Bakken voor de Buren: vrijdag 6 november

Lieve BakBuren

In eenvoudige beslissingen schuilen soms verrassende dieptes.
Zo begon het deze week voor ons.

We maakten deze week het simpele besluit om voor jullie maanzaad brood te bakken als gast brood. De broodophalende proefkonijnen van afgelopen vrijdag waren enthousiast over het testje; en we hebben ook gecontroleerd of het een paar dagen goed houdbaar is (check, geslaagd).
Dus een makkie. Een eitje. Kat in het bakkie. Deze week wordt het gast brood maanzaad brood

Volgend besluit. De patisserie. Jayne wilde allang Botox blokjes in de bakkerij brengen. Ja hoor. Je hebt het goed gelezen: Botox blokjes. Die naam begon als een grapje maar ze waren zo lekker dat we ze jullie niet wilden onthouden, en we wilden de naam ook helemaal niet veranderen. Dit zijn heerlijke citroen-amandelcake blokjes.

Gezien dat deze week weer de eerste vrijdag van de maand is, hebben we weer ons gluten-vrij mega-meerzaden brood (aka de Baksteen of The Brick voor zijn hardcore fans), en de Botox blokjes sluiten daar goed bij aan: zij zijn ook gluten-vrij en suiker-vrij. Tweede en derde besluiten.

Tot nu toe niks bijzonders.

Toen begon Jayne haar hersenen te laten ratelen over een rode draad om het assortiment bij elkaar te houden voor ons wekelijkse verhaal. Om  de een of andere reden dook ze de ingredientenlijst in en toen werd het interessant.

Het bleek dat alle ingredienten van deze week bijzondere verrassende gezondheidseigenschappen hebben. Verborgen schatten. Ons aanbod is daardoor niet alleen lekker maar, verrek, het gaat jullie stralend, gezond en glowing maken! Sjoerd zou het een ‘win-win’ noemen. Jayne zegt gewoon ‘duuuuh.’

Van eenvoudige beslissingen en ogenschijnlijke niet-bijzondere ingredienten tot een pakket met verrassende geheimen. Wat een leuke week zal het worden!

Ons Gezondsheids-geheim & Gelukzalig assortiment voor vrijdag is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Maanzaad brood
Dit is een blijmakend brood: gemaakt van gebuilde tarwemeel (dwz een licht volkoren meel) en vol met knisperend maanzaad. Poppy seeds, in het Engels. Perfekt met kaas (zie foto), heerlijk met een likje roomboter, decadent met roomkaas en gerookte zalm en het maakt verrukkelijke toast.

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer komt dan bovenop het brood. De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven.

Maanzaad staat bekend als de voorloper van opium. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien….geintje….
De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloids die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect (nou daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze bregen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog natuurlijke pijnstillers.

Maanzaden bevatten ook veel goede vetzuren: die verhogen het nivo van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen.
Deze vetzuren helpen ook om je energie op peil te houden, ze zijn goed tegen eczeem en huiduitslag en ze zijn bevordelijk voor de nachtrust. Ze bevatten ook koper (om bloedcellen te produceren) en kalium (om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden). De andere mineralen die ook aanwezig  zijn zijn calcium en fosforus (voor sterke botten en helpen tegen het ontwikkelen van osteoporose), ijzer (opnamen van zuurstof in je bloed) en zinc (voor het aanmaak van bacterieen-dodenden cellen en het maken van nieuwe cellen). Poe, poe, wat een verhaal….

Kleine gezondheidsbommetjes dus!

Maanzaad busbrood doorgesneden  Maanzaad bus & bolletjes

Maanzaad broodje geitenkaas1  Maanzaad busbrood
€4,50 per busbrood/bolletjes (ca 600 gram) 

 

* Patisserie: Botox blokjes 
(ook glutenvrij en suikervrij maar toch smaak-VOL!)
Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijd-tartende vitaminen zoals E, C en calcium. Zijn warme glow komt dankzij de kurkuma die ook een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koud-en-regen).

Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze bevatten bakkenvol vitamine E, die de beauty vitamin wordt genoemd. Vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen, die je huid bombarderen. Amandelen hebben ook het moeilijk te krijgen mineraal magnesium. Deze laatste is belangrijk voor het ondersteunen van je bijnieren…en je huwelijk….ja hoor, magnesium helpt ook de bloedsomloop voor de heren en PMS voor de dames. 

Je kunt nu ook misschien beter begrijpen waarom we dit ‘Botox bokjes’ noemen: er zitten zo veel schoonheidscomponenten in dat ze huid-gezondheids- bevorderend zijn (nog een Scrabble woord). Misschien zullen jullie hetzelfde dilemma als Jayne hebben: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direkt op mijn gezicht smeren? Beslissingen, beslissingen, alweer. 

En misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten. Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de botox naald…

Botox blokjes6  Botox blokjes1
€4 per zakje 

 

*  Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Of ondertussen andere BakBuren die het gewoon erg lekker vinden. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV
€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem okt2015

€3,50 per brood (ca. 650g)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.