Bakken voor de Buren: vrijdag 27 november 2015

Lieve BakBuren

Donderdag a.s wordt het THANKSGIVING DAY in de Verenigde Staten.
We hebben zelf niet zo veel met Amerika, maar we houden er zeker van om een thema in de bakkerij te brengen. Any excuse is a good excuse voor een leuk bak-assortiment.
 

Het ‘gast’ brood nr 1: Texaans tarwe-mais brood 
Een compact gistbrood met een krokante korst. Een zachtgele kleur, dankzij het maismeel. Een overal inzetbaar brood voor zowel zoet als hartig. En het maakt fantastiche toast, met veel boter die er dan zo verleidelijk in smelt. Hi hi…. Perfect voor dit winterse weer. Texas is beroemd om zijn olie, dus blijf in de stemming en laat dit samen gaan met olie…maar dompel het dan in olijfolie ;=)

Taxaans maisbrood doorgesneden  Texaans maisbrood

€4 per brood (ca 600 gram) - deze week alleen beschikbaar als busbrood

 

Het ‘gast’ brood nr 2: Zoete aardappel scones (of ‘biscuits’ in het Amerikaans) 
Not to be confused met Engelse scones, want die worden gegeten met clotted cream en jam. Amerikanen noemen scones ‘biscuits’ – die hebben trouwens niks te maken met koekjes – en ze eten ze met geroosterde kalkoen, jus en aardappels. Ugh. Deze variant is niet zoet, ondanks zijn naam, en zijn heerlijk bij een warme soep, of doormidden gesneden en met boter, kaas, eieren (spelletje??) of voor naast groenten gerechten. De broodophalers van afgelopen week vonden deze verrassend lekker.

Zoete aardappel scones  Zoete aardappel scones2
€3,50 voor 4 stuks

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)

 
* Patisserie: Zoute karamel blondies
We hadden niet zo’n zin om Pumpkin Pie te moeten maken als de patisserie van deze week. Dat was misschien een tikkie te veel van het goede, en veeeel te zoet ook nog. Dit vinden we een betere tegenhanger. Blondies zijn minder beroemd dan brownies, maar toch onwijs lekker. Deze hebben een cake-achtige lichte (=blonde) bodem, met een zoute pinda karamel er door heen ge-swirld. Oh yeah! En zoals de Amerikanen zouden zeggen (voeg zelf dat accent toe), ‘Ohhhh my Godddddddd, this is a-m-aaaaaaaa-zing.’

Zoute karamel blondies1  
€3 voor 6 stuks 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.