwege al dat bijgeloof maar gewoon omdat je al dat lekkere brood op tijd op moet komen halen ;=)

Ons geluks-assortiment voor deze vrijdag wordt dus:

* Het  ‘gast’ brood: Beemster knoflook-peterselie brood 
Beemster knoflook is bekend voor zijn kwaliteit in de kookwereld. Mooie sappige verse knoflook uit onze streek. Maar knoflook is ook bekend vanuit de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking om microben & beestjes (vampieren?) te doden. Dat geldt dus ook voor het gist waarmee we ons brood bakken. Dus is het moment van toevoegen van de knoflook belangrijk in het broodproces; te vroeg en de gist wordt gedood, te laat en de smaak wordt minder vol. Toen wij dit brood voor het eerst maakten (meer dan 1,5 jaar geleden) in een zondag-middag testje, voegde Jayne de knoflook eerst toe, liet het brood vervolgens rijzen en ging maar even een stukkie wandelen in het park. Toen zij terugkwam was het deeg niet groter geworden. Had de knoflook zo’n krachtige werking dat het de gist helemaal had gedood? Ahemmmm, nee…..Met blozende wangen besefte Jayne dat het niks te maken had met de werking van de knoflook….zij was gewoon vergeten om gist toe te voegen. Duhhhhhh! :=) Oeps! dat kan dus ook gebeuren…

Dit gistbrood (ja, ja, met gist toevoegd) heeft een heerlijk aanwezige milde knoflook smaak maar het is niet zo overdreven dat je er ‘s nachts wakker wordt met een een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking). Maar er is genoeg knoflook aanwezig om je te beschermen tegen de vampieren op vrijdagavond. Zorg dat je partner ook een plakje neemt, anders zullen het niet alleen de vampieren zijn die wegblijven uit je slaapkamer…..

Het ziet er aantrekkelijk uit met groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Een leuke tip voor als je ooit te veel knoflook hebt gegeten.

Knoflook-peterselie brood gesneden  Knoflook-peterselie brood heel€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Fudgy walnoten espresso shortbread 
Als anti-gif tegen vrijdag de 13e willen wij onze mazzel met jullie delen: dit in de vorm van een grote pot kokosbloesemsuiker. Dit was een kadootje van een leverancier van ons en dat delen we graag met jullie.

Kokosbloesemsuiker. Een eigentijds hip & trendy vervanger voor suiker. Het heeft een karamel-achtige kleur en de smaak doet je denken aan lichte basterd suiker. Maar een van zijn trendy eigenschappen is dat het niet zo’n piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt zoals normale suiker dat doet vanwege zijn lagere glycemische index. Dat betekent dar er geen hongerklap een paar uur nadat je iets zoets hebt gegeten komt. Een win-win zou Sjoerd dat noemen. 

Normaal gesproken zouden we dit niet gebruiken in de bakkerij voor suiker-vrije baksels omdat het zo peperduur is. Maar wanneer zo’n kadootje naar je toekomt wil je dat soms wel met anderen delen. Spread the love, of in dit geval, de kokosbloesemsuiker.

Afgelopen vrijdag had Jayne een testje gedraaid van deze fudgy walnoten espresso shortbread. Het oorspronkelijke recept gebruikt lichte basterd suiker en dus Jayne vroeg zich af of de kokosbloesemsuiker hier goed in zou werken. Van jullie lovende reacties was dat inderdaad het geval. Dus bij deze….onze suikervrije hip & trendy shortbread. ‘Alleen al van de ingredientenlijst loopt het water in je mond’, zei een van onze enthousiaste testers.

De bodem is een krokante shortbread (zandkoekje) met daar bovenop een laag zachte fudge-achtige vulling bomvol walnoten en espresso koffie. Om het nog even af te toppen drizzelen we er ook nog gesmolten pure chocolade in de stijl van Jackson Pollock overheen. Tjakka! Bon Appetit! En hopelijk gieten we dat niet over de rest van de aanrecht…het zal tenslotte de hele dag vrijdag de 13e blijven…..

  Fudgy walnoten espresso shortbread3  Fudgy walnoten espresso shortbread1 

€4 per zakje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.